Autor Subiect: Zanzibar. Plaja, palmieri, mare de azur si petreceri. 26 febr - 8 martie 2024  (Citit de 4829 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Re: Zanzibar. Plaja, palmieri, mare de azur si petreceri. 26 febr - 8 martie 2024
« Răspuns #30 : Miercuri, 13 Martie 2024, 13:06 »
Ieri mi-a venit si mie in sfarsit bagajul, tarziu, dar totusi la timp sa pot face un refresh la tot ce am avut cu mine si aveam nevoie in continuare in Maroc.

Duminica am cumparat produse de cca 200 de euro, am facut o lista in excel si am transmis-o upload impreuna cu celelalte documente solicitate la compania turca, in vederea obtinerii de despagubiri.

Am primit un numar de cerere, la care am raspuns atasand si chitantele cu care am cumparat produsele, in format pdf. Astept sa vad acum ce se intampla, daca nu cumva o sa interpreteze ca la revenirea acasa practic nu aveam nevoie de obiecte de stricta necesitate. Oricum aveam nevoie de acele produse, deci nu am riscat nimic cumparandu-le.

Odata ce v-au venit bagajele este clar ca nu mai puteti face operatiunea de cumparare de articole, pt ca se considera ca le-ati primit.

Atunci, daca doriti ca totusi sa incercati sa primiti niste bani, contactati una dintre cele 2 firme care se ocupa de despagubiri si pe care vi le-am mentionat in mesajul anterior. Nu aveti nimic de pierdut.

In final de comunicari, tin in mod deosebit sa transmit celor care au venit la mine pe aeroport, celor care mi-au scris, celor care mi-au multumit pentru vacanta organizata in Zanzibar, ca apreciez foarte mult felul lor de a ma rasplati. Pentru orice om de pe pamantul acesta este foarte important ca munca sa sa fie intr-un fel apreciata, sa vada ca ceea ce ofera este rasplatit si macar cu atentie.

Am scris pe pagina mea de facebook si tin sa apara si aici acel text:

"Inchid inca o usa, lasand in urma amintiri, momente, ganduri, trairi, emotii, senzatii, sentimente. Cand o sa-mi fie dor am sa o deschid. Si o sa retraiesc clipa cu clipa aceste 10 zile. Cu tot ce am simtit: cunoasteri, bucurii, griji, perceptii, reflexii.
Cu tot ce am vazut si mi-a parut minunat: atolul de langa Warere, cadrul de cina de langa piscina, seara la Kendwa, laguna din Safari Blue, sandbank-ul din Nakupenda si grupul adunat seara la hotelul de langa plaja.
Cu tot ceea ce am simtit placut: imbratisari de bucurie si multumire, zambete largi, priviri pline de inteles pozitiv.

O sa-mi aduc aminte, la fel ca dupa fiecare grup, de oameni. Am avut ocazia sa intalnesc pe langa cei vechi cu care ma simt intotdeauna ca intre prieteni si pe cativa noi. Si sa-i cunosc atat cat se poate cand ai grija unui grup mare, cand resimti oboseala acumulata, cand anumite lucruri iti iau din energie. Mi-as fi dorit si placut sa-i cunosc mai mult, pentru ca i-am simtit ca fiind niste oameni super-faini. Dar intr-un grup mare, fizic si emotional nu poti atat cat ti-ai dori. Pierzi din pacate energie si te demotivezi din cauza unor lucruri peste care daca esti un om care iti pasa nu poti sari, nu poti trece, nu le poti ocoli.
Dar o sa-i reintalnesc in grupuri mici si atunci o sa ma pot bucur mai mult de a-i fi cunoscut."

Nu am fost in cea mai buna forma fizica, dar pe cat posibil am ascuns si am incercat sa nu se vada sau simta. Nici energie nu am avut foarte multa, atat cata cere un grup mare, sau mai bine zis, pentru a nu-mi subaprecia ... puterile, atat cat mi-as fi dorit. Nici emotional nu am stat grozav si cred ca asta s-a simtit cel mai tare. Intotdeauna sunt sufletul petrecerilor, sunt mereu in mijlocul grupului, dar din pacate aici nu am prea putut fi eu. De cate ori ma apropiam de starea aceea buna de care aveam nevoie sa "am explozia de bucurie", pe care s-o amplific si sa o difuzez in grup, ceva venea sa ma pleosteasca.   

