Autor Subiect: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023  (Citit de 3842 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #15 : Luni, 13 Martie 2023, 20:05 »
Pentru cei nevaccinati cu schema completa! Atentie ca nu puteti face testul oriunde!!!! :oops:

Cred cs ati remarcat pe site-ul mae:

Toate persoanele care călătoresc în Japonia (pentru scurtă sau lungă ședere) și prezintă la îmbarcare și la intrarea în Japonia un certificat de vaccinare completă pentru COVID-19 (minim 3 doze de vaccin), acceptat de către autoritățile japoneze, NU mai trebuie să prezinte certificatul testului PCR negativ pentru COVID-19, indiferent de zona sau țara din care călătoresc către Japonia. Informații privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească certificatul de vaccinare acceptat de autoritățile japoneze pot fi consultate accesând pagina de internet: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html 
Persoanele care călătoresc din România în Japonia și nu dețin un certificat de vaccinare completă pentru COVID-19, acceptat de către autoritățile japoneze, au obligația de a prezenta, la îmbarcare și pe aeroportul de sosire, certificatul testului PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 72 ore înainte de plecarea din România.
ATENŢIE! Autoritățile japoneze acceptă doar un anumit certificat de test negativ pentru COVID-19.
Clinici din România care eliberează acest tip de certificat PCR:
Clinica SANTE, tel. 0376-448-099, diverse locaţii, https://clinica-sante.ro
SYNLAB, tel. 021-9087, diverse locaţii, www.synlab.ro
Complet Medical, tel. 021-9346, diverse locaţii, https://www.completmedical.ro   
Clinica Provita Cuza Vodă (Bucureşti), 021-9432, https://www.centrul-provita.ro
Clinica Domniţa Chiajna (Ilfov), tel. 031-9777, https://www.clinicadomnitachiajna.ro
IOWEMED Constanţa, tel. 0241-962, https://www.iowemed.ro
Lumisan Iaşi, tel. 0332-802755, http://www.lumisan.ro/index.html
 
Informații privind măsurile adoptate de către autoritățile japoneze în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate și pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html
În scopul fluidizării formalităților de intrare în Japonia, persoanele care călătoresc în această țară (intră pentru prima dată sau revin în Japonia) au obligația de a accesa platforma online https://vjw-lp.digital.go.jp/en/ , unde își vor genera un cont de utilizator și vor încărca documentele solicitate pentru procedura de carantină (certificatul de vaccinare- cu 3 doze sau certificatul de test PCR cu rezultat negativ).

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #16 : Joi, 16 Martie 2023, 15:30 »
Repet si aici, detaliile, informatiile si recomandarile pentru excursia in Japonia. Am completat cu cateva fraze materialul transmis Email, fiecarui participant.

Ziua de plecare: duminica 2 aprilie 2023

Ora de intalnire a grupului pe aeroport: 14:15 Cititi „Intalnirea pe aeroport, cum se face imbarcarea, zbor si regrupare”: https://singlescamp.ro/page/intalnire-imbarcare-zbor 

Zbor spre Doha la 17:15 cu QR 222. Sosire în Doha la 21:45.
Continuare spre Tokyo la ora 01:55 cu QR 806. Sosire în Aeroportul Narita din Tokyo la 18:35

Bilete de avion, check in. Biletele de avion se vor transmite Email, la emiterea finala, cu 2-3 zile inainte de plecare, in timp util pentru a le lista si a face check in online. 
Check in-ul este o actiune individuala, fiecare alege cum doreste sa si-l faca:
-   online (recomandat); se poate face cu 48 ore inainte de imbarcare aici:
https://cki.qatarairways.com/cki/dashboard; in situatia in care nu este posibil (fiind bilet de grup, uneori nu se poate face) nu e nici o problema, ramane pentru aeroport. Facem precizaream ca check in-ul nu este responsabilitatea agentiei sau a insotitorului de grup, este nevoie sa va descurcati singuri, sau daca nu stiti sa faceti asa ceva (desi este extrem de simplu) apelati la cineva cunoscut care va poate ajuta. 
-   in aeroport, la chioscul indicat pentru check in la zborul de Doha

Conexiune
Cum procedez daca m-am rupt de grup intr-o conexiuniune pe un aeroport international. Noi recomandam intotdeauna (in situatia in care timpul de conexiune este suficient de lung pentru a fi posibila operatiunea de re-adunare a grupului, cum este cazul acum) ca dupa coborare sa ramaneti in primul loc posibil, pentru a va reintalni cu insotitorul de grup si ceilalti. Asa veti putea parcurge impreuna drumul pana la poarta de imbarcare pentru conexiune. Daca nu ati respectat aceasta recomandare si va aflati in situatia in care nu stiti ce sa faceti, nu ati mai fost niciodata intr-o conexiune internationala, urmati indicatorul „International Transfer”, asa veti ajunge la o zona de Security, unde veti fi verificati din nou la bagajul de mana. Coborati apoi la nivelul inferior si in jurul mascotei aeroportului (Ursul) o sa gasiti mai multe table de informare a portilor de imbarcare a zborurilor urmatoare. Cautati-l pe cel pe care-l aveti si indreptati-va spre poarta. Numarul portii este comunicata de regula cu cca 1 ora inainte de plecare, deci poate este nevoie sa zaboviti in zona.

La imbarcarea in avion si la intrarea in Japonia veti avea nevoie de pasaport. Unul valabil cf cerintelor. Pentru ca aveti escala la Doha, veti avea nevoie de un pasaport cu valabilitate minim 6 luni de zile (calculat de la ziua de intoarcere), vezi aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3737

Conditii de intrare Japonia.
Urmariti pana in ultima clipa, inainte de plecare site-ul mae pentru conditii de calatorie in Japonia. Oricand poate sa apara modificari. Click aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3712

Extras, la data de astazi, 11 martie: Începând cu data de 11 octombrie 2022 cetățenii români pot călători în Japonia fără viză, pentru șederi de maxim 90 de zile, turism individual sau de grup.

