Apoi, din oaza asta de frumos, am revenit la realitate: pe marginea drumului acelasi peisaj, case la infinit, mai saracacioase sau putin mai instarite, dar parca in drumul nostru cu autocarul de la Can tho pana la Saigon nu am vazut decat f rar camp liber, ci numai locuinte, parca ar fi fost o localitate neintrerupta. Am vazut si campuri de orez, munti in zare, si am vazut si morminte pe campul de orez(oamenii se inmormanteaza pe campul lor de orez), strazi mai bune, ornate cu steaguri rosii cu simboluri comuniste. Spre Saigon parca peisajul era mai frumos, campuri si case mai prospere.
Si orasul Saigon are un aer occidental, cladiri inalte, strazi frumos pavate, magazine de lux, alaturi de sute de motociclisti la stop, temple vechi, unde cu 1dolar poti cumpara o randunica sa o eliberezi, si in mod surprinzator zboara catre templu, sa se adaposteasca in umbra basoreliefurilor; copaci inalti cat zgarie norii. Saigonul este casa a 8 milioane de locuitori.
Pe seara am facut plimbarea cea mai impresionanta alaturi de intreg orasul la piata de flori printre aranjamente florale si lumini colorate. Toata lumea era in haina de sarbatoare, femeile in cele mai frumoase si elegante ao daiuri, alaturi de copilasii lor. Imi dau imptesia de un popor f familist. Pe motociclete ii vezi cate 2, cate 3: mama, tata si copilul, sau chiar cate 4-au cate 2 copii pe motocicleta, uneori copii sub 1an. Explozia de culoare, entuziasmul localnicilor din ziua 1 de Tet m-a facut sa inteleg de ce excursia asta este aleasa tocmai in aceasta perioada. Este f impresionant.
Saigonul, oras in jungla, cu caldura umeda, cu lux, cu saracie, cu case coloniale, cu influente franceze si americane, este un oras complex, frumos, in care mi-ar placea sa revin, la fel si in Siem Reap.
In parcul orasului e forfota de localnici, imbracati frumos in ao dai, familii, copii, rude, prieteni. Au venit sa viziteze expozitia de bonzai infloriti galbeni, mov, roz, magnoliile unele dintre ele parfumate, unul dintre cele mai frumoase parfumuri mirosit vreodata, pesti tropicali, produse artizanale.
Apoi am luat avionul spre Hanoi, catre o clima mai rece, ca o primavara la noi.
A fost surprinzator de frumos, pt ca nu ma mai asteptam sa fiu surprinsa.
Cred ca pt mine apogeul excursiei a fost descoperirea templului vechi de pe lac cu podul rosu de la 1100, cu statuile de imparati virtuosi si vizitarea templului literaturii, la fel de vechi, construit in forma de pagoda, cu ziduri groase, ce adapostesc pietre memorialea de dascali deosebiti.
Numai ideea unui templu pt a venera invatatura mi se pare extraordinara. Ne-a vrajit arta cu care caligrafii ne-au scris urari pt noul an cu litere chinezesti sau vietnameze. Ceremonia din templul literaturii cu costume si o muzica atat de diferita de cea europeana ne-a impresionat f mult si a creat un moment magic, care parca ingloba toata Asia in el, pt care sunt recunoscatoare SC ca m-a adus aici.
Si muzeul etnografic a fost f interesant: poporului vietnamez , care are 52 de etnii( daca am retinut bine cifra) cu porturi, obiceiuri si religii diferite. Am mers pe podele din bambus, printr-o casa f lunga dintr-un sat matriarhal si am urcat intr-o casa f inalta pe picioroange, centrul cultural al unui sat. Am vazut ornamente pe o casa din alt sat, "niste fapte, care m-au scandalizat."
Teatrul de papusi pe apa pastrat intact cum a fost de secole, cu muzica live, cu instrumete si voce, cu papusile din lemn traditional, a fost extraordinar.
Ghidul nistru Hiu a fist bun, onest, sensibil.
Ha longul, laguna plina de stanci inalte, firmatiuni calcaroase, este de o frumusete iesita din comun, ea m-a atras sa vizitez aceasta tara. Plimbarea cu vaporul, dormitul in conditii f bune, masa , plimbarile si programul f frumos si ordonat pe care l-a impus echipajul pe vas, atentia cu care am fost tratati, coniacul, m-au impresionat foarte mult. Raman in memorie vederea de sus asupra lagunei, mancatul unei nuci de cocos pe plaja la apus, sedinta de tai chi de pe punte de la 6 dimineata. Miscarile in ritmul muzicii lente exprima fiecare ceva, au un sens, o amplitudine si o deschidere, parca hotarate, astfel incat ai senzatia ca iti poti modifica comportamentul exersand acest sport, hotararea si firescul vin dinspre miscare, in sens invers-de la gest catre interiorul sufletului.
Barci de pescari, muzica vietnameza in ceata matinala, ambarcatiuni printre stanci, lumina reflectata in apa, ore de mirare si admiratie.
Nu trebuie uitat ca ne-am luat toate fetele Ao dai si nu era grup mai mandru in tot Ha noiul si Ha longul.