Este clar ca astfel de actiuni pentru a fi maxim reusite, au nevoie de respectarea profilului de participant. De intelegerea destinatiei, de parcurgerea programului, de studierea locatiilor, de insusirea recomandarilor si a informatiilor. Astfel incat, atunci cand ajungem acolo sa nu mai existe nici un balast de comentarii. Pentru ca stim unde mergem, stim unde stam, stim ce facem, stim care este tema excursiei, am venit cu ce trebuie la noi si mai ales avem profilul potrivit acelei excursii.

Unui ghid normal de agentie ii este foarte usor, pentru ca nu se implica emotional deloc, nici nu are nevoie sa faca punti de cunoastere intre oameni, nici nu trebuie sa aiba griji excesive, ci se limiteaza la cele pe care le are in fisa postului. Mie, Lidiei, Dianei si celorlalti insotitori de grup Singles Camp ne este infinit mai greu, pentru ca suntem 100% in grup, nu in afara lui asa cum este un ghid obisnuit. Fiind in grup, preiei tot direct la inima, nimic nu se scurge pe langa tine. Si fiecare comentariu, fiecare gest, iti ia din energie si putere. Te poate chiar seca si atunci ajungi doar un ghid.

Aici am venit cu energie, am venit cu multa dorinta, stiam ca am aranjat totul perfect, ca nu am de ce sa-mi fac probleme pe partea organizatorica. Decat cele care mai apar pentru ca nimic nu este perfect si mai depinzi si de altii. Dar incet incet, incepand cu prima zi cea de cazare, am pierdut tot cate un strop de energie si inca unul si inca unul.

Am fost intrebat de cativa participanti cum a fost grupul si am raspuns sincer: ok. Am auzit ca au fost persoane care s-au simtit deranjate de faptul ca mi-am adus aminte cu maxima placere de doua dintre cele 15 grupuri cu care am calatorit acolo si despre care spuneam ca au fost minunate: primul si penultimul. Este firesc sa fie asa si eu sunt om, cu preferinte, cu evaluari, cu masuri poate diferite fata de a altora.

De ce am spus ca acest grup a fost ok? Pentru ca marea-marea majoritate au fost oameni faini, chiar foarte faini. De ce nu am spus ca a fost minunat, cum ma exprim dupa unele excursii, ce a lipsit sa fie asa? Am explicat si asta: pentru ca nu a fost omogen, pentru ca au fost persoane ce nu erau in profilul anuntat si pentru ca au fost destui cei care nu au citit unde mergem, unde stam, ce facem acolo.   

Cu ce ganduri am ajuns acasa? In primul rand va spun in modul cel mai sincer ca am venit foarte satisfacut, foarte multumit de cum a iesit partea organizatorica. Stiu ca am oferit exact si chiar mai mult decat am promis, stiu ca au fost cadre foarte faine de vacanta si socializare.
Cum privesc spre viitor? Destul de incetosat, nu stiu exact cum sa fac in continuare pentru a ma asigura ca lumea care vrea sa participe la o astfel de mega-actiune este in profil, ca a inteles unde merge. Si decis ca pana cand nu gasesc instrumentele necesare pentru filtrarea aceasta, nu o sa mai lansez nimic de genul Zanzibar februarie-martie 2024. Este clar ca doar cu entuziasmul de dupa cate o excursie foarte reusita si cu "hai sa mergem sa petrecem, sa ne bucuram de atmosfera de grup" nu se poate. Este nevoie de mai multa atentie in selectarea celor care doresc sa participe.

Imi iau acum la revedere de la voi, tare as vrea sa ma intalnesc cu o buna parte din cei cu care mi-am petrecut cateva zile pe malul oceanului, in alte ocazii, in alte destinatii. 

Offline Nicoleta17

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
Re: Zanzibar. Plaja, palmieri, mare de azur si petreceri. 26 febr - 8 martie 2024
« Răspuns #31 : Miercuri, 13 Martie 2024, 22:16 »
Pentru mine a fost o vacanta neasteptat de placuta (recunosc ca nu am fost foarte optimista la inceput), va multumesc tuturor, dar mai ales minunatului nostru ghid. Daca nu a fost in vacanta asta in forma fizica buna, abia astept sa il vad in forma maxima cu alta ocazie :thumbup:
Astept cu nerabdare poze si filmari, in special una anume, dl Gigi stie la ce ma refer :))))

Eu am depus la Turkish cerere, am incarcat si bonuri din Istanbul (le-am luat chiar de nevoie), am primit reference number, vedem ce urmeaza.

Multumesc inca o data pentru amintirile frumoase.

Nicoleta



Offline maryanamarya

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 20
Pentru mine a fost o vacanţă de vis.  *|*
Acasă am fost întrebată dacă există minusuri. Sincer?  Mă tot gândesc şi nu reuşesc să găsesc măcar unul.
Adevarul este că eu am plecat de acasă cu un vibe şi fără nici o aşteptare sau frică, şi nu a reuşit nimic şi nimeni să mi-o strice.  Nici măcar un ţânţărel.
Am fost plăcut impresionată de tot ce am găsit, tot ce am întâlnit de tot ce am trait în cele 10 zile.
 Bagajul meu nu a întârziat prea mult aşa că nu m-a deranjat prea mult, doar că lyciile s-au stricat şi nu m-am putut bucura de ele. Dar cum am mai spus acesta este încă un motiv în plus să revin în Zanzibar.
Eu recomand cu mare drag aceasta excursie dar bineînţeles să pleci cu mult vibe, fără multe aşteptări, să laşi fricile şi temerile acasă că altfel rişti să îţi strici excursia şi bineînţeles şi altora mai slabi de înger.
Gigi îţi mulţumesc încă o dată cu multă recunoştinţă pentru organizarea şi implicarea în această minunată excursie, chiar dacă nu ai fost în cea mai bună forma a ta. Aştept să ne reîntâlnim şi în forma ta cea mai bună pe care eu o cunosc deja.
M-am bucurat în această excursie să întâlnesc prieteni mai vechi şi să fac prieteni noi.
Nu este nimic întâmplător, este şi a fost aşa cum a trebuit să fie. Învăţăm, corectăm, reparăm, şi mergem mai departe.
Vă imbrăţişez virtual cu mult drag până la următoarea excursie. :smitten:

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Re: Zanzibar. Plaja, palmieri, mare de azur si petreceri. 26 febr - 8 martie 2024
« Răspuns #33 : Sâmbătă, 16 Martie 2024, 05:09 »
Intre cele doua excursii, Zanzibar si Maroc am avut foarte putin timp si acela l-am folosit pentru organizarea si lansarea unor excursii viitoare. Asa ca nu am avut cum sa va transmit fotografiile si filmuletele facute. Urmeaza insa cand ma intorc sa-mi dedic cateva ore si sa va trimit ceea ce am fotografiat si filmat. Pana atunci sunt convins ca o sa vi se aseze mai bine amintirile, gandurile, perceptiile despre acel loc la care eu tin mult si il consider minunat.

Revin cu o tema, un gand pe care l-am avut atunci cand am vazut ca lumea judeca felul de a fi, de a trai, de a se gospodari, al localnicilor. Va spuneam si acolo, in sala hotelului din Stone Town in care ne-am strans cu totii inainte de plecare, ca lucrurile pe care le vezi, trebuie judecate antropologic, in dimensiunea imediat istorica si mai ales educativa. In nici un caz la impuls, fara sa incluzi perceptia intr-un cadru mai complex.

Aseara am vazut pe Netflix un documentar exceptional gandit si structurat, se numeste Babies, puteti sa vedeti trailer-ul aici:



Nici nu se putea un exemplu mai bun pentru a intelege la ce m-am referit atunci cand spuneam sa judecati oamenii pe care-i vedeti in Zanzibar si de fapt in orice tara a lumii, in contextul accesului la educatie, la bunastare, la confort. Filmul porneste de la copilasi nascuti in Namibia, continua cu unul nascut in Mongolia, unul in Tokyo si ultimul in State. Ce inteligent acest crescendo, ce bine explicata sansa fiecarui copil. Fara emotie, fara briz-briz-uri, un documentar in cel mai pur sens al cuvantului.

