Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Minunatele Gradini ale Zoei, Tinutul Padurenilor si aurul. 11 - 13 iunie 2021
krondia:
Ce amintiri faine *|*
Grupul "peșteriștilor" , cum va spuneati, datorita celor 4 pesteri din Apuseni pe care le-am vizitat impreuna acum cativa ani. Picnicul adhoc de la Izvorul Minunilor din Stâna de Vale, hora in piscina noaptea la Baile Felix, degustarea de piersici la piata din Oradea, plimbarea la mall cu tranvaiul roz, marsul lui Iancu pe care l-am cantat in Turnul Primariei si apoi la Baia de Criș, unde vom ajunge si acum, cofetaria unde am mancat cele mai bune prajituri si lista poate continua...
Am refacut in toamna traseul de la Oradea la Brad, am retrait toate clipele astea faine si, pentru ca mi se facuse dor de tot ce am trait impreuna, m-an gandit la aceasta excursie.
Sper ca mai stiti versurile..
Mereu vă pomenesc si va dau exemplu pentru atmosfera si spiritul de prietenie, de colegialitate. Un grup unit, mereu impreuna, de nedespartit, asa ati fost si asa imi doresc sa fim si acum.
Astept si eu cu nerabdare sa revin la Hunedoara, sunt locuri de unde am atatea amintiri...
Cine mai vine cu noi?
PGabriela:
Da! O actiune la care imi "fuge" mintea de multe ori.
Unul din "pesteristi" are absenta motivata, "bantuie" prin Grecia. Ne asteapta la un gyros... mergem? :)
krondia:
Am și dovada de când am fost pe urmele lui Iancu la Țebea și Baia de Criș :)
Locuri încărcate de istorie, de emoție. Îmi amintesc că muzeul dedicat lui Avram Iancu era închis când am fost noi, fiind o zi de luni. Noi totuși ne-am dus până acolo, poate-poate.. Și am avut noroc, era cineva care făcea curățenie și s-a îndurat să ne lase până la urmă să intrăm. Ca răsplată și mulțumire, am mai cântat o dată marșul lui Iancu :)
Sper ca acum să intrăm în legalitate...
Panteonul Moților de la Țebea și Muzeul Avram Iancu
Și câteva imagini de la ultima mea vizită în Satul de marmură, cum mai este numită localitatea Alun. Un sat uitat de lume, unde mai trăiau acum câțiva ani doar 5 oameni... Este liniște acum la Alun, sunt puțini cei care se mai încumetă să vină până aici, din cauza drumului prost - asfaltul se termină puțin după Ghelari.
Dar povestea Hunedoarei nu este completă fără Ținutul Pădurenilor, această veritabilă „insulă etnografică“ în care s-a păstrat cultura populară arhaică, extrem de originală şi de diferită faţă de aceea a regiunilor învecinate.
Mai aștept niște răspunsuri din zonă, urmează să revin cu noutăți.
Deci, rămâneți aproape :)
Alun, Satul de marmură din Ținutul Pădurenilor
Drumul de marmură
krondia:
NOUTĂȚI *|*
Revin cu vești bune din Ținutul Pădurenilor :thumbup:
Am vorbit în zonă să avem și o gustare cu celebrele plăcinte pădurenești, nelipsite din meniul pădurenilor.
Plăcintele pădurenești sunt, cu siguranță, cele mai reprezentative pentru Ținutul Pădurenilor iar pădurenii le pregătesc la evenimente speciale ale comunității sau când primesc oaspeți. Regretatul Dragan Muntean când vorbea despre Festivalul Pădurenilor de fiecare data menționa că oaspeții au fost așteptați cu plăcinte pădurenești. Și astăzi la evenimente importante localnicii îi servesc pe oaspeți cu plăcinte pădurenești.
Anul trecut rețeta plăcintelor pădurenești cu brânză era in curs de omologare la OSIM, a fost inclusă in colecția ZESTREA CULINARĂ a României (volumul 2) și, din 2019, acestea au si un Festival al Plăcintelor Pădurenești.
Vom gusta si noi aceste preparate delicioase, pe care nu le găsești în altă parte.
Cu circa o săptămână înainte am să vă dau mai multe informații si despre aceasta activitate.
Plăcinta pădurenească tradiţională se face dintr-un aluat lăsat să dospească foarte puţin, pentru ca apoi să poată fi întins uşor. După ce e întins sub formă circulară, pe aluat se pune ceea ce pădurenii numesc “scrob” – un amestec de brânză dulce de vacă şi smântână, fierte un pic cu câteva ouă, la care se mai adaugă puţină sare. După ce “scrobul” este pus pe “roata” de aluat, aceasta se “împătureşte” astfel încât să devină un hexagon. În unele sate, cercul de aluat devine octogon. Apoi, întreaga compoziţie se prăjeşte pentru câteva minute, pe ambele părţi, până se rumeneşte. După ce e lăsată să se răcească puţin, devine numai bună de mâncat, mai ales dacă ai la dispoziţie şi o cană cu lapte. Cine vrea, pune peste plăcintă “liptari” (gem de prune), miere, sau… ce vrea.
În Ţinutul Pădurenilor există şi varianta “de post” a plăcintei: locul scrobului este luat ori de mere, ori de varză.
Plăcinta aceasta este principalul desert al pădurenilor din deceniile trecute. Fiecare gospodină spune că a păstrat reţeta învăţată de la mama sau bunica ei. Sunt rare cazurile în care plăcinta de la o casă are exact acelaşi gust cu cea făcută la o altă casă, din acelaşi sat. Oricare dintre variantele gustate vreodată îţi rămâne permanent în memoria papilelor gustative.
Acum este forfotă mare in zona Ghelari pentru că în data de 10 iunie celebrul bucatar Horia Vârlan va filma o emisiune culinara la Ruda.
Vom face o plimbare și prin Ruda, un alt sat pădurenesc foarte pitoresc, să vedeți și un sat tradițional locuit din Pădureni.
Ca o paranteza, ne-am mai intersectat cu Horia Vârlan în toamnă, la satul de căsute de pe Clisura Dunării unde eram si noi cazati, ocazie cu care lăudase borșul de pește de acolo.
M-am bucurat să aud că va filma la Ruda, această zonă are, cu adevărat, nevoie de promovare. În toamnă, când am fost la Hunedoara, am cumpărat plăcinte pădurenești din Hunedoara, este un magazin nou deschis de o doamnă născută în Poienița Voinii si care s-a întors de curând în țară. O inițiativă foarte bună pentru a promova produsele specifice zonei.
Deci, la plăcinte înainte! :dance:
krondia:
A mai rămas puțin până la excursia la Hunedoara. *|*
ATENTIE, in cazul in care intentionati sa veniti cu trenul, verificati telefonic orarul, incepand din acest weekend au fost anulate mai multe trenuri din cauza unor lucrari.
Eu voi ajunge de joi la pensiune, mai este o persoana care vine de asemenea de joi seara.
Aveti mai jos localitatile din care veniti, in cazul in care doriti sa va grupati pe masini., spuneti-mi si va pun in legatura.
Brasov - 3 persoane, vin impreuna cu o masina
Sibiu - 1
Valcea -1
Bucuresti - 2
Craiova - 1
Drobeta Turnu Severin - 1
Focsani - 1
Suceava - 1
Piatra Neamt - 1
Mâine mai revin cu informatii privind masa de prânz de sâmbătă.
Orice întrebări mai aveti, ma puteti suna.
Se anunta un grup frumos, vesel, cu siguranta ne vom simti bine impreuna. :dance:
Diana
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă