@pe_jumate, te felicit din toata inima pentru ce ai scris, ai scris cu omenie, cu bun simt si foarte frumos... mi-a ajuns la suflet. aceasta este adevarata atitudine! si astfel mi s-ar parea corect sa ia pozitie un / o moderatoare pe acest forum. fara partinire! pentru ca, @manfredinho draga, din ce mi-ai raspuns si mie si altora, se vede de departe pozitia ta partinitoare. doar doua lucruri: 1. am zis de la bun inceput ca nimeni nu detine adevarul absolut, in acel nimeni facand parte si eu. in raspunsul tau, e la fel ca in proverbul "a ploua peste pamantul ud", chiar nu era necesar; 2. cu "ridendo castigat mores" am incercat sa-l potolesc si eu pe r si nici nu vreau sa-mi amintesc cu ce m-a cadorisit domnul licentiat in litere... si care s-a suparat si mai tare pe mine cand am avut proasta inspiratie sa-i semnalez o greseala de gramatica comisa chiar de el! acestea fiind zise, eu am terminat cu acest subiect.
in legatura cu Eminescu, da, recunosc, pentru mine este marele luceafar al poeziei romanesti, nu numai pentru ca asa am invatat la scoala; ci pentru ca asa l-am perceput eu, asa l-am simtit si asa l-am trait, absolut in toate poeziile lui, fie de dragoste sau cu tenta sociala sau religioasa. in textul pe care l-am citit chiar aici pe forum:
quote Când vedem deasupra unui popor sărac, incult şi nenorocit, superpuindu-se milioane de mijlocitori şi de cocote, când vedem luxul şi desfrânarea unei clase întregi, a cărei singură cunoştinţă constă în a scrie neortografic şi a citi, când socotim sutele de milioane cu care se întreţin clase improductive şi netrebnice cată să deducem neapărat că pensii reversibile, câştiguri din răscumpărări, misiuni, diurne, cumul, toate trebuiesc plătite în ultima linie prin sudoarea omenească, prin muncă omenească. unqote
este ceea ce romania traieste si in ziua de astazi sau mai ales in ziua de astazi. "Imparat si proletar" este de o actualitate zdrobitoare:
quoteSpuneţi-mi ce-i dreptatea? - Ce-i tari se îngrădiră
Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.
.......
Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?
Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.
...
strofa urmatoare este la fel de valabila, in ziua de azi ni se prezinta pe catwalk un anume ideal feminin, ideal care face ca multe fete si femei sa sufere, sa se simta vinovate de felul cum arata -daca din intamplare sunt un pic mai plinute- si sa caute cu orice chip sa se apropie de acel "ideal", inghitind tot felul de ceaiuri sau alte produse de slabit, sa recurga la dietele cele mai traznite si aiurite, care pur si simplu le ruineaza metabolismul si sanatatea...
Sfărmaţi statuia goală a Venerei antice,
Ardeţi acele pânze cu corpuri de ninsori;
Ele stârnesc în suflet ideea neferice
A perfecţiei umane şi ele fac să pice
În ghearele uzurei copile din popor!
unquote
cand am plecat din tara acum multi multi ani, printre cele cateva carti pe care le-am luat cu mine, a fost si o carte de poezii a lui Eminescu. el era unul dintre foarte putinele mele repere de "tara". el si multi alti autori, pentru ca mi-a placut mult literatura romana... este si luceafar si nationalist si nu vad nimic rau in acest lucru, dimpotriva. in marasmul in care se zbate romania de atatia ani, avem nevoie de asa ceva. doar pentru ca inainte obisnuiam sa ne ardem recoltele si sa otravim fantinile, nu insemna ca trebuie sa distrugem absolut tot ceea ce reprezinta ceva maret si valoros pentru aceasta tara. valori care din ce in ce mai mult se imputineaza... inainte, cand spuneam ca sunt din romania, fata interlocutorului se ilumina si raspunsul nu intarzia "din tara nadiei, a lui hagi, brancusi si a lui ceausescu...!" in zilele noastre, ultima data cand am fost acolo, ziarele vuiau din cauza a catorva romance, carause de droguri, arestate. si cateva tiganci, la o intersectie, purtand o pancarta prin care rugau sa fie ajutate sa se intoarca in romania...
iar in rest, " Eminescu sa ne judece..."