Comunicari, anunturi, precizari, sugestii, tutoriale si regulament > Regulament, comunicari, precizari, tutoriale si probleme tehnice

Vaccinul anti-covid – un posibil pasaport de calatorie?

<< < (3/3)

admin:
IMPORTANT!

Am lansat cateva excursii 2022, urmeaza ca in curand sa continuam rand pe rand cu prezentarea iesirilor din tara, de anul viitor.

Doresc, cu toate supararile pe care am sa le produc unora, sa fiu cat se poate de corect, sa explic cateva lucruri,  cateva decizii, ce decurg din experienta iesirilor din tara.  Trebuie sa intelegeti ca nu noi ca organizatori impunem restrictii de calatorie, ci autoritatile fiecarei tari, noua neramanandu-ne altceva de facut decat sa le respectam si sa ne adaptam.

Este foarte clar ca o sa avem pandemie si in 2022, posibil si in 2023, 2024 etc. si tot clara este intentia autoritatilor din intreaga lume de a nu mai inchide facilitatile turistice. Restrictiile se ridica rand pe rand, astfel incat in tot mai multe locuri din lume se poate calatori. Conditia este insa de a fi vaccinat. Fara sa fi vaccinat este si va deveni tot mai dificil sa iesi din tara si mai ales sa te intorci. Oamenii o sa aiba astfel de ales: sa se vaccineze si sa poata calatori in voie prin lume, cu anumite restrictii, sau sa nu se vaccineze si sa-si faca vacantele in tara, sau cu emotii in tarile care o sa mai accepte varianta prezentarii unui test PCR.

De ce e greu pt cei nevaccinati sa calatoreasca: in primul rand pentru ca exista riscul sa nu poti pleca sau sa nu te poti intoarce. Impunerea testarii, poate aduce surpriza de a fi infectat si astfel de a fi nevoit sa intri in carantina, asta insemnand afectarea totala a planurilor de vacanta. Foarte greu si costisitor sa faci testare in afara tarii (pt a intra in restaurante, la piscine, in muzee sau sa te intorci in tara - daca exista o astfel de conditie). Trebuie de asemenea sa urmaresti in permanenta noile restrictii, sa te interesezi unde se poate face testarea, sa te programezi si sa platesti sume nu tocmai mici. O multime de griji.

Din statistica grupurilor Singles Camp, un numar foarte mic de persoane au ales sa plece din tara nefiind vaccinate. Toate au avut noroc, nu au existat restrictii care sa le creeze probleme la intoarcere, cu o exceptie, dupa cum am primit informatii de la ceilalti insotitori de grup. La plecarea din Turcia spre Romania, una dintre participante, nevaccinata, nu avea test pentru intoarcerea in tara si a fost la un pas de a nu fi permisa la imbarcare. A fost nevoie de interventia insotitorului de grup, de intelegere peste limita a celor de la compania de zbor pt a se putea intoarce impreuna cu grupul.

Doresc sa subliniez clar cateva lucruri, de care trebuie sa tineti cont in momentul in care decideti sa plecati nevaccinati din tara:
- companiile de zbor, de transport terestru sau maritim, sunt OBLIGATE sa verifice respectarea conditiilor de intare in tara de destinatie, dar si a celor de tranzit. Ce inseamna asta: ca la imbarcare trebuie sa prezentati ceea ce tara in care mergeti solicita pt intrare. Concret si ca exemplu in cazul persoanei care se intorcea din Turcia: Turcia se afla in zona rosie, astfel ca pentru a se intoarce in tara, TREBUIA sa prezinte rezultatul negativ a unui test PCR, pt ca asta cere Romania la sosirea dintr-o tara aflata in grupa de risc "rosu". Neavand asa ceva, in mod LEGAL, nu se putea imbarca pt intoarcerea in tara. A avut un noroc urias ca a fost admisa la imbarcare.

- programarea testarilor, efectuarea lor, NU tine, NU este responsabilitatea nici a insotitorului de grup, nici a organizatorului, nici a agentiei, ci una personala. Deci intelegeti si NU asteptati de la noi sa va spunem unde sa mergeti, cand sa faceti testarea, etc (spun asta pt ca am intalnit si aceasta atitudine). Urmariti conditiile de intoarcere in tara, ce aveti nevoie pt asta si planificati-va unde si cand sa faceti testul. Neinformarea, necunoasterea conditiilor de calatorie nu este o scuza, nu este un argument pentru a fi "iertati" si acceptati la imbarcari.

- cu toata dragostea de a avea pe toti cu noi, trebuie sa va explic la modul de intelegere un lucru. Nu-l luati personal, nici ca as avea ceva cu cei nevaccinati (m-am exprimat de nenumarate ori ca este optiunea fiecaruia si ca o respect) ci ca pe ceva ce poate afecta intregul grup. Exista multe tari (si acestea vor fi majoritatea) in care cei nevaccinati este nevoie sa faca continuu teste, pt a putea participa la mesele, vizitele si entertainment-ul grupului. Ganditi-va ca daca la un astfel de test iesiti pozitivi, INTREGUL grup (chiar si cei vaccinati) poate intra in carantina (fiind contacti directi), pana la rezultatul testarii fiecaruia in parte sau chiar pana la 14 zile. Asta inseamna ca ruinati vacanta nu doar a voastra, ci si a intregului grup.

Pentru a evita astfel de situatii si a nu crea probleme si emotii participantilor, vom fi nevoiti ca incepand cu 2022 sa administram si situatia vaccinarii in grupurile noastre EXTERNE. Stiu, este un subiect sensibil, este ultimul lucru pe care mi-l doresc - ca cineva sa se simta discriminat si marginalizat, dar vreau sa evit orice risc pentru cei care participa. A cunoaste ca exista posibilitatea ca un intreg grup sa fie carantinat si sa las totul pe seama hazardului ar fi o inconstienta si o iresponsabilitate fara margini. Si ma cunoasteti cum sunt, atent la fiecare detaliu ce poate afecta excursiile noastre.

admin:
Am adaugat astazi pe site, va anunt si aici ca exista in discutie ca incepand cu data de 1 Decembrie 2021, certificatul verde sa-si piarda valabilitatea daca au trecut mai mult de 9 luni de la a doua doza. S-a propus chiar sa fie valabil in interiorul UE doar in conditiile in care s-a primit si a 3-a doza (booster).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă