Autor Subiect: Cum poate supravietui civilizatia intr-o lume a grosolaniei ?  (Citit de 28082 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

carmentoma

• Vizitator
Răspuns: Cum poate supravietui civilizatia intr-o lume a grosolaniei ?
« Răspuns #60 : Duminică, 16 Mai 2010, 15:20 »
prin vot cenzitar se intelege indeobste un sistem electoral in care dreptul de vot e stabilit in functie de averea cetateanului. eu n-as fi de acord cu asta.

Nici eu, mai ales ca averile in zilele noastre in majoritate... stim cum au fost facute: prin tzepe masive pe fondul unui vid legislativde la ainceputul anilor '90!

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 482
« Răspuns #61 : Luni, 17 Mai 2010, 18:07 »
si ce ne facem noi, cei ce inca nu putem fi mitocani si rai ???

Refuzam sa devenim mitocani! E mai dificil, mai greu, ne punem nervii la incercare. In final ramanem cu gustul piperat al mitocaniei celor din jur dar cu sentimentul placut al proprii victorii al celor ..... 7 ani de acasa, pe care nu i-am abandonat.
    As vrea ca, din cind in cind, pe masura ce imi aduc aminte, sa postez intimplari al caror personaj sau martor am fost, legate de mitocania celor cu care intram in contact, a celor din jur sau a celor ce sint obligati, prin functia pentru care sint remunerati, sa presteze anumite servicii publice.
    In urma cu aproximativ doi ani, cind inca mai lucram si aveam "provizii" pe cardul de salariu, am hotarit eu ca e cazul sa renunt la vechile oale, cratiti si tigai emailate, vechi si cu smaltul sarit si m-am deplasat cu entuziasm la un hipermarket sa achizitionez ceva mai de soi. Am pus ochii pe un set de oale de inox care se pot folosi si pe plita cu inductie ( cu gindul ca vreodata voi lua si una din acestea), am carat ambalajul respectiv la casa, unde o domnisoara, in loc sa ma intrebe cu ce instrument de plata achit, s-a uitat la mine dezaprobator (era cald si eram cu niste blugi cam destramati si un tricou fost odata rosu) si mi-a zis cam asa:
  Cred ca trebuie sa duceti asta inapoi.
  De ce, zic eu, nu sint bune? Au defecte? N-ar fi fost expuse daca ...............
  Ba da, sint bune dar ati vazut cit costa? Opt milioane.
  Si ce, nu sint de vinzare? insist eu, intinzindu-i cardul. Sau arat ca una care n-are bani?
  Mi-a luat cardul, continuind sa-si vada de treaba, moment in care mi-a trecut furia ca prin farmec si m-a pufnit risul, ceea ce a facut-o pe "duduie" sa se uite mirata la mine, gindind probabil ca aurolaca din fata ei nu are nici toate tiglele pe casa, apoi am plecat fericita. Motivul veseliei mele era ca eu, daca eram in locul ei, as fi avut ultimul cuvint, spunind: Dar nici ca una care are bani nu arati......

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #62 : Luni, 17 Mai 2010, 19:08 »
   Am vazut in mijloacele de transport in comun, de multe ori, elevi si eleve, ale caror gesturi si cuvinte puteau face pe oricine sa roseasca de indignare sau de rusinea indecentei ce razbatea din ele. De aceea, o intimplare de acum citeva zile m-a uimit de-a binelea. Eram intr-un tramvai, asezata pe un scaun, in fata mea pe un alt scaun era un baiat de vreo 16 ani, curat si frumusel ca o fata, in rest, multe, multe locuri libere. Intr-o statie, a urcat un domn mai in virsta, care s-a indreptat cu mers greoi spre unul din scaunele libere. Ajuns in dreptul baiatului, acesta s-a ridicat, oferindu-i locul lui, dar domnul in virsta i-a multumit, i-a pus mina pe umar pentru a-l obliga sa se aseze la loc si a trecut mai departe sa ocupe un scaun liber. Nu m-am putut abtine si l-am intrebat pe baiat, intr-un mod excesiv de politicos, tinind seama de virsta lui, dar uluita de gestul lui, folosind persoana a doua plural: de ce i-ati oferit scaunul, doar sint atitea libere? Ce credeti ca mi-a raspuns? Pentru ca se deplaseaza greu, iar locul pe care stau eu era mai aproape de el decit celelalte locuri care sint libere.
    Am oftat si mi s-a umplut sufletul de duiosie, de admiratie pentru cine l-a crescut si educat, dar si de mila pentru acest baiat frumos care va avea mult de suferit din cauza dezamagirilor provocate de semenii lui.

