Autor Subiect: Akureyri. In tara povestilor.  (Citit de 2358 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Akureyri. In tara povestilor.
« : Luni, 08 Iunie 2020, 08:54 »
Akureyri. In tara povestilor.

Islanda este o poveste, un loc in care intri in lumea basmului. Peisaje, casute colorate, cascade uriase, gheisere, vulcani, apa smaraldica. Un taram al trolilor si elfilor.

Calatorind  in nordul insulei, plecand din Egilsstaðir, salasul monstrului spre taramul focilor, Hvammstangi deschizi o insiruire de porti, dupa fiecare aratandu-se altceva. Campuri si dealuri invaluite in ceata, peisaje selenare, paduri de vulcani, drumuri care parca nu duc undeva. Peisajul se schimba mereu si mereu. Este o insiruire de creatii astrale diferite, o uriasa galerie. 

Intri intr-un soi de transa admirativa, o stare de extaz in care ai putea accepta cu usurinta ca aparitia unui trol nu ar fi ceva neobisnuit. Atat de impresionat esti de ceea ce vezi, de locurile nepamantesti care ti se perinda in fata, incat simti cum mintea ta se desprinde de real si intra intr-o stranie stare de saga. Te simti copil, cu capul in poala bunicii, ascultand povesti fantastice, spuse cu glas moale si bland. Visezi cu ochii deschisi, esti in propria ta poveste.

Nu este de mirare ca oamenii care locuiesc pe acel taram scriu atat de mult, ca au atatea si atatea basme, asa de multe personaje  Imaginatia este stimulata acolo in iernile lungi, in noptile interminabile, de tot ceea se vede si intampla dramatic. Exista acolo o spiritualitate diferita de a noastra. In timp ce noi am fost tentati sa explicam religios anumite fenomene neintelese, la ei dramatismul cu care au loc eruptiile, furtunile, avalansele a fost motivat prin existenta unor creaturi. Frumoase sau urate, bune sau rele, acestea dau culoare vietii aspre de acolo.

Povestile si personajele lor fac parte din viata si din cultura islandezilor, un popor care se spune ca ar fi cel mai fericit din lume. Cred si si inteleg de ce. Ne plac basmele, ne incanta, ne apropie de copilarie, cea mai frumoasa perioada a vietii, iar islandezii au o predispozitie pentru saga.

Fiecare popor se adapteaza spiritual si social mediului in care traieste. In tarile din sud, in care clima este blanda, oamenii se intalnesc pe strada, in fata casei, povestesc vrute si nevrute, in timp ce se bucura de soare. In tarile cu clima rece oamenii au inventat pub-urile, locuri in care se pot intalni si trancani, inveselindu-se cu muzica si cu cate un pahar.

In nordul extrem, casa si familia sunt universul fiecarui om. Iarna polara inseamna 20 de ore, cu frig si ceata. Casele sunt mai departate una de cealalta, nu-ti prea vine sa bati drumul pana la vecin pe frig si umezeala, asa ca singurul refugiu de socializare ramane familia. Membrii ei se aduna in jurul focului si povestesc. Asa s-au nascut basmele. Asa au aparut elfii, acele fiinte bune care leaga Raiul de Pamant, asa s-au nascocit trolii, creaturi hidoase si vesnic infometate. 

Dar cred oare islandezii in povesti? Cu siguranta, da. S-a facut la ei un studiu care a aratat ca 80% dintre locuitorii insulei cred in existenta creaturilor de basm sau nu o neaga. In conditiile acestea nu e de mirare ca drumurile lor sunt proiectate astfel incat sa evite „salasurile elfilor si a trolilor”.


Akureyri este considerata capitala nordului. Acolo 15.000 de locuitori, primesc uneori zilnic cate un imens vas de croaziera, din care debarca chiar si 5000 de oameni. Cu totii curiosi sa descopere taramul trolilor si elfilor, dar si casa de taina a lui Mos Craciun. Este un orasel plin de culoare si putin te face sa crezi ca acolo esti la doar 100 km de cercul polar.

In apropiere de Akureyri se afla Hrísey „Perla din Eyjafjörður” și Grímsey „Perla Arcticii”  două insule fabulos de frumoase. Sunt paradisul papagalilor de mare, a puffinilor. Tot in apropiere, la doar 10 kilometri este Casa lui Mos Craciun, un loc in care spiritul sarbatorilor este viu intreg anul. Si daca am adus vorba de sarbatorile de iarna sa va povestesc ce se intampla acolo.

În dimineața zilei de 12 decembrie, iar apoi si in urmatoarele, pana in 24 decembrie, copiii islandezi se trezesc cu emotie, curiozitate si nerabdare. Asteapta sa vada ce le-au adus peste noapte Yulii, descendenti ai trolilor. Exista 13 astfel de creaturi, Jólasveinar cum ii numesc ei, care au si o mama, pe Grýla si un tata, peLeppalúði. Fiecare din cei 13 yoli, trece pe rand in cate o noapte, prin camerele copiilor, bucurandu-i cu daruri pe cei buni si intristandu-i pe cei rai. Copiii care nu-si asculta parintii, care nu invata bine si fac tot felul de boroboate, se trezesc cu cate un cartof putrezit in pantofi, semn ca yulul e suparat pe ei.

Copiii islandezi, la fel ca parintii lor nu au doar un Craciun ca noi, ci...13! Si pentru a fi si mai frumos, Sarbatoarea Nasterii Domnului (s-au adaptat si ei crestinismului), tine si ea 13 zile. Din 24 decembrie atunci cand familia isi ureaza in jurul bradului „Gleileg jol gott og fars!”  adica „Craciun fericit!”), pana in 6 ianuarie. 26 de zile de sarbatoare, pline de decoratiuni, culori si artificii.

Din Akureyri, pleci intotdeauna mai copil, cel putin asa am simtit eu, parasind zona portului, cea cu casute vechi si colorate.