Fiecare turist trebuie sa completeze înainte de plecare, formularul VISIT JAPAN WEB (https://vjw-lp.digital.go.jp/en/).

Condițiile de intrare Covid în Japonia care actualmente sunt:
- Persoanele cu schema completa de vaccinare au nevoie DOAR de certificat de vaccinare
- Persoanele care nu au schema completa de vaccinare trebuie sa aibă un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcarea în avionul către Japonia.
ATENŢIE! Autoritățile japoneze acceptă doar un anumit certificat de test negativ pentru COVID-19.
Clinici din România care eliberează acest tip de certificat PCR:
Clinica SANTE, tel. 0376-448-099, diverse locaţii, https://clinica-sante.ro
SYNLAB, tel. 021-9087, diverse locaţii, www.synlab.ro
Complet Medical, tel. 021-9346, diverse locaţii, https://www.completmedical.ro   
Clinica Provita Cuza Vodă (Bucureşti), 021-9432, https://www.centrul-provita.ro
Clinica Domniţa Chiajna (Ilfov), tel. 031-9777, https://www.clinicadomnitachiajna.ro
IOWEMED Constanţa, tel. 0241-962, https://www.iowemed.ro
Lumisan Iaşi, tel. 0332-802755, http://www.lumisan.ro/index.html

Schema completa de vaccinare înseamnă:
3 doze PFIZER sau MODERNA (sau orice combinație între aceste vaccinuri)
Vaccin JOHNSON + booster (Pfizer sau Moderna).
 Pentru ca am avut o intrebare din partea unei participante, cu privire la tipul de vaccin agreat de autoritati, da, este valabil si Astra Zeneca, cu booster Moderna sau Pfizer.
Gasiti aici explicatiile: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html

Altcineva m-a intrebat daca exista o valabilitate a booster-ului. NU, nu conteaza cand l-ati facut, important este sa-l aveti si sa puteti prezenta certificatul de vaccinare care sa indice ce vaccin ati luat si cate doze. Eu recomand sa scoateti de pe net si o adeverinta de vaccinare, chiar daca nu este solicitata, eu am gasit-o mai completa in a arata tot ceea ce am facut.

De asemenea, este recomandat ca rezultatul testului PCR sa fie completat în formularul tip, agreat de guvernul japonez. V-am transmis pe Email, in attach, formularul pentru completare.

Bagaj de cala. Va recomandam sa aveti un bagaj de cala in limita a 15-16 kg, cu spatiu suficient pentru a se completa ca volum si ca greutate (pana la 23 kg) cu cumparaturi. Ganditi-va in primul rand la faptul ca nu exista preluare si transport in camere a bagajelor, ca sunt situatii in care trebuie sa le duceti pietonal cateva sute de metri. Luati deci atat cat puteti duce in conditii de comoditate si usurinta in manipulare.  Nu are cine sa va ajute asa ca e bine sa aveti in excursie doar strictul necesar. Cel mai indicat este un spinner (troller cu 4 roti), asa veti putea sa va deplasati foarte usor cu el.

Mai aveti nevoie neaparata de inca un bagaj de cabina (de mana). Va recomand un rucsac de 10 -15 litri. De ce rucsac am sa va explic imediat. Avem 3 situatii in care pentru a calatori cu usurinta, trebuie sa predam bagajul de cala la receptie, urmand ca acesta sa fie transferat prin curier, pana la un hotel ulterior. In acest timp (1 noapte, respectiv 2 zile) trebuie sa avem la noi un strict necesar, care ideal este sa-l ducem in spate, nu in maini, pentru ca este mai incomod si mai greu. Este adevarat, exista si posibilitatea de caseta la gara, dar cum e full sezon, ne putem trezi ca nu sunt casete suficiente si este greu sa umbli cu un troler, fie el si de mici dimensiuni, in mana. In rucsac nu aveti nevoie de mare lucru pentru ca trebuie sa stiti ca la hotel primiti: pijama, halat, periuta si pasta de dinti, papuci de casa. Deci aveti nevoie sa tineti doar lenjerie intima si un schimb de haine si cateva lucruri din neccessair. Pe langa ce e nevoie sa aveti zilnic in bagajul de mana: ciorapi grosi, pelerina cel putin semiprofesionala, bluza termica, tacamuri (cei care nu stiu sa manance cu betisoare).
Recomandari despre IMBRACAMINTE, INCALTAMINTE. Nu rochite, nu fustite, nu pantaloni scurti. Nu o sa aveti ce face cu asa ceva. In primul rand ciorapi grosi, Vreo 10 perechi. In multe locuri o sa fiti descaltati si podeaua este rece, asa ca e bine sa va protejati picioarele cu ciorapi grosi. De aceea spuneam de 10 perechi. In special la templu va va fi rece fara asa ceva. Luati doua perechi de incaltaminte tip trekking, in situatia in care se uda una s-o aveti pe cealalta. Talpa vibram, fata impermeabila, comozi, cu minim ½ numar mai mare sa va intre ciorapul gros, purtati. Sa nu fie noi! Toate hainele sa fie de tip termic. Nu din bumbac. Asa ocupa putin loc, sunt foarte soft, va tin cald fara sa transpirati. Deci pantalon elastic termic, tricouri termice, bluze de diferite grosimi termice. Atrag atentia in mod deosebit ca la templu va fi rece. Trebuie sa fiti bine imbracati, chiar cu caciulita in cap si cu bluze cu gluga.
Nu uitati acasa costumul de baie. Doar costumul, nu luati halat, prosop, slapi pt ca va ocupa spatiu. La terme la ei nu se poarta slapi, papuci primim, la fel halat si prosop. Termele au mare traditie aici, sunt foarte relaxante si placute, de aceea o sa mergem si noi.

