Autor Subiect: Momentul decisiv al omenirii  (Citit de 1191 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13254
Momentul decisiv al omenirii
« : Joi, 22 Iunie 2023, 14:43 »
Realizez ca nu am mai scris de mult timp aici...Mi-ar fi placut sa o mai fac din cand in cand, sa continui seria povestirilor din calatoriile mele, dar din pacate timpul s-a comprimat continuu si nu-mi lasa vreme.

Scriu astazi despre ceva ce am povestit de multe ori in grupurile de excursii la care am fost insotitor, despre un moment extrem de important, un soi de ora ancestrala a omenirii, asa cum ar numi-o S. Zweig. Ma refer aici la incetarea fenomenului de migratie nomada si stabilizarea comunitatilor in asezari permanente.

Totul a inceput in “Semiluna Fertilă” considerat a fi, leaganul civilizației.



În primii aproximativ 190.000 de ani de existență umană, oamenii au cutreierat pasunile, dealurile si muntii, în mici grupuri de vânători-culegători, in cautare de hrana, urmarind un calendar al coacerii fructelor si a migratiei animalelor. Traiau doar pentru a supraviețui, temându-ne în permanență de prădători și de alți oameni.  Insa in urmă  cu aproximativ 10.000 de ani, în zona mesopotamiană, intre râurile Tigru și Eufrat, ceea ce este astăzi Irak, unii oameni au decis să rămână pe loc. Din punctul meu de vedere a fost CEL MAI IMPORTANT MOMENT AL OMENIRII.

În “Semiluna Fertilă” a început agricultura. În loc să rătăcească în căutarea hranei într-o stare constantă de incertitudine, teama si oboseala, oamenii au început să planteze semințe, să își cultive propriile recolte si sa-si faca rezerve. Pentru a depozita recoltele au început să construiască tot felul de structuri, capabile sa pastreze alimentele in conditii bune. Pentru a-si proteja rezervele s-au grupat, au cooperat si s-au aparat impreuna.
În timp ce înainte oamenii se limitau la a trai impreuna in mici grupuri de câteva zeci de persoane, incepand cu asezarea in localitati permanente (sate, apoi orașe, apoi mega-orașe) s-a ajuns la milioane de concitadini.

Aici, în aceste așezări umane timpurii din “Semiluna Fertilă”, oamenii au dezvoltat pentru prima dată un limbaj scris (probabil pentru a ține evidența recoltelor si impartirea lor). Au domesticit animale si nemafiind nevoiti sa tot migreze, au inceput sa aiba mai mult timp pentru a gandi si a incerca sa-si faca viata mai usoara: au inventat 2 lucruri simple dar esentiale: roata si plugul. Uneltele s-au diversificat si inmultit si s-a ajuns la o usurare continua a muncii.
Cu câteva mii de ani în urmă, oamenii din Semiluna Fertilă s-au răspândit în Europa și Asia, luând cu ei cunoștințele acumulate acolo. De asemenea semințe și animale de fermă. Restul este istorie.

Bineînțeles, nu a fost totul usor si frumos. La urma urmei, eram si suntem tot oameni. Deși cooperarea socială a apărut la o scară care ar fi fost de neimaginat anterior, violența si nedreptatea au rămas. Dar în “Semiluna Fertilă”, oamenii au făcut un prim pas extrem de important spre înflorirea civilizației de care ne bucurăm astăzi. Daca nu exista acel moment, acel loc si niste oameni foarte intuitivi si practici, acum eram inca niste culegatori care migrau dintr-o parte in alta in cautare de hrana.