Autor Subiect: Vechea Irlanda si inelul de logodna Claddagh  (Citit de 1397 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Vechea Irlanda si inelul de logodna Claddagh
« : Miercuri, 17 Februarie 2021, 08:30 »
Irlanda, una dintre tarile pe care le iubesc nespus de mult. Peisajele sunt fantastice, sunt incantat de arhitectura rurala, imi place la nebunie atmosfera din pub-urile lor asortata cu Guinness si Jameson. Ce admir insa cel mai mult este felul in care au rezistat oamenii aceia, cum au supravietuit pe pamantul acela sarac, in clima aceea umeda si rece. Sunt oameni foarte tari, foarte tenaci, nu e de mirare ca sunt temelia unor tari care performeaza.

In Irlanda traiesc in jur de 6 milioane de irlandezi, in Irlanda de Nord inca un milion, in Anglia in jur de 500.000, ceea ce este insa interesant este ca exodul lor dupa descoperirea Americii si mai ales dupa Marea Foamete, a dus la o raspandire impresionanta a genei, in intreaga lume: in Statele Unite, 34.7 milioane de oameni spun ca au origini irlandeze, in Canada 3.48 milioane (ceea ce reprezinta 13% din populatie), in Australia 1.8 milioane au stramosi irlandezi, in Argentina se estimeaza ca cca 350,000-500,000 sunt descendenti ai colonistilor irlandezi samd.

Apreciez spiritele puternice, popoarele cu o istorie cu care se poate defila cu mandrie, sunt impresionat de cei care-si respecta tara, traditiile, care-si iubesc si tin vii obiceiurile si limba. Poporul irlandez, la fel ca cel scotian este unul dintre acestea. Le citesc fascinat istoria, imi place mult aura aceea mitica pe care o arunca peste orice deal, peste orice piatra. Acolo totul este o poveste, cu zane si spiridusi, cu comori si curcubee.

Am descarcat mai multe fotografii pentru ca imaginea este pentru mine cea mai definitorie forma de descriere si intelegere, in a-mi forma in minte un peisaj complet despre ceva. Va arat si voua cateva, am ales pe cele care exprima viata neobisnuit de grea prin care au trecut irlandezii. Fotografiile sunt din perioada 1860 - 1930, deci tot ceea ce vedeti se intampla cu doar o suta si ceva de ani in urma.

Irlanda a fost si va fi una dintre destinatiile noastre de calatorie aici in Singles Camp&Travel. Si pentru ca intotdeauna am considerat ca e bine sa stiti, inainte de ajunge intr-un loc mai multe lucruri despre acesta informatii pe care nu le gasiti pe internet sau in descrieri turistice, incerc la fel ca si acum sa va ofer cate ceva din ce cred ca este interesant de cunoscut.

Pentru ca o sa stam la Claddagh, acolo de unde a pornit povestea vestitului inel de logodna un loc foarte pitoresc si viu, am ales sa va arat cum era portul femeilor, acum 150 ani. O sa strabateti strazile colorate, o sa va bucurati de atmosfera de acolo, cu greu v-ati putea inchipui ca anu cu mult timp in urma, Claddach era un loc sarac, cu case mici aciperite cu stuf.





Tipul acesta de case o sa-l vedeti cand o sa vizitam Adare, acum, renovate si intretinute arata superb, dar ganditi-va ca oamenii traiau in ele asa ca in imaginile de mai jos. Incalzirea se facea pe turba, am adaugat si o fotografie cu oameni taind pamantul bogat in turba, facandu-l caramizi si uscandu-l atat cat era posibil intr-un mediu umed si rece. Acela era singurul combustibil, pentru ca Irlanda are foarte putine paduri, lemnul fiind considerat la fel de rar si de scump ca aurul. O sa intrati in hanuri si pub-uri vechi si o sa aveti ocazia sa vedeti niste seminee imense, din care fumul se evacua prin niste hornuri de dimensiuni gigantice. Asta pentru ca turba arde greu si cu mult fum. Cu ceva timp in urma scriam despre black-house, locuintele vechi din Irlanda. Se numeau asa ca pentru ca toata funinginea dintr-un foc aproape deschis se depunea pe peretii camerei.










Bucatile de turba erau transportate in cosuri cu magarusi


Imaginea este de la Giants Causeway, un loc pe care o sa-l vedem impreuna in excursia din Irlanda








Aceasta este fotografia cu munca la turba, despre care v-am vorbit. Si acum se scoate turba, dar printr-un procedeu mecanic. Sunt niste utilaje cu tevi multiple, pe care le infinge in pamant si extrage bugati cilindrice din solul bogat in turba. Sunt zone in care o sa aveti posibilitatea sa vedeti cum bucatile cilindrice extrase sunt depozitate in gramezi pentru a se usca.











Claddagh, despre care v-am vorbit, a fost un mic sat pescaresc si care incet-incet s-a transformat mai intai intr-o curiozitate, din cauza inelului care-i poarta numele, apoi inglobat in Galway a devenit un important punct turistic. Va arat mai intai o fotografie cum arata o strada din Claddagh, apoi cum arata acum. Am ales si imagini care sa va arate forma originala a inelului de logodna Claddagh.




O casa veche, de mai bine de 200 de ani, renovata si care acum poate fi vizitata


In Galway exista mai multe locuri care prelucreaza si comercializeaza inelul Claddagh. Nu doar in forma originala, exista acum o multime de alte modele.


Inelul de logodna Claddagh