Ce dorim sa intelegeti este ca Japonia are alta cultura, alt tip de interactionare cu cei din jur, au reguli care in Europa nu exista. Considerati ca daca mergeti la ei in tara trebuie sa le respectati, in nici un caz sa le luati in ras, sau ca „lasa, noi suntem turisti si trebuie sa fie bucurosi ca am venit la ei, deci nu trebuie sa respectam regulile lor”. Nu, Japonia are o economie atat de solida incat nu are nevoie de turisti, ei traiesc bine si fara noi. Ce se intampla daca nu respectati regulile lor? Pai pot fi doar mustrari ale celor din jur, sau ale personalului din tren, din metrou, din gari, sau chiar amenzi. Asa ca va recomandam sa tineti cont de ceea ce va explicam. Printre informatiile pe care vi le dam, am inserat si ceea ce trebuie respectat.

TRANSPORT

Trenul
În Japonia cel mai frecvent mod de a călători este cu trenul. Cine nu a auzit de punctualitatea
și eficiența trenurilor japoneze?
1) Ce trebuie sa stiu cand ma urc in tren ?
Cand sunteti pe peron si asteptati trenul, trebuie sa asteptati in rand. De asemenea, in anumite zile, la anumite ore (de obicei in zilele saptamanii, la orele de varf) unele trenuri au vagoane numai pentru femei.
2) Ce este interzis in tren ?
Vorbitul la telefonul mobil este interzis in mijloacele de transport in comun. De cele mai multe ori puteti vedea afise care va roaga sa activati modul silentios al telefonului dumneavoastra si sa il pastrati asa pana la coborare. Puteti scrie mesaje sau va puteti folosi telefonul mobil (iphone etc.) in mod silentios (nu cum se mai obisnuieste pe la noi, cu notoficare sonora la primirea sms sau mesaje whatsapp). Deci dezactivati aceste notificari, daca aveti asa ceva setat in telefon.
In plus, in apropierea locurilor rezervate pentru batrani, persoane cu dizabilitati, femei gravide, vi se cere sa stingeti cu totul telefoanele mobile.
3) Ce este JR Pass?
JR (Japan Railways) este o rețea complexă de cale ferată în lungime de aproximativ 20.000 km
ce acoperă toate colțurile celor patru mari insule din Japonia (o suprafață totală de 360.000 km
pătrați); cu circa 26.000 de plecări pe zi și cu punctualitatea lor devenită legendară , trenurile JR
sunt faimoase în lumea întreagă pentru viteză (Shinkansen-ul merge cu până la 300km/oră),
securitate și comfort.
JR Pass este un abonament pe liniile Japan Railways ce se adresează exclusiv turiștilor străini
veniți în Japonia. Ghidul insotitor se va ocupa de toate procedurile premergatoare obtinerii JR PASS-ului.
Atentie sa nu pierdeti cardul pe care-l veti primi, pentru ca nu se poate refacte si va va costa o suma importanta sa faceti unul nou.

Trenul de mare viteză Shinkansen și marea majoritate a trenurilor expres sau obișnuite au locuri la clasa 1-a cu rezervare, iar la clasa a 2-a locuri cu
rezervare și fără rezervare. Locurile cu rezervare se obțin gratuit, prin prezentarea JR Pass la
ghișeele din stații sau la centrele acreditate din orice localitate. In cazul grupului nostru, ghidul insotitor se va ocupa si de acest aspect.

Autobuzul
Ce trebuie sa stiu cand ma urc in autobuz?
La fel ca in cazul trenurilor, nu uitati sa asteptati la coada si in statiile de autobuz! Toti pasagerii se vor urca pe rand, de obicei pe usa din spate si vor cobori pe usa din fata.
La iesire, in apropierea usii din fata veti vedea un aparat in care trebuie sa puneti banii sau
cardul special de transport. In cazul in care platiti cu cash, trebuie sa aveti marunt si sa
platiti suma exacta! De obicei trebuie sa apasati butonul special
pentru a semnala soferului ca doriti sa coborati la urmatoarea statie.
La fel ca in cazul trenurilor, nu uitati sa activati modul silentios al telefonului dumneavoastra mobil!

Taxiul
Ce trebuie sa stiu despre taxiuri?
Taxiurile din Japonia au un semn in partea pasagerului din stanga fata, care indica daca taxiul este liber sau nu. Daca taxiul este liber si disponibil, va scrie: 空車
In general, pasagerii se aseaza pe locurile din spate. Nu este nevoie sa va deschideti si inchideti usa ! Taximetristul va deschide usa automat, cand va urcati si cand coborati din taxi. Nu este nevoie sa lasati bacsis ! Taximestristul va va da restul exact.
In Tokyo exista o taxa de pornire de 660¥. Oricat de aproape ati merge, va fi nevoie sa platiti
minimum 660¥.
In ultimul timp exista din ce in mai multe taxiuri care accepta plata cu cardul de credit.

