Autor Subiect: Madeira, vinul nascut pe mare  (Citit de 1758 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Madeira, vinul nascut pe mare
« : Duminică, 27 Decembrie 2020, 15:39 »
I-am simtit pentru prima oara aroma unica acum 8 ani, intr-o vacanta de neuitat, pe insula eternei primaveri. Asta imi aduc cel mai bine aminte din prima mea experienta acolo: o tarta cu fructul pasiunii si un paharel de vin licoros, de Madeira. servite pe terasa de la Ritz. Ce amintire minunata!

Leg intotdeauna experientele culinare de locurile prin care calatoresc, nu mi-as putea inchipui sa ajung intr-o tara si sa nu-i gust mancarurile si bauturile. Daca ajung in Praga neparat trebuie sa savurez un vepřo-knedlo-zelo si ma racoresc cu un Pilsner Urquell, in Ungaria comand inca din prima zi gulas si un Unicum, nu plec din Slovacia pana nu mananc bryndzové halušky, n-as considera o vacanta completa in Maroc daca nu as servi tajine. Cand ajung in zona centrala a Vienei imi place sa iau de la chioscul de langa Parcul Hofburg carnati cu branza si nu departe e un loc in care ma indulcesc cu Sacher Torte. Asa fac peste tot, nu din ritual, nu din fixisme, nu din reguli pe care mi le-am bagat in cap, ci pentru ca asa simt cu adevarat ca sunt ACOLO.

Se spune că vinurile din Madeira au însoțit nu doar multe mese festive, ci si unele dintre cele mai importante momente istorice, în special semnarea declarației de independență a Statelor Unite ale Americii.

Într-adevăr, vinurile din Madeira au propriul lor loc unic în istorie, tot asa cum il are un mare indragostit de acestea, despre care spunea ca este un fel de „consum de istorie lichida”. Cel ce ridica la acest rang vinul de Madeira nu a fost altul decat Winston Churchill.

Istoria Madeirei, oamenii care traiesc acolo, vinurile si bucataria savuroasa, dau toate, impreuna cu peisajele fantastice, un farmec unic acestei insule.

Omenirea a descoperit de mult vinul, asta se pare ca se intampla acum vreo 8.000 de ani, avem deci ceva fidelitate si dedicatie inchinata elixirului zeilor. Pe insula s-a inceput sa se produca vin mult mai tarziu, in secolul XVII si asta pentru ca Madeira a fost ea insasi descoperita mult mai aproape de zilele in care traim.

Navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira au ajuns pentru prima oara acolo în 1419. In amintirea acelei zile speciale, s-a ridicat o statuie in onoarea lui Zarco, ce stă mândră în centrul orașului Funchal.

La momentul descoperirii Madeira era acoperita aproape complet de paduri de dafin, de aici ii vine si numele, Madeira insemnand = lemn. Pentru a face loc agriculturii s-a inceput defrisarea, colonistii ajungand sa recupereze aproape 75% din suprafata insulei si sa-l planteze cu trestie de zahar si vita de vie.

În climatul acela de primavara continua, agricultura și vinicultura se potriveau de minune, asa ca prosperitatea in randul colonistilor nu a intarziat sa apara.

Madeira a devenit în curând un punct important de oprire pentru un număr tot mai mare de vase ce navigau în Atlantic. Era usor de reperat datorita varfurilor sale muntoase acoperite permanent in nori pufosi si era foarte ofertanta pentru ceva ce toti marinarii cauta: vinul, care nu se consuma doar in porturi ci devenise si un adevarat aliment nelipsit din orice calatorie pe mare. Motivul era foarte simplu si nu tinea doar de placerea de a consuma alcool: vinul se pastra in butoie mult mai bine decat apa.

La fel ca vinul de Porto, vinurile de Madeira „imbatraneau” si deveneau mai tari pe mare, nu in crame. Dar odata ce procedeul natural de alcoolizare a fost inteles pe deplin, el a fost replicat pe uscat prin diferite procedee. S-a descoperit că încălzirea blândă a vinurilor la soare dadea vinului arome minunate, asa ca in procesul de fabricatie, vinurile de Madeira sunt încălzite ușor si grijă pana ajung la savoarea cunoscuta.

Mai exista un soi de vin de Madeira interesant, se numeste „Rainwater” e un fel de vin care devine mai usor datorita infiltrarii apei de ploaie prin butoaie. Asta s-a descoperit tot pe mare, cand butoaiele era batute de rafale de ploaie pana lemnul lor era complet imbibat de apa.

Madeira este un vin fortificat, alcoolizat sa fiu mai pe inteles, pe care-l gasiti intr-o gama pornind de la sec pana la dulce.  Gustul este unic si vine asa cum explicam, de la încălzirea repetată a vinului. Încălzirea creează vin cu arome extrem de rafinate de nuci prăjite, fructe coapte inabusit si caramel.

Există mai multe profiluri de gusturi, dar majoritatea au arome de caramel, ulei de nucă, de piersică, alun, coajă de portocală și zahăr ars.

Vinurile seci (Sercial și Verdelho) se servesc la felurile princiaple, pe cand cele mai dulci sunt bune la sau ca desert.

Va recomand acest vin cu toata bucuria si placerea, este fermecator si cu siguranta va indragostiti de el. Si macar pentru o vacanta minunata, petrecuta pe insula florilor.