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #63 : Miercuri, 19 Mai 2010, 17:32 »
    Astazi am fost sa repet niste analize de rutina la un laborator de policlinica bugetara. Ca pacient, daca nu esti nevoit sa scoti bani din buzunar pentru servicii medicale, nici nu te astepti la prea mult menajament din partea celor care lucreaza acolo, de respect (desi prin asta ar arata respect meseriei pe care si-au ales-o). Lume multa, cam 70 - 80 de persoane, insirate pe un culoar ingust, rezemate de pereti, tacute si resemnate sa piarda vreo doua ore pe acolo. Telefoane si discutii personale nesfirsite din partea personalului in vazul si auzul pacientilor tacuti. Dupa ce iti primeai recipientele pentru singe, treceai la alt rind, in asteptarea recoltarii. Intr-o nisa se afla o canapea veche pe care se asezau cei batrini si neputinciosi pina le venea rindul. La un moment dat, un batrin a mormait ceva legat de faptul ca nu are loc sa se aseze si ca policlinica a fost construita si cu banii nostri, in consecinta, ar fi vrut saracul ceva mai mult confort in lunga asteptare. Cadrele medicale nu l-au bagat in seama, ca si cum nici n-ar fi existat, in schimb, unul din barbatii tineri de la rind a sarit ca ars : "mai duceti-va in.......de batrini, ca numai asta stiti sa spuneti.....cine si ce ati fost voi........ca nu mai avem loc de voi  oriunde ne ducem......" s. a. m. d. M-am uitat la omul acela si o secunda am crezut ca ar fi in stare sa ne ucida pe loc pe toti care eram acolo de virsta a treia si pentru care isi pierdea el timpul la rind. Doamne, in ce lume traim?!?! M-am gindit la documentarele de pe Animal Planet , in care animalele tinere le alunga din haita pe cele batrine, insusindu-si familiile acestora......Dar noi sintem oameni, OAMENI, cu educatie, crescuti in spiritul de a ne proteja semenii neputinciosi, nu animale salbatice........Poate ca nu toti batrinii au devenit intelepti dupa ce au gustat din experientele vietii, poate unii au trecut prin viata fara sa inteleaga nimic din ea, dar vine o vreme cind perisabilitatea existentei noastre terestre isi spune cuvintul....ar trebui sa ne gindim toti la asta.

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
« Răspuns #64 : Miercuri, 19 Mai 2010, 18:02 »
si nu a reactionat nimeni la reactia acelui barbat? chiar nimeni?!
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #65 : Miercuri, 19 Mai 2010, 18:06 »
  Opinia publica nu mai exista la noi, nici cind esti jefuit in plina strada......

carmentoma

• Vizitator
« Răspuns #66 : Miercuri, 19 Mai 2010, 20:48 »
    Eu pun problema putin altfel: cine a educat aceste generatii "postrevolutionare" ? Nu noi, cei care acum pretindem respect? Nu cumva respectul se invata si se imita din copilaria mica, asa cum se manifesta el in "celula societatii", cum numeam pe vremuri familia? Am, cum v-am mai zis, un baiat nascut dupa revolutie, pe 28.06.1990! Credeti ca i-am permis sa devina "rebel fara cauza" si "cu personalitate", doar ca s-a nascut in democratie? Cu toate ca, la momentul respectiv, cand nu ii pemiteam nici un fel de astfel de accese de tupeu si eram chiar dura fizic cu el, am primit critici si de la familie si de la vecini, acum el insusi imi multumeste ca nu e un obraznic si un nepoliticos (sa fiu blanda in exprimare!), precum colegii lui de scoala sau tinerii din jur! Asa ca acum doar culegem ce am semanat, stimati parinti si bunici! Sper ca nu ma considerati rautacioasa, dar asta e crudul adevar: i-am scapat din mana pe cei pe care ii credem "viitorul luminos" si ne cam meritam soarta!!!