MASA
Ce fel de mancare pot manca in Japonia?
In Japonia exista o gama foarte variata de restaurante, cu un specific foarte divers: mancare japoneza, mancare europeana, mancare chinezeasca etc. Sunt destul de multe restaurante
specializate pe un anume fel de mancare (taietei, curry-rice, etc.) . Va va fi foarte usor sa comandati intr-un restaurant din Japonia, intrucat meniurile au de obicei poze. Mai mult, din
vitrinele restaurantelor va vor ademeni modele de plastic, in marime naturala, ale tuturor felurilor de mancare oferite de restaurant! Veti putea vedea astfel cum arata mancarea, cat de mare e portia si veti sti la ce sa va asteptati!
Ce trebuie sa stiu cand intru intr-un restaurant traditional?
Japonezii se descalta intotdeauna inainte de a intra in casa. De aceea exista si restaurante in care se practica acest obicei, mai ales cele cu specific japonez. In restaurantele traditionale sunt
incaperi cu tatami (un fel de rogojini de orez) si mese foarte joase.
Aici va veti aseza pe pernita pusa pe tatami. Acolo unde este nevoie sa va descaltati exista insa papuci la toaleta.
Pe durata sederii la toaleta folositi acesti papuci, dar nu uitati sa ii scoateti la iesire si sa-i lasati
acolo pentru urmatorul utilizator !
Este coada??
Uneori, la restaurante foarte renumite sau la magazinele de moda faimoase se asteapta la coada pentru a putea intra. Clientii isi scriu de obicei numele pe o lista, in ordinea in care au sosit si asteapta apoi in rand. In Japonia coada este un semn ca localul respectiv este foarte bun.
Este nevoie sa las bacsis la restaurant?
In Japonia, de obicei nu se lasa bacsis. La restaurant plata se face la casa de la iesire, nu la
fiecare masa sau la ospatar. Vi se va inapoia chiar si restul de 1 ¥ !
Cum folosesc betisoarele ?
Cum se manca corect cu betisoarele:
1) Fixati un betisor in spatiul dintre degetul mare si cel aratator si sprijiniti-l pe degetul inelar;
2) Apucati celalalt betisor cu varfurile degetelor mare, aratator si mijlociu;
3) Cand mancati, tineti primul betisor fix, sprijinit pe degetul inelar si miscati-l doar pe celalalt, in sus si in jos, cu ajutorul celorlalte trei degete;
4) Pofta buna! Cand nu folositi betisoarele sau ati terminat de mancat, asezati-le pe masa, cu varful pe suportul special, intre dumneavoastra si farfurie.
5) Ce este nepoliticos sa fac cu betisoarele ?
Nu infigeti betisoarele in orez sau in alt fel de mancare. Acest lucru se face numai la ceremoniile funerare, in orezul care se aseaza pe altar !
Nu apucati o bucata de mancare cu doua perechi de betisoare. Aceasta se face tot la ritualurile funerare !
Nu dati mancare direct din betisoarele dumneavoastra in betisoarele altcuiva ! Si acest gest este asociat cu ritualul funerar. Daca vreti sa oferiti ceva, apucati bucata respectiva cu betisoarele dumneavoastra, puneti-o pe o farfurie si cealalta persoana o va lua de acolo cu betisoarele care ii apartin.

FUMATUL
Am voie sa fumez in locurile publice?
In spatiile inchise (statii, aeroporturi, muzee, restaurante) fumatul este interzis cu exceptia zonelor special amenajate. Exista orase unde este interzis si fumatul pe strada. Incalcarea acestor reguli este sanctionata cu amenda. Totusi, in Japonia restrictiile nu sunt atat de severe ca in SUA sau unele state europene. Va recomandam sa fumati DOAR in locuri special amenajate pentru a evita neplaceri.

LA TEMPLU.
•   toaletele si baile sunt pe hol, comune, dar barbati/barbati, femei/femei. Daca doriti sa faceti
dus, trebuie sa stiti ca nu puteti sa o faceti in costum de baie, sau chilot.
•   In timpul slujbei de dimineata nu se fotografiaza, nu se filmeaza, nu aveti voie sa aveti telefonul deschis, sa faca vreun zgomot. Se poate lasa cu scandal mare si cu sanctionarea individuala si a agentiei Bon Voyage si a celei partenere, care evident ca ulterior vor fi achitate de cel care a gresit, netinand cont de reguli.
•   In schimb se poate cumpara bere, se poate fuma

BAIA
In Japonia, exista o adevarata cultura a baii in ape termale. Japonezii adora senzatia placuta de relaxare pe care o ofera baia in izvoarele termale si se bucura din plin de efectele lor benefice asupra sanatatii. Inainte de a ne bucura alaturi de ei de aceasta binecuvantare a naturii, sa invatam cateva reguli de eticheta la baile publice!
Cum trebuie sa ma comport in baile publice ?
In Japonia exista obiceiul ca la baile termale (onsen) sa se faca baie in comun (o incapere pentru femei, alta pentru barbati).
La izvoarele termale trebuie sa va spalati la dus inainte de a intra in baia cu apa calda. Nu este voie sa intrati in baile publice purtand costume de baie !
Nu este bine sa beti alcool inainte de a intra in baile termale !
Nu aveti voie sa intrati in baia publica daca aveti tatuaje !
Nu stati prea mult timp in apa calda, mai ales daca suferiti de afectiuni cardiace !

BANII
Ce bani folosim acolo, de unde ii luam. Pe tot teritoriul Japoniei, platile se fac doar in yeni. Nu in euro, nu in dolari. Pentru a avea permanent aceasta moneda nationala la voi, este nevoie sa schimbati euro sau usd in yeni. Cati si unde? Va recomandam sa schimbati 500 euro in aeroport, la sosire. De multe ori, cel mai avantajos curs de schimb este cel de la bancile din aeroporturile care deservesc trafic international. Puteti folosi cartile de credit emise in alta tara (VISA, Master Card, American Express si JCB).
Un buget aproximativ. O masa la restaurant costa 10 – 30 euro. In mod normal, un meniu suficient si consistent nu costa mai mult de 12 - 15 euro. De cateva ori, o sa fim nevoiti sa mancam food street, acolo unde se servesc niste sandviciuri foarte gustoase , hranitoare si ieftine. Tot pe strada gasim automate de cafea, de apa calda, la fel foarte ieftine, astfel ca pentru mancare si impuls, nu o sa cheltuim mai mult de 300 – 350 euro. Urmeaza apoi si cumparaturile, souvenirurile, asa ca un minim de 500 de euro o sa-l cheltuiti cu siguranta. Nu mai mult, decat daca doriti sa faceti cumparaturi mai multe.  Va rugam de asemenea ca pe langa aceasta suma de 500 de euro sa mai aveti pregatiti euro pentru a-i achita insotitorului de grup specializat, pentru incarcarea cartelelor pentru mijloace de transport in comun.