Daca o sa-l vedeti, cu siguranta va veti aminti de ceea ce v-am sfatuit eu: sa nu judecati la prima vedere lucrurile si in nici un caz folosind repere care tin de felul in care am crescut si dezvoltat noi. Pentru ca nu e acelasi lucru sa te nasti si sa cresti intr-un trib izolat din Namibia, este altceva in Mongolia, altceva in Japonia si altceva in State.

Privind superficial lucrurile, daca ajungi in fata unei colibe cu chirpici si vezi dezordinea din jurul acesteia, vei zice asa cum am mai auzit in grup: ce e cu lenea asta, de ce nu matura prin fata, de ce traiesc asa. Pai e simplu: pentru ca strabunicii lor au fost sclavi, dezradacinati din locurile in care neamul lor traia de mii de ani, pentru ca nu au avut exemple in jur pentru a intelege cum arata lucrurile intr-o tara moderna, pt ca nu au avut sansa la o educatie care sa le arate ce inseamna curatenia, ordinea, munca programata.

Oare putem cere acelasi lucru unui copil din Namibia, ca cel prezentat in documentar, ca a unuia nascut in State? Dar unui adult crescut in conditiile de tribalitate din Namibia si a unuia dezvoltat si educat intr-un mediu select, dintr-o tara civilizata? In nici un caz...

Va mai spuneam ca nu trebuie sa-i privim nici cu superioritate, ca noi de unde venim si ce avem. Avem pentru ca din fericire am trait intr-un context european, conectati la niste valori exceptionale create in aceasta zona. Am invatat de la romani, am invatat de la sasi, am avut o generatie fantastica, Scoala Ardelreana care a studiat la Paris, pt ca altfel, daca am fi ramas sub influente estice, inca eram departe de ceea ce avem acum.

Pentru a intelege unde eram acum 200 de ani (in timp ce Europa centrala si de vest traia in civilizatie)  dau copy/paste la ceea ce scria Andrei Caramitru, punctand cateva impresii a celor care au vizitat Valahia in sec 18, inceput de 19:

▪︎    În anul 1794, prin luna aprilie-mai, englezul John Sibthorp, fiind nevoit să înnopteaze în prima localitate valahă cea mai apropiată de graniţa dintre Ţara Românească şi Transilvania austriacă, descrie așezarea vâlceană Câineni, ca fiind „un sat mic alcătuit din câteva cocioabe mizerabile”, unde, un sărman ţăran valah îi oferă călătorului englez patul său, care ”era atât de plin de paraziţi, încât l-am părăsit pentru podeaua de lut pe care, acoperit cu mantaua de călărie, mi-am petrecut restul nopţii”.

▪︎    Confesându-i-se mamei sale, într-o scrisoare expediată din Ţara Românească, în acelaşi an 1794, prin lunile iunie-iulie, John Bacon Sawrey Morritt mărturiseşte că în cursul călătoriei de la Sibiu la Bucureşti, aproape că nu a intrat în nicio casă, „nici chiar să mâncăm”, căci satele şi colibele sunt atât de sărăcăcioase, „încât am dormit întotdeauna în trăsurile noastre sau sub un pom mai degrabă decât să folosim o laviţă” (paturile fiind necunoscute pe atunci în Ţara Românească) şi „să ne umplem de păduchi”.

▪︎    Tranzitând Ţara Românească, în primăvara anului 1802, în timp ce mergea de la Constantinopol în Franţa, colecţionarul de antichităţi Edward Daniel Clarke, consemnează faptul că prima staţiune valahă de poştă este localitatea giurgiuveană Daia - „un sat păcătos”, unde observă felul de a trăi al țăranilor care vieţuiesc într-o stare de „cvasiinaniţie”, fiind „despuiaţi” de tot ce ar trebui să posede şi „întreaga populaţie este redusă la starea cea mai umilă de iobăgie”, locuind „în colibe de lut şi acoperite cu stuf, fără nici o îndulcire a vieţii”.

