Autor Subiect: Madeira - costume traditionale si folclor pe insula eternei primaveri  (Citit de 1725 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Daca ati ajuns in Madeira si ati calatorit pe insule, cu siguranta ca ati intalnit si v-a sarit in ochi costumul lor popular. Sunt usor de remarcat in Mercado dos Lavradores din Funchal, acolo floraresele sunt imbracate in portul local. Care nu seamana cu nimic altceva din ceea ce ati mai vazut, este foarte viu colorat, are o multime de accesorii vestimentare, care-ti dau impresia unei inflorescente bogate.



Nu stiu daca v-ati pus intrebarea ce este cu acest costum, de unde provine sau cum a aparut in vestimentatia localnicilor. Pentru ca am ajuns de mai multe ori ca acolo si ca ghid si ca turist, am avut curiozitatea sa aflu mai multe despre costumul lor traditional, asa ca acum va pot spune cateva lucruri din ce stiu acum.

In primul rand am aflat ca nu exista ceva cert in ceea ce priveste originea costumului lor popular. Se pare ca a fost influentat de colonizatorii portughezi, în special de cei din Minho și de maurii din Africa, dar nu se poate spune in ce fel si care sunt elementele care vin de la fiecare.

Englezii erau marii producatori de stofe si postavuri din perioada medievala, atunci cand a inceput sa fie colonizata Madeira. Acestia erau nu doar foarte buni fabricanti ci si comercianti. Produsele lor se gaseau in intreaga lume, atat in cea veche cat si in cea noua.  Comercializarea țesăturilor era o afacere foarte profitabilă si cum insula a servit ca reședință pentru mulți britanici materiale textile se gaseau aici din belsug. Stim deci cine aducea stofa.

Madeira a fost pentru o buna perioada de timp unul dintre cele mai vizitate porturi din lume, era un popas pentru navigatorii care se indreptau catre Indii, in ocolul lor de-a lungul tarmurilor africane. Soseau acolo oameni din toata lumea, de toate natiile, care au influentat prin obiceiurile lor, pe cele locale. La o asa mare varietate culturala, e greu de spus, care au fost factorii si elementele determinante pentru „costumul Vilhão”.



În costumul feminin predomină culoarea roșie. În municipiul Ponta do Sol, femeile căsătorite și singure purtau pelerine roșii, iar văduvele purtau pelerine albastre. În Machico și Santa Cruz, veșmintele erau compuse dintr-o fustă de lână, colorată sau cu dungi, o vestă, un corset roșu și un capa albastra.



Costumul masculin, cuprinde pantaloni scurți albi usor bufanti peste genunchi și o cămașă cu pliuri uneori brodata, alteori simpla, depinde de zona.

Cizmele, care se numesc „botachas” sau „bota-chã”, sunt realizate din piele de vita, si erau împodobite pe caramb cu o panglică roșie. Sunt  folosite atât de bărbați cât și de femei. La unele costume, exista un accesoriu pe care mi l-am cumparat si eu de la una din tarabele de artizanat, un soi de tichiuta terminata cu un mot, foarte comica si care se numeste carapuça.



Originea carapuça nu este cunoscută. Unii îi dau rădăcini grecești, în timp ce alții văd o influență orientală. Se spune ca ar veni de la ...condamnati, care in timpul anchetelor erau imbracati in costume ridicole, pentru a fi umiliti. Costumul condamnatilor consta dintr-o tunică în formă de poncho și o palarie de forma acestei tichii. De fapt asa a si apărut zicala portugheză: „vestir a carapuça” adica „esti vinovat”.



Se spune că tinerele necăsătorite isi decorau carapuça functie de cat de bogata era familia: prindeau de ea bijuterii și cercei din aur, asta pentru pentru a atrage potențiali soți bogați.

Astăzi, aceste carapuças sunt folosite de toate grupurile folclorice. Sunt de asemenea, un suvenir turistic foarte popular. Trebuie insa spus ca ceea ce se vinde in magazinele de artizanat este o varianta modernizata, adaptata la comert. 



Arhipelagul Madeira este bogat în tradiții culturale, rezultat al creuzetului antropologic care a functionat acolo. Există multe tradiții de natură religioasă, puternic înrădăcinate în cultura insulelor, dar și tradiții legate de meșteșuguri si muzică.


 
Una dintre experiențele religioase din Madeira, în special zonele rurale, este Crăciunul. Oamenii trăiesc la maxim aceasta sarbatoare crestina, asa ca fac pregatiri care incep cu 15 zile inainte de Ajun. Slujbele sărbătoresc cele nouă luni de sarcină ale Fecioarei Maria și sunt o tradiție unică, intalnita doar in Madeira. La liturghii se folosesc instrumente tipice cum ar fi Rajão, castaniete si un soi de toba mai mica.
Scenele care simbolizeaza nașterea, sunt prezente atat in biserica cat si in casele oamenilor. Se numesc „lapinhas” si se pot gasi in doua variante: , „scara” și „Rochinha”.
 
Liturghia de la miezul nopții din 24-25 decembrie se sărbătorește după cina din ajunul Crăciunului. Sărbătorile Crăciunului se extind până la noul an prin „cântarea regilor” și „măturarea dulapurilor”. Oamenii ies in straga, se formeaza grupuri, apoi intra din casa in casa marind alaiul. Se canta, atmosfera este una exttraordinara.

Pastele si Sfantul Ioan sunt alte doua sarbatori foarte importante in Madeira, asa cum din punct de vedere al socializarii insularilor este si Festivalul Florilor.

Daca nu ati ajuns inca in Madeira, va recomand cu toata caldura sa faceti o calatorie acolo. Clima este minunata, pe tot parcursul anului, o sa va bucurati de panorame superbe, de mancare excceptionala si ieftina, de abundenta de fructe ce se gaseste. Plimbari pe ocean, sa vedeti delfinii, o seara de fado, sunt o multime de lucruri de facut acolo.

Noi in Singles Camp&Travel organizam in fiecare an cate un grup acolo, frumusetea locurilor fiind amplificata de atmosfera de grup. Insotitorul vostru este Lidia Mandache, cea pe care deja multi ati intalnit-o in excursii in tara, dar si in cele din strainatate: Croaziera pe Mediterana, Maroc, Islanda, Cinque Terre, Toscana, Amsterdam si Giethorn, schi la Bansko etc

In 2021, excursia este planficata foarte potrivit: dupa ce vom fi vaccinati, atunci cand se va putea calatori din nou in voie: MADEIRA – PE INSULA ETERNEI PRIMAVERI 19 IULIE – 27 IULIE https://www.singlescamp.ro/eveniment/madeira-pe-insula-eternei-primaveri-19-27-iulie-2021/