Autor Subiect: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022  (Citit de 1417 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 12659
Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« : Joi, 18 Noiembrie 2021, 09:12 »
Tarif: 690 lei/ persoana

Rezervari:   https://singlescamp.ro/trip/excursie-cautare-aur-apuseni

Perioada de desfasurare: 15/07/2022 - 17/07/2022

Cazare: Casa Bunicilor, Geogel

Grup de: 8 -11 persoane

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   transport cu microbuz din Sibiu pana la destinatie
•   transport zonal cu microbuz
•   cazare 2 nopti, in camera dubla, cu inca o persoana de acelasi sex
•   mic dejun x 2
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     pranz si cine (vor fi pregatite de cineva din sat, pt autenticitate)
x     intrari la obiective
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile sanitare impuse de autoritati.

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Florin Ionescu  0740/205877

Ce vedem in aceasta calatorie: zona aurifera a Apusenilor

Profilul si tipul excursiei: Este un program inedit si foarte interesant. Pentru o zi veti fi cautatori de aur. Drumetii si socializare.

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane active, dornice sa descopere obiceiurile uitate ale Apusenilor, sa devina cautatori de aur pentru o zi.

 :oops: Echipamentul este obligatoriu pentru a fi admisi in tura: Echipament de vara

Trebuie sa aveti la voi:

•   Document de identitate: carte de identitate
•   Documente medicale -  in conditiile in care, la nivel national,  incepand cu data de 8 martie se iasa din Starea de Alerta si ca efect sunt anulate sau in curs de anulare majoritatea restrictiilor medical-sanitare, organizatorii si agentia Bon Voyage srl NU limiteaza in nici un fel inscrierile. Nu conditionam in nici un fel inscrierea, facem insa precizarea ca in situatia in care mai exista sau reapar restrictii trebuie sa va informati si sa fiti siguri ca le puteti respecta. Noi ca organizatori si agentia turistica suntem nevoiti sa respectam regulile date prin ordonante si decizii locale si sa limitam accesul celor care nu se incadreaza in acestea. Imposibilitatea de participare a unei persoane rezervate din motive independente de agentia turistica si de organizatori nu se poate invoca drept motivatie de neprezentare, cu solicitare de rambursare a sumelor achitate. Noi nu avem nici o vina ca cineva nu se poate incadra si deci nu ni se poate imputa ceva sau solicita sa rambursam banii incasati. Responsabilitatea este 100% a persoanei rezervate.

Despre bagaje:

Programul excursiei

Ziua 1. 15 iulie 2022 Aurul Apusenilor Plecare de la ora 09:00 din Sibiu  catre Brad unde ne vom opri pentru a vizita Muzeului Aurului. Muzeul, fondat în urmă cu mai mult de 100 de ani,  deține peste 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite chiar din Munții Metaliferi, grupa sudica a Apusenilor. De altfel, zona de nord a județului Hunedoara și partea sudică a județului Alba cuprind zeci de exploatații aurifere, unele datând chiar din vremea dacilor și a romanilor, dupa cum vom afla in ziua urmatoare.

Colecția cuprinde piese arheologice descoperite în zona Brad-Criscior, care dovedesc urme de locuire umană de mai bine de 5.000 de ani, dar și acțiuni de extragere a aurului din mine vechi de 2.000 de ani. De asemenea, ajunși la Muzeul Aurului din Brad, veți putea înțelege istoria mineritului aurifer, pentru că aici sunt expuse unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de peste 200 de ani!

Dupa vizitarea muzeului ne vom indrepta catre Stanija, un fost sat minier din Patrulaterul de aur al Apusenilor. In sat ne vom intalni cu un fost geolog al Minei de Aur din Brad, care ne va dezvalui din tainele cautarii aurului aluvionar. Instrumentul folosit este saitrocul, principiala ustensila prin care de secole aurul era spalat de nisipul raurilor sau din minereul sfaramat de steampuri.

Dupa teorie, urmeaza practica. Luam saitroacele cu noi, si dupa o plimbare de 15 minute prin sat, ajungem pe albia unui rau de munte, de unde vom incerca sa alegem firisoarele de aur din nisipul de la malul apei. 

