Arhiva > Arhiva

Gramatica limbii romane

<< < (3/30) > >>

anamama13:
multumesc ptr raspuns... deci a ramas si forma cunoscuta de noi, cei mai... in varsta, ca sa zic asa, de "aragaze".... care mie mi se pare mai normala... si totusi este folosita cu predilectie forma "aragazuri", ma refer in special la reclamele comerciale, anunturi si alte chestii d'astea, astfel tinzand sa monopolizeze folosirea acestui plural pe care copiii il vor folosi automat... iar mai tarziu vor infiera pe cel ce va folosi alternativa, asa cum se intampla in mod frecvent cu "complet" si " complect".... iar intrebarea mea este de ce se accepta mai multe variatiuni pe aceeasi tema ?

maria171:
pe_jumate
voi apela la tine cand voi avea nevoie
am insa si o rugaminte
daca sesizezi vreo greseala in mesajele mele, te rog sa nu te jenezi si sa ma atentionezi
te rog mult
multam

marcutza:
felicitari si sa fie cu folos tuturor ! :)
voi apela !
multumim @pe_jumate :)

carmentoma:
"1. FORMA ERONATA - IMPERATIVUL VERBULUI A FI LA FORMA NEGATIVA
nu fii (ADVERB, SUBSTANTIV+ ADJECTIV)
Ex: Nu fii speriat, grabit, etc

FORMA CORECTA
NU FI (+ADV, ADJ)

Intr-adevar, la afirmativ imperativul lui "a fi" are doi "i" dar la negativ nu. (Ex:Fii curajos!)"

Complet gresit!

A fi la aceasta forma (indiferent daca e la afirmativ sau negativ)  este la fel : cu doi I! Fiu, fii, fie, fim,  fiti, fie!
 Cu un singur I se scrie in expresii de genul: sa fi fost mai atente!! ;D

pe_jumate:
nu, carmen, nu e gresit ce spun..
schimbarea e de dupa revolutie, pentru ca intr-adevar, la scoala, pe vremea noastra invatasem imperativul cu doi i..
pruteanu e cel care a observat schimbarea de pronuntie si a oficializat noua ortografie..

te rog incearca sa pronunti cu atentie, si ai sa vezi ca e corect ce spune pruteanu..
nu spui "nu fii rau" cu un i lung ci cu un i mai scurt: "nu fi necajit.."  ;)

incearca si tu, iar daca nu ma crezi, scrie cum iti pare tie corect :D

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă