De la Dambulla am plecat spre
Kandy, al doilea oraș ca mărime din Sri Lanka, considerată capitala culturală a tarii, denumită de localnici şi „Marele oraş”, datorită construcţiilor arhitecturale maiestuoase ce îmbină elemente de arhitectură tradiţională asiatică A fost un drum lung dar spectaculos, intr-o zona montana cu vegetatie bogata, plantatii de ceai, paduri virgine si o multime de cascade imprsionante. Am urcat de la nivelul mării pâna la 2,000 m altitudine, as spune cel mai frumos traseu pe care l-am parcurs in Sri Lanka. Pentru ca timpul sa treaca mai usor, am continuat petrecerea din seara precedenta cu cel mai vesel disco bus... Totul a plecat de la Sam, un baiat foarte cumsecade care ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie pe autobuz. A fost suficient sa puna bine-cunoscuta melodie Dragostea din tei pentru ca distractia sa nu se mai opreasca... Am ascultat si cateva melodii din repertoriul local, apoi alte melodii internationale, a fost o atmosfera grozava de care ne-am bucurat cu totii.
Pe traseu am vizitat intai
grădinile de mirodenii din Matale, unde am vazut cum sunt cultivate faimoasele condimente din Sri Lanka si unde cine a dorit a avut parte si de un masaj cu uleiuri traditionale.
La
fabrica de ceai am facut si o scurta plimbare prin plantatie, apoi am aflat despre modul in care este plantat, recoltat si ambalat ceaiul negru si, bineinteles, ne-am delectat si cu o ceasca de ceai. Tot aici am gasit si ceai alb, care este mai scump, avand o aroma fina, fiind foarte putin prelucrat, din plante si lastari tineri. Ceea ce este intereant insa este faptul ca in Sri Lanka ceaiul negru are o traditie relativ scurta, fiind adusa de către britanici din China. Cultivarea și producția de masă a ceaiului au început în Ceylon în anii 1870, după ce principala recoltă a insulei, cea de cafea, a fost distrusă de o boală fungică. Industria ceaiului în Ceylon a luat practic naștere în 1867, când James Taylor a început o plantație de ceai pe domeniul Loolecondera din Kandy. În 1872, el a obținut prima recoltă de ceai de Ceylon, iar un an mai târziu, acest sortiment a ajuns în Londra. Treptat, și domeniile din jur s-au orientat spre cultivarea ceaiului.
Când țara și-a schimbat numele în Sri Lanka în 1972, s-a luat decizia de a se păstra numele Ceylon pentru ceaiul care devenise un adevărat brand național, în pofida unor opozanți care doreau ruperea totală de trecutul colonial.
În funcție de condițiile de sol și climă, plantațiile de ceai Ceylon se împart în trei categorii: joase (altitudini între nivelul mării și 600m), medii (600 – 1200 m) și ridicate (peste 1200 m).
Plantațiile de la niveluri joase sunt expuse perioadelor lungi cu soare și uneori vremii calde și umede, astfel că rezultă frunze închise la culoare, care dau o infuzie brun-vișinie, cu o notă puternică de malț.
În schimb, ceaiurile cultivate la altitudini ridicate sunt foarte diferite – sub influența vânturilor reci, a climei uscate și răcoroase, acestea vor fi mai ușoare, iar băutura de culoarea mierii va avea un gust mai ierbos.
Sri Lanka este acum al doilea cel mai mare exportator de ceai din lume, după China.
In Kandy am facut o scurta plimbare in zona centrala, foarte aglomerata, aproape de
templul Relicvei Dintelui Sacru al profetului Buddha, situat în complexul palatului regal al fostului Regat Kandy. În fiecare an, la mijlocul verii, se desfăşoară în oraş o procesiune în onoarea dintelui lui Budha, considerată una dintre cele mai impresionante festivităţi legate de această religie.
Conform tradiţiei, rămăşiţele pământeşti ale lui Budha (care a murit în India), au fost incinerate. Legenda ne spune că unul dintre dinţi ar fi ajuns în China, al doilea în Palatul de Cristal de pe fundul mării, al treilea la Zeul Indra, iar al patrulea în „Templul Dintelui” din Kandy.
În „Templul Dintelui” nu se petrec doar ceremonii cu caracter religios. Aici au avut loc de-a lungul timpului, şi o serie de evenimente de importanţă istorică, printre care proclamarea Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, la 22 mai 1972.
Eu am preferat sa iau doar o gustare la pranz si am intrat si in piata locala din apropiere, un fel de bazar cu marfuri de toate felurile. Nu am avut timp de cumparaturi dar am observat ca erau si produse de calitate, la preturi mici.
Dupa-amiaza am facut o plimbare in
Gradinile Regale din Kandy, ce se numără printre cele mai frumoase din lume, în interiorul căreia cresc aproximativ 4.000 de specii de plante exotice, un obiectiv care nu trebuie ratat. Faimoasă este gradina VIP, cu arbori plantați de diferiți demnitari sau conducători de stat care au vizitat Sri Lanka. Foarte frumoase si aleea palmierilor, grădina cu orhidee, lacul în forma insulei Sri Lanka.
Am mers apoi la un spectacol interesant cu dansuri traditionale iar seara am vizitat Fabria de pietre pretioase, un alt obiectiv de neratat.
Sri Lanka este faimoasă pentru solul bogat în pietre prețioase. În afară de diamant și de opal, Sri Lanaka are toate pietrele prețioase existente. Și multe semiprețioase. Chiar și în ziua de azi, sri lankezii preferă să extragă pietrele cu metode rudimentare, procesul fiind istovitor, ajungând doar la 15 metri adâncime, maxim 20. Deși cu tehnologia modernă se poate săpa ușor la 100 de metri sau mai mult. Insa oamenii de aici doresc să conserve natura, animalele, mediul in general si se revoltă imediat dacă sunt tăiați copaci sau dacă apar măsuri ale guvernatorilor care pun viitorul țării în pericol.
La
fabrica de pietre prețioase am văzut un film în care este explicat tot procesul de extragere. Și am văzut pe o hartă zonele unde sunt pietre prețioase sau semiprețioase. După ce am ieșit din muzeul fabricii, am văzut cum se șlefuiește o piatră și ulterior am vizitat magazinul. Am intrat și într-o fostă mină, deoarece fabrica este construită acolo unde a fost în trecut o mină. Desigur magazinele acestea de fabrică au prețuri mari insă se pot negocia si produsele sunt de calitate. Câțiva din grupul nostru au cumpărat doar pietre șlefuite urmand sa faca montura în țară.
La hotel am ajuns seara tarziu, dupa o zi foarte lunga dar la cina ne trecuse toata oboseala, s-a lasat din nou cu muzica si dans pe acordurile bandului din cadrul restaurantului.