ORA ÎN JAPONIA
Cum stiu ce ora este in Japonia?
Fusul orar in Japonia este UTC+9, dar fara DST. Asadar, iarna ora Japoniei este cu 7 ore inaintea
Romaniei. Cand se trece la orarul de vara in Romania (din 26 martie 2023, ora 03:00), Japonia este doar cu 6 ore inainte. (ora 6 in Romania este ora 12 in Japonia)

VREMEA
Japonia are o clima temperata, cu patru anotimpuri.
Cum este vremea primavara in Japonia ?
Primavara dureaza din martie pana in mai. In martie diminetile pot fi foarte racoroase incat este nevoie sa purtati o haina groasa. In general, in a doua jumatate a lunii martie, incepe sezonul florilor de cires – sakura. Lunile martie si aprilie sunt considerate una din cele mai bune perioade pentru a vizita Japonia, deoarece ciresii sunt in floare (variaza in functie de zona/temperatura din anul respectiv), iar vremea este placuta.
Temperaturi medii: Tokyo si Osaka: min 10 grade maxim 18.

PUNCTUALITATEA la orele de intalnire cu insotitorii de grup. Pentru a vedea cat mai multe, programul excursiei este foarte dens, iar deplasarile se fac, in marea majoritate, cu mijloace de transport in comun (tren, tren de mare viteza, metrou). Sunt ore fixe de plecare, unele cu loc prestabilit, deci nu se poate intarzia, insotitorii de grup nu-si pot permite sa astepte pe cineva care nu ajunge la timp pentru ca ar pune in pericol programul intregului grup. Astfel incat, subliniem foarte clar, ca fiecare participant, fiecare persoana din grup, isi asuma ceea ce decurge din intarzierea la ora comunicata. Nici agentia turistica, nici insotitorii de grup nu sunt responsabili de efectele intarzierii unei persoane.

Insotitorii de grup o sa va comunice orele de intalnire, de plecare, de reintalnire. Trebuie doar sa fiti atenti. Daca v-a scapat aceasta informatie importanta, sau nu ati retinut-o, mergeti la unul dintre ei si intrebati. Asigurati-va ca ati inteles corect. Pentru intarzieri nu exista motivatia „nu ni s-a spus”, „nu am auzit”, „nu am fost atent”.

HOTELURILE in care vom fi cazati sunt cele prezentate pe site si forum. La rugamintea unui participant, am trecut in dreptul fiecarui hotel si website-ul de prezentare si adresa. Daca stiti sa cititi (asa cum este cazul persoanei solicitante) are sens sa aveti aceste informatii la voi (gasiti denumirea si adresa in japoneza pe site), daca nu, tineti cont de recomandarea mea: sa luati carti de vizita de la hotel. Ce trebuie cunoscut ca specific Japoniei: dimensiunile camerelor sunt mai mici si exista destul de multe camere de fumatori, acolo fiind acceptat inca sa se fumeze in locuri publice. Pentru ca nu exista o situatie a turistilor fumatori/nefumatori, este posibil sa nimeriti in camere de fumatori, pentru ca hotelurile nu pot garanta un procent ferm de camere fumatori/nefumatori. O sa incercam acolo, prin intelegere, avand in vedere ca sunt si fumatori in grup, sa facem schimbari intre camere, dar trebuie spus si inteles din capul locului, ca nu putem garanta ca vom reusi sa oferim tuturor optiunea dorita. Acum, ce trebuie sa retineti este ca atmosfera in camerele de fumatori este foarte bine purificata, filtrata, astfel incat poate nici macar nu se simte ca s-a fumat acolo. Nu este ca in Africa de exemplu, unde persista mirosul si totul este imbacsit cu miros de fum.
La hotel, asigurati-va ca luati o carte de vizita in care sa existe numele locatiei IN JAPONEZA. Daca veti merge singuri undeva si va pierdeti, foarte putini va pot ajuta cu indicatii, pentru simplu motiv ca nu stiu sa citeasca in engleza. Daca aveti cartea de vizita arati-o unui trecator si el va va indica prin semne pe unde s-o luati. De multe ori gasiti oameni care chiar sa va conduca.

CU CINE STAM IN CAMERA. Repartizarea pe camere se face la dorinta participantilor, cei fara optiune urmand sa fie repartizati de catre insotitorul de grup Singles Camp. O sa fiti cate doua persoane in camera, iar in cererea noastra catre hoteluri a fost sa primim si sa va putem oferi camere twin. Exista uneori insa situatia in care nu se poate oferi aceasta facilitate, astfel incat, sa va ganditi ca puteti fi cazati si in camere duble. Cum repartizam camerele: trebuie sa stiti, este o regula in Singles Camp, ca nu tinem cont de vechimea in grup, de momentul in care v-ati cazat si nici de cine sunteti. Asta cu „cine sunteti” o s-o tratam intr-un subiect ulterior. O sa avem ca insotitori de grup o lista cu participantii in zona alfabetica si fiecare o sa primeasca un numar, astfel incat sa putem verifica des si usor daca nu cumva cineva s-a pierdut. Repartizarea camerelor o sa se faca de la A-Z apoi, ziua urmatoare, de la Z-A, astfel incat nimeni sa nu fie dezavantajat in vreun fel.  Camerele vor fi repartizate in ordinea in care le primim de la hotel si am rugamintea sa nu ne solicitati ceva preferential. Suntem un grup de prieteni, nu de agentie, aici a solicita ceva mai bun, inseamna un egosim fata de ceilalti.

Ce inseamna EXCURSIE ACTIVA, asa cum este catalogata si anuntata aceasta actiune. Nu este o excursie usoara din punct de vedere fizic. Pornind cu drumul pe care il avem de facut pana acolo, continuand cu calatoriile pe care le facem cu tot felul de mijloace de transport in comun si cu mersul pe jos mai multi kilometri pe zi, toate astea inseamna si solicita efort fizic. Trebuie sa fiti in forma, sa plecati odihniti, sa incercati ca acolo sa dormiti cat mai bine. Deci atata timp cat va ramas pana la plecare, incercati ca macar in aceasta perioada sa aveti o viata activa, cu plimbari lungi pe jos, cu ceva miscare sportiva. Nu mergem acolo sa alergam maraton, nici nu trecem muntii. Dar stam multe ore pe picioare, ne deplasam mult pe jos, in mijloacele de transport nu intotdeauna gasim locuri asa ca in loc sa ne odihnim un pic, ne obosim si mai tare, tinandu-ne agatati de cate o bara....Trebuie sa stiti ca la o astfel de excursie incaltamintea si imbracamintea conteaza foarte mult. Deci tineti cont de recomandari.