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #67 : Vineri, 21 Mai 2010, 10:00 »
  Pe la sfirsitul anilor 80, una din fiicele mele avea ca invatatoare o tinara de aproximativ 25 de ani, ingimfata, plina de propria ei persoana, care se dadea mare cunoscatoare a psihologiei copilului si isi permitea sa fie obraznica cu bietele mame care se chinuiau sa faca rost, in conditii grele, de hrana sau produse de igiena pentru copiii lor ( va amintiti ca nici hirtie igienica nu se gasea ). Aceasta domnisoara era (si cred ca este in continuare) sotia unui om care in ultima vreme ma agaseaza cu prezenta lui pe toate posturile tv., comentind de la inaltimea functiei de consilier prezidential (desigur, platita din bani publici! de ce nu si-o vedea el in continuare de meseria lui, care nu are nicio legatura cu politica?!?!) situatia actuala a tarii. As fi crezut ca in urma rinoplastiei pe care a facut-o nu mai are nas sa si-l bage unde nu-i fierbe oala. Dar nu el esta azi personajul amintirilor mele, ci "tovarasa invatatoare".
  Dupa cum bine va amintiti, spre sfirsitul anilor 80, aveam restrictii la curent electric, la caldura, apa calda, pe care le primeam dupa un anumit program, stringeam cureaua ( chiar si de git, unii dintre noi, ca intr-un banc spus pe forum de cineva), pentru a putea plati datoriile externe, lucru care se pare ca a si reusit la un moment dat. Intr-una din iernile acelea geroase si cu pauza in furnizarea caldurii, fiica mea a venit de la scoala plingind si mi-a povestit cum au suferit de frig in clasa (copiii nu aveau voie de la tovarasa sa strice aspectul uniformelor, purtind pantaloni sau pulovere sub uniforma de pinza subtire sau sa-si puna ceva peste ea.), iar tovarasa, cu haina de blana pe umeri si caciula la fel, ca sa nu-i inghete mintea in clasa, ii certa si le prindea buzunarasele de la sortulete cu bolduri daca-si bagau minutele degerate in ele sa le incalzeasca. "Mami, cita rautate, cita rautate!" au fost cuvinte repetate mereu in acea perioada de fiica mea. Peste citiva ani, tovarasa a devenit si ea mama, dar se pare ca vasta experienta privind psihologia copiilor n-a ajutat-o prea mult, fiica ei fiind azi o adolescenta, mare consumatoare de "libertate" prost inteleasa.     

silviu

• Vizitator
« Răspuns #68 : Vineri, 21 Mai 2010, 10:09 »
ce inseamna libertate prost inteleasa? ???

maria171

• Vizitator
« Răspuns #69 : Vineri, 21 Mai 2010, 11:08 »
eugenia, scrii  f frumos
mesajele tale te lasa fara cuvinte
cred ca acum invatatoarea e o baba rea, f aranjata si plina de bijuterii
si de riduri, sper
nu cred ca a realizat vreo clipa ce rau a facut si cred ca se lauda cu anii ei de apostolat

ps
crinul meu e ok?

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #70 : Vineri, 21 Mai 2010, 11:45 »
  Maria, domnisoara Carmen era foarte frumoasa, foarte sexy, toti taticii (pina si barbatul meu care de obicei nici nu stia in ce clasa sint fetele lui) intrebau cu nerabdare cind mai e vreo sedinta cu parintii; acum cred ca are pina in 50 de ani si sper ca bunul Dumnezeu a lasat-o la fel de frumoasa, nu mi-ar fi mie mai bine daca s-ar fi intimplat altfel.
  Sper ca spre sfirsitul saptaminii viitoare sa ne vedem, mai am un stress marti, cind merg la endocrinologie sa incerc cu doamna doctor sa instituim un tratament pentru osteoporoza , ca ma simt imobila ca o baba ( de parca n-as fi  ;D ); si tot marti , cind e ziua nationala a cancerului de piele, sint programata la dermatologie sa verific niste alunite, m-am programat acum doua saptamini. Nu obisnuiesc sa umblu pe la doctori, am destule probleme de sanatate pe care nu le-am prea bagat in seama, ma gindesc insa ca trebuie sa incep sa am grija de mine , ca nu are cine sa ma ajute la nevoie.
  Crinul cel batrin are boboci care stau sa erupa( stau la etajul 10 spre est si e soare mult pe balcon), iar puiutii asteapta sa creasca si sa faca si ei flori.
  Te sarut si astept sa ne vedem  :-*