▪︎    În octombrie 1805, călătorul francez Louis Allier de Hauteroche, menţiona faptul că satul Daia este „o îngrămădire de câteva bordeie săpate în pământ, cu acoperişul la nivelul solului”, iar locuitorii „foarte rezistenţi la oboseală” şi având toţi, fără deosebire, „înfăţişarea cea mai umilă” sunt „umiliţi până la ultima expresie la care poate fi o fiinţă omenească, îndurând răbdători tot felul de jigniri şi de apăsări”.

▪︎    Medicul britanic William Michael, remarca în ianuarie1818, faptul că „satul în care ne-am oprit pentru a schimba caii putea foarte bine fi socotit drept sălaşul grosolan al hoardei celei mai necivilizate”, locuinţele valahe fiind „hrube subpământene”.
      Potrivit acestuia "hoceagul semăna mai degrabă cu ascunzătoarea unei cârtiţe, ce, îngropându-se în pământ, şi-ar fi aruncat pe spate o grămadă de ţărână decât cu o locuinţă omenească".

▪︎    La 1824, un alt călător englez, capelanul anglican Robert Walsh, remarcă faptul că bordeiele „scobite în pământ” ale ţăranilor valahi aveau mirosul şi înfăţişarea unor morminte.
      Acesta a lăsat și o mărturie privitoare la vestimentaţia locuitorilor din localitatea ilfoveană Băneasa îmbrăcaţi cu „cojoace de blană ce-şi păstrau toată lâna aşa cum este jupuită de pe spinarea oilor”.

▪︎    Prin martie-aprilie 1827, trecând prin câteva sate cu bordeie subpământene „a căror înfăţişare se asemuia unor grămezi de băligar”, căpitanul de marină englez Charles Colville Frankland consemnează faptul că aceste colibe mizerabile consistă pur şi simplu dintr-o săpătură alungită în pământ, adâncă cam de trei picioare, deasupra căreia este aruncat un acoperiş de paie şi trestie şi remarcă în acelaşi timp că „nu poate fi ceva mai decăzut decât viaţa ţăranului român”.

▪︎    Croitorul german P.D. Holthaus remarcă, pe la 1830, extrema mizerie în care se zbate populaţia Ţării Româneşti şi starea jalnică a satelor, vestimentaţia zdrenţăroasă şi hrana mizerabilă a ţărănimii valahe (care este mămăliga), precum şi faptul că în Oltenia ”satele stau ascunse în văi şi nu pot fi văzute din depărtare deoarece casele sunt în pământ".
      "În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas; locuitorii nu ştiu ce va să zică un pat, ei au mai degrabă un culcuş alcătuit din papură, se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei".
      Vina o poartă guvernarea fanariotă care a adus prejudicii insurmontabile în timp, dezvoltării armonioase şi durabile a principatului valah pe termen lung, făcând din „Valahia turcească” - „o ţară cu desăvârșire despuiată, pustiită, jăfuită şi arsă” în veacul al XVIII-lea fanariot.

▪︎  Bogdan Bucur în lucrarea ”Devălmăşia valahă (1716-1828). O istorie anarhică a spațiului românesc”, apărută la Editura Paralela 45, în 2008.

Si a postat si doua imagini,  cu caracter ilustrativ, aparținând fotografilor Kurt Hielscher și Révész Tamás:





Da, e adevarat ca au trecut 200 de ani de cand s-au scris aceste impresii, dar in acesti 200 de ani norocul nostru imens a a fost conectarea la Europa, la valori, la educatia din zona vestica si nordica, pe cand cei pe care ii vedem in Zanzibar, au trait in tot acest timp rupti de lume...

Offline mi_pop

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 14
Re: Zanzibar. Plaja, palmieri, mare de azur si petreceri. 26 febr - 8 martie 2024
« Răspuns #34 : Sâmbătă, 16 Martie 2024, 10:18 »
Pentru mine Zanzibar a fost surprinzător pe toate planurile...efectul neașteptat este energia preluata de la localnici SI locurile vizitate..pentru asta m-as intoarcela fiecare 2-3 ani

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Am transmis fotografiile si filmuletele facute de mine. Link-urile wetransfer sunt valabile 7 zile. Daca e cineva care nu a primit, sa-mi transmita pe office@singlescamp.ro si ii retrimit. Dar in limita celor 7 zile, evident.