Ce inseamna INSOTITOR DE GRUP, care este rolul lui in excursie. In aceasta calatorie, data fiind complexitatea si specificul ei, o sa fie 2 insotitori de grup: unul, din partea Singles Camp si celalalt din partea agentiei colaboratoare, care este specializat pe Japonia, fiind vorbitor de limba nipona. Acest insotitor de grup NU este ghid, sa nu se faca o astfel de confuzie. Ghid agreat si licentiat poti fi doar in tara ta, nu si in alte parti. Odata trecuta granita, se pierde calitatea de ghid si devi insotitor de grup. Indrumi, dai consultata, supervizezi, dai anumite detalii, dar nu la obiective, nu pe strada. Asta fac ghizii locali. Deci nu-i cereti insotitorului de grup mai mult decat are dreptul sa va ofere in materie de informatii si rol. Cunosc insotitorul de grup, am avut o intalnire, este o femeie, foarte placuta, foarte buna cunoscatoare a locurilor pe care le parcurgem, este foarte stapana pe ea. Sunt absolut convins ca va face totul astfel incat sa fiti cat mai informati si mai bine indrumati. Depinde insa si de voi, cei din grup. Oamenii reactioneaza  la bine cu bine si la rau cu rau. Deci spre interesul vostru, al celorlalti din grup, incercati o atitudine cat mai corecta, cat mai placuta fata de cel care va va indruma acolo. Am de asemenea rugamintea sa nu monopolizati ghidul. Am intalnit deseori persoane care au nu o intrebare de pus ci...o suta, irelevante, repetative, doar de amorul de a pune intrebari. Asta inseamna timp, din cel dedicat celorlalti. De asemenea daca nu aveti chef sa ascultati, daca sunteti plictisiti, dezintersati, faceti un pas in spatele celorlalti astfel incat ghidul local sau insotitorul specializat sa nu se trezeasca cu voi vorbind in fata lor, sau butonand la telefon. Ei o sa dea informatiile o data, nu o sa repete pentru ca cineva nu este atent...
 
Care sunt REGULILE INTR-O EXCURSIE DE GRUP. Respectarea orelor de intalnire, ce poate decurge din intarzierea la program, locuri in transporturile private, insusirea a ceea ce impune Singles Camp ca reguli intr-o excursie.
Cei vechi stiu, dar cei (mai) noi poate ca inca nu au inteles spiritul si regulile Singles Camp de aceea tin sa explic cate lucruri.
In primul rand toata lumea este egala aici: vechi sau nou in grup, barbat sau femeie, cine esti, unde lucrezi, nu conteaza. Vei fi tratat la fel ca ceilalti si vei avea intelegerea ca facand parte dintr-un grup, trebuie sa te comporti cu respect, fara egosime si tabieturi cu ceilalti. Asa ca nu incercati sa impresionati  nici pe insotitorii de grup, nici pe ceilalti cu „cine sunt eu”. Cine spune asta este de o rara penibilitate, am vazut si eu de cateva ori aceasta „prezentare” si am remarcat  reactiile celor din jur. Nu va puneti singuri in situatii jenante si nu va aruncati singuri in afara grupului. Daca este ceva de apreciat fiti siguri ca lumea observa si fara sa v-o spuna, o s-o arate. Inteligenta, cultura, educatia, pozitia sociala nu trebuie „declarate” sau ostentativ „aratate”. Ele se observa cu usurinta...Imi cer scuze de lectia de „comportament in grup” dar dupa ce am vazut destul de multe lucruri in viata, poate ca un sfat de la cineva cu multa experienta, nu strica...

Acum referitor la transport. In transporturile private regula de ocupare a locurilor este prin rotatie. Nimeni nu pune "stapanire" pe un loc si spune, gata asta e al meu. Asta se intampla doar la grupurile de agentie, unde este o cursa nebuna pe ocuparea unui loc in fata...Noi suntem intre prieteni, oameni highly educated, persoane tolerante si intelegatoare, nu avem astfel de apucaturi.

Pe autocar nu se consuma mancare, bauturi altele decat apa. Stiu si am mai intalnit persoane care nu inteleg ca asta este nu doar o regula de bun simt fata de confortul celorlalti, dar si una impusa de firmele de tranport persoane. Deci nu inghetata, nu cafea, nu sucuri, nu sandviciuri in autocar. Consumam in pauze, inainte de vizite, exista timp suficient pt asta.

Am discutat si punctat deja: regula in turism este NU se asteapta intarziatii. Iar cand este vorba de mijloace de tranport publice unde avem un orar fix, rezervari, sub nici o forma nu va ganditi ca o sa fiti asteptati. Plecam la ora comunicata, urmand ca cei intarziati sa se descurce. Fac in mod special o remarca referitoare la urcarea in mijloacele de transport publice. Acolo usile se inchid la secunda, nimeni nu asteapta ca mai e cineva in statie sau pe peron. Nu vreau sa va speriati, nici sa fiti de acum stresati ca o sa plecam si o sa ramaneti in statii pt ca nu va puteti urca foarte repede. Dar tin sa va explic ca nu putem opri autobuzul sau metroul, ca cineva a stat uitat, a facut poze si nu a reusit sa urce. Stam impreuna, in bloc si urcam. Poate nu avem locuri jos, poate ca suntem imprastiati. Vi se spune de la inceput unde coboram si trebuie sa fiti atenti la statie. Ne revedem in statia indicata.