maria171

• Vizitator
« Răspuns #71 : Vineri, 21 Mai 2010, 11:55 »
si eu
ambele

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #72 : Vineri, 21 Mai 2010, 12:02 »
  Hai ca stii, esti baiat destept........ :-\

silviu

• Vizitator
« Răspuns #73 : Vineri, 21 Mai 2010, 16:08 »
  Hai ca stii, esti baiat destept........ :-\
eram curios ce intelegi tu prin asta. adica ce face adolescenta care consuma libertate prost inteleasa? consuma alcool, trage pe nas, se iubeste cu baieti de oameni? :-\

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
« Răspuns #74 : Marți, 25 Mai 2010, 18:10 »
   Nu stiu ce sa mai cred! Am devenit eu o baba circotasa? Sau lumea e din ce in ce mai nesimtita, pe cind capacitatea mea de toleranta pentru grosolanie si mitocanii coboara vertiginos spre zero. Intr-o zi ies din casa si ma impiedic de niste fotolii si scaune vechi, murdare,urit mirositoare, cu tapiteria rupta, rezemate cu simt de raspundere de usa mea. Le imping cu bratele si genunchii mai spre usa liftului, urmarea fiind un nor de praf raspindit in jur si deranjarea de la masa a unui roi de molii care au inceput sa pluteasca vesele spre usile apartamentelor vecine. Incui cu cheia si plec sa-mi rezolv problemele,coborind pe scari, cu speranta ca proprietarul isi va ridica de acolo lucrurile pina ma intorc. Surpriza....la intoarcere, "mobila" era iar rezemata de usa mea.....probabil cei care au folosit liftul au impins-o acolo. Urmeaza repetarea operatiei  de dimineata, impinsul mobilei spre lift ca sa pot intra in casa. Praf, molii ridicate in aer, o injuratura printre dinti si speranta ca pina a doua zi se rezolva. Povestea a durat citeva zile, pina cind, intrigata si de biletul legat cu sirma de un scaun si pe care scria DE ARUNCAT TOATE, am sunat la usa unei vecine care stiam ca face parte din comitet (nu de partid, ci de asociatie de proprietari ) si am intrebat-o ce se intimpla. Zice: Pai noi (adica cei din asociatie ) am scos lucrurile din uscatorie ( uscatoria e o incapere lipita de apartamentul meu, nu stiu ce se usuca acolo, are o usa rupta care se tot izbeste de perete si face zgomot cind e vint si daca te apropii de ea simti miros specific de vechi, de mucegai , de praf, de neaerisit ) si - n-ati vazut ce scrie pe bilet? - trebuie aruncate. Simt cum ma trec valuri de caldura si transpiratie si imi spun in gind sa ma linistesc, poate presupunerea care se naste in capul meu e total gresita, asa ca intreb cit de mieros pot eu: Dar cine trebuie sa faca asta? Se uita uimita la mine, cum naiba nu inteleg ca cel deranjat de situatie, adica eu, trebuie sa ia masuri. Si continuu cu acelasi ton: Dar de fapt ale cui sint?  Si uite asa aflu ca sint ale unei babe de la etajul 7 care e singura, bolnava si nu are unde sa le duca. Ma si vedeam chemind gunoierii si platindu-i pentru o chestie de care nu eram cu nimic vinovata. Ei, cu greu am convins-o pe doamna din comitet sa cheme pe vecina de la 7 sa-si ia lucrurile vechi din usa mea. Cum credeti ca arata aceasta? O zdrahoanca de 100kg si 2 m. care a luat lucrurile la subrat, ca si cum ar fi fost de puf, si.....dusa a fost. Nu putea face asa de la inceput? Cine era obligat sa faca in locul ei? Oricum, mi-am cistigat un dusman pe viata, mi-a aruncat niste priviri de repros, care m-au facut sa ma simt vinovata ca nu i-am rezolvat eu problema, doar sint mai tinara decit ea (ce-i drept, numai cu vreo 2-3 ani).