Locul unde vom cauta aur este foarte aproape de varsarea Cascadei Saritoarea, ce a fost sculptată în roci vulcanice andezitice de către Pârâul Valea Săritorii. Cascada prezinta o cădere spectaculoasă de apă, dezvoltându-se în trepte către cotele altimetrice 560m şi 512m, pe o lungime de 96m, până la confluența cu pârâul Valea Stânijei.

Vom putea urca pe langa cascada, pe treptele special amenajate.  Dupa plimbare, ne intoarcem la masina si ne indreptam spre pensiune. 

Ziua 2. 16 iulie 2022 Rosia montana Rosia Montana. Luam micul dejun si plecam spre Rosia Montana, localitatea miniera unde aurul a fost extras de mai bine de 2000 de ani. In subteranul Rosiei Montana se afla un labirint de sute de kilometri de galerii miniere, multe din acestea iesin la suprafata pe versantii ce imprejmuiesc localitatea. Astfel, la o privire mai atenta, muntii care marginesc Valea Rosiei, vechi conuri vulcanice, au aspectul unui imens schweizer, datorita zecilor de guri de mina care ies la suprafata.

In Rosia Montana vom vizita cateva sute de metri de vechi galerii romane, insotite de ghizii minei, fosti ingineri la Exploatarea Miniera din localitate.  Vom putea vedea urmele lasate de  tarnacoape acum 2000 de ani, vom intelege modul in care se urmarea filonul, vom afla despre tablitele romane descoperite in mina. Va fi ca o calatorie in timp. 

Apoi, vom merge catre centrul istoric al Rosiei, din pacate in mare parte in ruina. Cu toate acestea, ne vom putea de seama de maretia acestui loc, dupa arhitectura eleganta a cladirilor care inca mai sunt in picioare. Rosia Montana, acum 200 de ani era un mic orasel cosmopolit, cu banca si cazinou, unde mineri veniti din colturile Imperiului Austro-Ungar isi depuneau sau isi cheltuiau aurul.

Din centrul vechi vom porni intr-o drumetie catre zona inalta a Rosiei, de unde vom avea acces la o panorama superba asupra localitatii si culmelor Apusenilor. Vom trece pe langa tauri, lacul artificiale unde se acumula apa care alimenta steampurile, concasoare de minereu fabricate din lemn, puse in miscare de apa ce provenea din tauri.

Drumetia este de aproximativ 7 km si presupune o urcare de aproape 400 de metri. Nu este grea, dar trebuie sa aveti o buna conditie fizica. Sunte unele zone unde panta este mai abrupta, si din acest motiv aveti nevoie de ghete de drumetie.

Intorsi din drumetie, ne indreptam spre pensiune pentru balaceala, cina si petrecere.

Ziua 3. 17 iulie 2022 Bucium - Detunata Dupa micul dejun ne indreptam spre comuna Bucium, la 2 vai departare de Rosia Montana, situata tot in zona patrulaterului aurifer al Apusenilor. Comuna Bucium este comuna unde a locuit Fefeleaga, eroina nuvelei omonime a lui Ion Agarbiceanu. Poate va mai aduceti aminte de la scoala cum sarmana femeie isi castiga existenta carand cu Bator, calul slabanog , minereu aurifer la steampurile din zona.

De data asta, oprirea noastra in Bucium nu are legatura cu aurul, ci cu roci vulcanice. Deasupra comunei se afla poate cel mai frumos varf muntos din Apuseni, Detunata Golasa, un masiv format din coloane de bazalat, dispuse vertical, ca intr-o imensa orga. Numele Detunata vine de la zgomotul pe care il faceau coloanele de bazalt care se desprindeau si cadeau in vale, in cadere facand un zgomot ce semana cu o detunatura. Noi vom ajunge la baza Detunatei cu masina, pe un drum ingust, asfaltat, ce urca din centrul comunei pana apropare de varf. Drumetia este usora, de aproximativ 30 de minute, prin padure, pana la baza masivului, de unde putem vedea coloanele de bazalt ce sunt inca in picioare.  Dupa ce ne vom plimba printre imensele coloane de bazalt cazute ne vom intoarce la masina si vom iesi din Apuseni pe directia Alba Iulia.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Scurta descriere a zonei:

Aurul aluvionar din raurile Apusenilor era exploatat inca de pe vremea dacilor, cu şaitrocul şi pătura din lână de oaie! Asta o sa incercam si noi!
 