In timpul ghidajelor va rog nu parasiti grupul, nu va departati de el, nu o luati in fata, nu ramaneti prea mult in urma incat sa nu ne mai vedeti. Stiu, exista persoane mai independente, care vor sa fie mai detasate, au nevoie de un spatiu mai larg de intimitate. Altele sunt marcate de ideea de selfie si nu asculta nimic din prezentari fiind preocupate doar de a-si face poze IOLA. Si asta de multe ori duce la pierderea de grup...Mai sunt magazine in drumul nostru, la fel nu parasiti grupul si sa intrati acolo. O a aveti free time si pt asta, de aceea nu riscati sa va pierdeti de grup. Nu asteptam, ar fi imposibil sa fragmentez in acest fel programul.

Despre atmosfera din grup. 99,99% din persoanele care vin cu noi sunt persoane care ti-e mai mare dragul sa calatoresti. Dar din pacate uneori se mai strecoara si cate unul pe care-l auzi permanent bombanind nemultumit, critic, care vrea sa etaleze te miri ce lucruri ce-i trec  prin cap, in fata celorlalti. Ati intalnit in viata si voi astfel de persoane, sunt convins...Aceste personaje nu sunt decat penibile iar lumea incearca pe cat posibil sa le evite. Daca poate...Asa ca am rugamintea ca in situatia in care va stiti mai cusurgii, mai critici si mai putin armoniosi cu ceilalti, daca tot nu ati respectat ceea ce am indicat ca profil de participant, sa incercati macar sa va abtineti. Respectati vacanta celorlalti, IN SPECIAL AL COLEGULUI DE CAMERA, lasati lumea sa se simta bine, nu-i asaltati cu tot felul de lucruri negative.

ÎN CAZ DE URGENȚĂ
In cazul unei situatii de urgenta: accident, incendiu etc. nu intrati in panica!
• Daca doriti sa chemati salvarea sau pompierii, sunati la 119!
• Daca doriti sa chemati politia, sunati la 110!
• Ambasada Romaniei in Japonia Tel: 00-81-3-34.79.03.11; 00-81-3-34.79.18.04
Cum sa sun la numerele de urgenta?
a. Daca sunati de la un telefon public, apasati butonul de urgenta apoi formati 119/110. Apelul
este gratuit, nu aveti nevoie de card sau monede.
b. Daca sunati de pe un telefon mobil, puteti forma direct 119/110.
Cuvintele de alarmare:
kyukyusha (salvare)
kaji da (incendiu)
Nota: Sunati la numerele de urgenta numai in cazul unor situatii grave! Nu chemati ambulanta pentru probleme minore!

TELEFON
Pot folosi in Japonia telefonul mobil din Romania?
Puteti folosi in Japonia telefonul dumneavoastra mobil, cu optiune de roaming activata. Clientii
Vodafone si Orange fara probleme, cei abonati la Telekom sau DIGI cel mai probabil nu vor putea folosi telefonul mobil in Japonia (este recomandat sa verificati cu operatorul Dvs de telefonie mobila inainte sa plecati in Japonia). Sa va asigurati ca sunteti la curent cu tarifele practicate de operatorul dvs. in Japonia (convorbirile, dar MAI ALES internetul este foarte scump).
In Japonia, cetatenii straini nu pot cumpara cartele de telefonie mobila insa se pot inchiria din orice aeroport telefoane mobile, SIM-uri sau routere de WI-FI mobile.

PRIZE
Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti daca doriti sa luati cu dumneavoastra aparate
electronice in Japonia.
Ce fel de prize si stechere se folosesc in Japonia?
Stecherele din Japonia sunt asemanatoare cu cele din Statele Unite, cu doua lamele plate.
Pentru a folosi aparate electronice cu stechere europene veti avea nevoie de un adaptor, pe care il puteti procura de la ALTEX sau orice magazin de electronice.
De asemenea, tensiunea fiind de 110 volti, trebuie sa verificati conditiile de functionare ale
aparatului electronic pe care doriti sa il folositi. Unele electronice portabile, cum ar fi laptop-urile, aparatele de fotografiat, camerele video, aparatele de ras, etc. pot functiona si la 110 volti. Daca aparatul dumneavoastra nu functioneaza la 110 volti, veti avea nevoie de un transformator. De stiut ca majoritatea incarcatoarelor de telefane mobile si laptopuri, aparatele foto functioneaza la 110- 240V, deci veti avea nevoie doar de adaptorul din imaginile pe care le-am inclus in mesajul Email.

CUVINTE UTILE ÎN JAPONEZĂ
Cum se spune in japoneză ... ?
Bună dimineața ! .................................. Ohayo (gozaimas) !
Bună ziua ! ..............................................Konnichi-wa !
Bună seara ! ......................................... Komban-wa !
Noapte bună ! ..................................... Oyasumi nasai !
La revedere ! ...................................... Sayonara !
Mulțumesc ! ......................................... Arigato (gozaimasu) !
Cu plăcere ! .......................................... Doitashimashite !
Mulțumesc pentru masă !.................. Gochisosama deshita !
Cât costă ? .......................................... Ikura desu ka ?
Poftiți ! ................................................ Dozo !
Unu ....................................................... Ichi
Doi ........................................................ Ni
Trei ...................................................... San
Patru .................................................... Shi (yon)
Cinci .....................................................Go
Șase ..................................................... Roku
Șapte ................................................... Shici (nana)
Opt ....................................................... Hachi
Nouă ..................................................... Kyu (ku)
Zece ..................................................... Ju

Aveti acum, in afara biletelor de avion (pe care cum le primesc din agentie, cum vi le transmit), tot ceea ce este necesar pentru pregatirea excursiei. Am incercat sa va ajut cat se poate de mult, prin cumularea si transmiterea acestui material, am vazut ca lumea a apreciat, multumindu-mi in marea - marea majoritate pentru acest informatii, detalii, recomandari si lamuriri.

Imi repet urarea pe care v-am facut-o in Email: va doresc o calatorie minunata, pe mine Japonia m-a incantat in mod deosebit, am fost fericit ca am putut ajunge acolo si mai ales sa inteleg felul lor de viata, sa simt atmosfera nipona, sa vad locuri iconice.

Si Lidia si Voica o sa faca tot posibilul sa va simtiti in siguranta, sa va fie comod, sa aveti o vacanta superba. Sa fiti siguri de asta!

Ma retrag acum de pe acest topic, maine ajunge in tara, din Laponia - Lidia, insotitorul de grup. Incepand de maine, o sa fie prezenta aici pe forum.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #17 : Luni, 20 Martie 2023, 12:44 »
 :oops:

Daca exista persoane cu alergii la anumite ingrediente din mancare, sa ne comunice pana miercuri 22.03.2023, cu precizarea alimentului in cauza. Comunicarea se face pe office@bonvoyagesibiu.ro.

Daca printre participanti exista sunteti fumatori (de orice tip de tigara, chiar si electronica), asteptam o comunicare pe office@bonvoyagesibiu.ro. Ni s-a solicitat o lista pana la 22:03.2023.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #18 : Luni, 27 Martie 2023, 16:56 »
Am primit biletele de avion, urmeaza ca in urmatoarea ora sa le transmit pe rand fiecarui participant. Procesul va dura cca 45 minute, pt ca trimiterea o fac one-by-one.

Cine nu a primit pana deseara 27 martie 2023 ora 18:00 biletul de avion, sa-mi scrie pe adresa office@singlescamp.ro si il retransmit.

Am pus aici pe forum o intrebare sosita de la agentia partenera, referitoare la persoane cu alergii la mancare si la fumatori. In agentie, imi spuna Samiza ca s-au primit doar 2 Email-uri si acestea pt fumatori, insa nici unul referitor la persoane cu alergii. Deci s-a comamndat peste tot meniu normal, fara interdictii.

Atrag atentia in mod deosebit la pregatirea documentelor de identitate, a formularelor care trebuie completate si de asemenea a certificatelor/testelor medicale. Va recomand sa nu faceti interpretari la ceea ce se solicita de catre autoritatile japoneze cu privire la vaccinare/testare. Am explicat aici pe forum, puteti si chiar e recomandat sa recititi, aveti de asemenea link-uri prin accesarea carora puteti sa vedeti ceea ce se solicita si explicatii.

Va urez inca o data calatorie frumoasa, sa reveniti incarcati cu amintiri frumoase si cu prieteni pentru o viata!

Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #19 : Miercuri, 29 Martie 2023, 14:22 »
Multumim, Gigi pentru informatii si urari!

Acum aveti biletele de avion, deci puteti completa deja formularele online necesare pentru intrarea in Japonia.

Accesati site-ul https://vjw-lp.digital.go.jp/en/

1. Creati cont -  Sign up for a new account. Descarcati pe tel. aplicatia visitjapan
2. Inregistrati detaliile - Register user, your details
3. Register planned entry/return
bifati: proceed to registration without copyng details
La Planned entry/return aveti nevoie de urmatoarele informatii:
- arrival data: 03.04.2023
- airline company: Quatar Air
- flight number: 806
Adress in Japan:
Prefecture: Tokyo
City: Shibuya
Adress: 2 Chome-3-1 Yoyogi
Hotel: Sunroute Plaza Shinjuku
Phone: 81333753211

Dupa completarea detaliilor aveti de completat 3 formulare:
1. Quarantine procedure. Dupa incarcarea certificatului de vaccinare sau a rezultatului testului (max 72 ore inainte de imbarcare) dureaza pana la 24 ore sa obtineti statusul Review complet, deci nu lasati pe ultima zi
2. Preparation for immigration clearence (autorizatia de imigrare)
la duration of stay: 10 zile
3. Preparation for custom declaration. Atentie la ce aveti voie sa aveti in bagaj, inclusiv cel de cala (nu alimente, parfum max 30 ml,etc).

Fiecare va genera un cod QR pe care trebuie sa le aveti salvate pe telefon.  Recomand si printarea

Eu am completat ieri. A durat cca 1 ora. M-am chinuit putin cu scanarea pasaportului. A durat 12 ore sa primesc Fast Track pentru Quarantine Procedure

Succes la completare. Daca va mai confruntati si cu alte probleme va rog sa le scrieti aici, va raspund cat pot de repede

Offline Clau L.

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #20 : Miercuri, 29 Martie 2023, 16:30 »
De mare ajutor! Am reusit!
Multumim! 

Offline Kmy

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 3
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #21 : Miercuri, 29 Martie 2023, 21:49 »
Pentru certificat de vaccinare ce ati atasat: certificatul EU Digital (care are doar data celei de-a treia vaccinari) sau Adeverinta de vaccinare (care le mentioneaza pe toate trei dar nu are cod QR) ?

Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #22 : Joi, 30 Martie 2023, 07:43 »
Am atasat Certificatul digital EU care are codul QR si contine informatii despre tipul de vaccin, nr de doze si  si data celei de-a treia doze

Offline tm2019

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #23 : Joi, 30 Martie 2023, 08:53 »
Salutare. Eu cred ca am o mare problema: nu reusesc sa deschid formularul de carantina pe android.Am un samsung note 9,  ruleaza in gol si nu se deschide. Pe laptop se deschide dar nu stiu cum voi proceda.
Precizez ca inca nu am testul covid, neavând cele trei doze, încercam să verific cum apare formularul.  Acum ora de 72 inainte de imbarcare, va fi raportată la plecarea din Bucuresti sau Doha? Ei vorbesc chiar de o convertire a orei in cazul fuselir orare diferite, in manual. Daca nu voi reusi sa accesez de pe telefon formularul si incarc pe laptop certificatul cu testul, voi putea folosi  foaia imprimată?

Offline Clau L.

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
Re: Japonia ciresilor in floare 2 - 14 aprilie 2023
« Răspuns #24 : Joi, 30 Martie 2023, 11:11 »
Cred ca ai putea sa completezi/ incarci pe laptop. Dupa ce primesti de la ei emailul de confirmare, deschizi emailul din telefon si accesezi linkul de la ei, apoi descarci . Daca nu reusesti, descarci pe laptop (conform instructiunilor de pe pagina), iti trimiti pe email, deschizi emailul din telefon si salvezi in telefon.
Succes!