Aurul din Munţii Apuseni a stârnit de-a lungul vremurilor războaie, a înscăunat regi şi a purtat blesteme. Aurul Apusenilor noştri a scris istorie, o istorie a sângelui şi a suferinţei locuitorilor acestor munţi. Acest metal nativ este uşor de cules din râuri şi e extrem de maleabil: dintr-un gram de aur se poate obţine o foiţă de un metru pătrat!
 
Există date istorice care dezvăluie faptul că, pe întreaga perioadă a ocupaţiei romane în Dacia, nu mai puţin de 500 tone de aur şi 950 tone de argint au părăsit ţara pentru a consolida economic Imperiul Roman. Pentru mai multă performanţă, romanii au adus în Apuseni coloni de origine traco-iliră, specializaţi în prelucrarea aurului. Minele erau conduse de un funcţionar numit chiar de împărat, denumit Procurator Aurarium, a cărui reşedinţă era în Zlatna.
 
Mai târziu, ungurii, turcii, austriecii şi ruşii au supt şi ei aurul din zăcămintele noastre. Mulţi  români uită că oraşe pe care astăzi le admiră cu un sentiment de frustrare şi invidie, precum Budapesta, Viena, Roma, Istanbul, Sankt Petersburg şi Moscova, au fost construite, în măsură mai mică sau mai mare, şi cu aur extras din zăcămintele noastre. Exploatarea zăcămintelor de către romani, i-a urmat o pauză de circa 1.000 de ani, după care regii maghiari, urmaţi de imperialii austrieci de origine habsburgică, au reluat jefuirea aurului din Apuseni şi Maramureş. Conform unor documente istorice, într-un interval de doar 64 de ani, austriecii au scos din Transilvania o cantitate de aproape 10 tone de aur.

Descrierea si imagini cu locatia in care veti sta:

În inima Transilvaniei, departe de lumea aflată intr-o graba continuă de nou, o casă veche aflată la răscruce de drumuri, își reîncepe povestea nouă redând farmecul stilului tradițional românesc cu fine elemente moderne, care sporesc confortul pentru o vacanță unică.

Casa Bunicilor din Apuseni este o casă tradițională desprinsă din povești. Construită aproape integral din lemn, este o adevărate ,,delectare” pentru ochii oricărui călător prin frumoșii Apuseni. Lemnul a fost dintotdeauna elementul fata de care locuitori din munte s-au simțit cel mai aproape, începând de la “blidul” pentru mâncare pana la grinzile ce susțineau întreaga casa, făurite cu securea.

In curte sunt doua case. Una are 4 camere si 3 bai, iar cealalta, tradional mocaneasca are 2 camere. Atât exteriorul cât și interiorul căsuței au fost realizate astfel încât vechiul să trăiască in armonie cu noul, iar bunul gust de pe vremuri să conviețuiască în echilibru cu confortul modern.

Casa Bunicilor datează din anul 1925 și a păstrat sub acoperișul său mai multe generații de oameni până când, în anul 2020, a reintrat intr-un amplu proces de restaurare, transformându-se în prezent intr-o oază de liniște pentru toți cei care ii trec pragul.

 :oops: Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 12659
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021, 06:14 »
Rezervarile sunt deschise. Inscrierile se fac aici: https://singlescamp.ro/trip/excursie-cautare-aur-apuseni

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 12659
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #2 : Joi, 30 Iunie 2022, 12:46 »
Cazare intr-un colt de rai.

Intai m-am suparat, apoi m-am bucurat mult. M-am suparat pentru ca lumea este din ce in ce mai putin de incredere, ca multe s-au schimbat in nebunia ultimilor ani. Ca nu mai conteaza o promisiune, o strangere de mana, o intelegere intre oameni. Totul este dat peste cap si imprevizibil. Sa va povestesc: la excursia aceasta am rezervat, cu cel outin 9 luni inainte, o pensiune din Baia de Aries. Foarte bucuroasa de ocuparea intregii locatii, doamna de acolo mi-a raspuns imediat, mi-a transmis tarifele si mi-a confirmat rezervarea. De atunci Samiza a incercat de cateva ori sa achite, dar de fiecare data doamna de la pensiune i-a raspuns, ca nu, nu e nevoie, ca are incredere, ca putem plati cu 2 saptamani inainte de intrare. Ieri a considerat ca este momentul de plata, asa cum au convenit impreuna. Doar ca surpriza: doamna i-a raspuns ca a rezervat altui grup, care a platit dublu, ca asa sunt acum tarifele. Ca daca vrem, putem sa venim in august, dar la tarifele actuale.

Asa ca am inceput sa caut o alternativa pentru cazarea grupului si din fericire am gasit ceva atat de frumos, de autentic, de potrivit, incat mai ca n-am sarit in sus de bucurie! Un adevarat colt de rai. Am atasat in descrierea excursiei fotografii si am descris locul in care veti merge. Sunt absolut convins ca o sa va placa mult de tot.

Pentru ca totul sa fie autentic, am vorbit cu gazda ca cineva din sat sa gateasca, mancare ca la tara, facuta gospodareste. O sa traiti o experienta pe care daca nu ati avut bunici la sat, nu ati mai incercat-o.

Casa Bunicilor datează din anul 1925 și a păstrat sub acoperișul său mai multe generații de oameni până când, în anul 2020, a reintrat intr-un amplu proces de restaurare, transformându-se în prezent intr-o oază de liniște pentru toți cei care ii trec pragul.


Offline oti

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 208
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #3 : Joi, 30 Iunie 2022, 13:37 »
mutumim. abia astept acest miniconcediu.
Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.

Offline tony123

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 1
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 02 Iulie 2022, 18:32 »
Buna ziua,unde ne vedem in Sibiu?

Offline Iarina

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 18
 • Forma supremă a inteligenței este bunatatea
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #5 : Luni, 04 Iulie 2022, 10:05 »
Buna dimineata,

Pleaca cineva din Bucuresti cu o zi inainte de excursie adica pe 14.07 ? Multumesc

Offline Bill

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 7
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #6 : Luni, 04 Iulie 2022, 13:24 »
Buna, cine merge din Caras-Severin?

Offline Iarina

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 18
 • Forma supremă a inteligenței este bunatatea
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #7 : Marţi, 05 Iulie 2022, 19:31 »
Buna seara? vesti despre plecarea din Sibiu? Vremea se pare ca este ok.

Offline Rodica_I

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 801
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #8 : Miercuri, 06 Iulie 2022, 09:22 »
Salutari tuturor!
Legat de plecarea din Sibiu, eu stiu ce de obicei se pleaca din parcarea de la gara.
Din cate vad  in descriere este trecuta si ora " Plecare de la ora 09:00 din Sibiu "
Asa ca nu ne ramane decat sa ne luam la noi veselia si voia buna, luati totusi si pantofiorii de dans ca cine stie, poate inchigem o hora ...daca gasim un filon aur ;)

Offline oti

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 208
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #9 : Miercuri, 06 Iulie 2022, 12:24 »
Eu plec din Bucuresti. Poate facem grupaj. Daca plecam de pe 14.07, unde dormim? se poate tot la pernsiunea aceasta? Telefonul meu este 0737051159.
Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.

Offline Iarina

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 18
 • Forma supremă a inteligenței este bunatatea
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #10 : Miercuri, 06 Iulie 2022, 12:55 »
si eu plec pe 14 din Bucuresti. te sun sa stabilim detalii. multumesc !

Offline Bill

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 7
Re: Cautatori de aur in Apuseni. 15 - 17 iulie 2022
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 09 Iulie 2022, 08:08 »
Pleaca cineva din judetul Timis?