Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

In inima Transilvaniei, la Casa Buna. 17 - 19 iulie 2020

<< < (3/3)

Bon Voyage:
Sofer :GHITA  Telefon :0741/047373

Nr inmatriculare micobuz :SB 57 MRI Firma ROX IULI.

admin:
Am intrat aici sa va povestesc ceva despre satul pe care l-ati vazut si voi in iesirea aceasta si din pacate, la fel ca la inca vreo doua actiuni Singles Camp&Travel, nu este nici o reactie dupa actiune. Nici o descriere, nici o fotografie, nimic, ca si cand nu s-ar fi desfasurat.  :-[ Ciudat...S-au parcurs niste locuri tare interesante, care merita prezentate si altora, aratat macar si o bucatica din ce ati vazut. Stiu nu toata lumea are timp, nu toata lumea are disponibilitatea de a scrie, nu toti au talentul de a-si reda impresiile si a povesti, dar totusi ati fost 18...Sa nu se inteleaga, nu este o datorie (am mai auzit eu odata pe cine care spunea, "daca trebuie sa scriu ceva, scriu", doamne-fereste nimeni nu a cerut sau impus asa ceva in SC) ci un mod de a tine viu forumul, de a duce mai departe un entuziasm creat de cei de dinainte...Ideea si proiectul acesta nu se poate duce mai departe intr-o forma de implicare emotionala a organizatorilor, colaboratorilor si participantilor, fara sa sa se mentina activa aceasta platforma. Este o oglinda, una vie, este o punte de legatura intre voi, de asemenea intre cei care sunteti acum si cei de acum 10 ani si cei care o sa fie peste 10 ani. Daca nu exista o continuitate in zona asta de emotie si atmosfera de prietenie, incet incet suflul o sa se diminueze si totul o sa se transforme in ceva rigid si formal. Proiectul o sa functioneze, dar fara acel ceva ce-l tine acum viu. Eu incerc sa scriu, sa va povestesc, dar asta in masura timpului pe care il am, dar si acesta este din ce in ce mai limitat, sunt si eu bunic, am si eu o o multime de lucruri de facut pe acasa si in gradina, nu pot sa intretin singur forumul.

Forumul nu este nici reclama, nici o platforma de pe care cineva castiga bani cu publicitate. Vedeti ceva pe forum, vreo reclama, la fel ca pe orice site care are trafic? Nu si nici nu o sa vedeti. Deci nu se castiga bani. Nici promovare de actiuni nu este, pentru ca aceea se face in alt fel, nu povestind ceva post-excursie. Este o platforma de dialog, oferita voua gratuit, pentru a va putea informa intre voi, pentru a putea povesti inainte si dupa excursii. Pacat, mare pacat ca ultimele valuri intrate aici in SC nu au preluat de la cei vechi disponibilitatea asta de a povesti intr-un spatiu special destinat si vizibil pentru toti ceilalti membrii.

Hai, ca am luat-o pe alta poteca si in loc sa va povestesc despre Garbova, am esuat in probleme generale, de club. Sa incep...Am postat si pe pagina mea de facebook ce gasiti mai jos:

Am ajuns ieri din nou la Garbova. Daca sambata am fost in zona Valcea, la Calinesti, admirand maretia naturii de acolo, duminica a fost randul sa fac o noua incursiune in lumea satului transilvanean. Fiecare loc cu frumusetile lui...Pentru asta consider eu ca Romania este minunata, speciala, pentru ca este diferita.

Foarte frumusel satul. Multe case aranjate, dichisite, doar cateva sunt intr-o stare nu tocmai buna. Vizual ce ma deranjeaza este doar amestecul de arhitecturi. Una saseasca, de sfarsit de sec XIX si inceput de XX, alta romaneasca, de undeva din 1960 - 1970. Exista o anumita armonie, dar doar coloristica...
Locul asta a fost framantat de lupta pentru pamant. Poate mai mult decat in alte parti. Au fost mai intai populatiile primitive, care au lasat mai multe urme ale existentei lor aici.  Obiecte de piatra dar si de bronz au fost gasite in arealul comunei.

Au fost dacii aici, apoi au venit romanii, apoi pentru ca nu au reusit sa tina piept migratorilor, pe aceste meleaguri s-au asezat slavii. A caror influenta in zona a fost una foarte mare. Chiar si denumirea acestei comune este de origine slavona, la fel ca a mai multor sate din partea aceasta de Transilvanie.

O vreme nu se stie cu exactitate ce s-a intamplat pe aici, dar se banueste ca locurile au fost traversate de tot felul de populatii. Aflam ce s-a intamplat doar dupa ce au venit la putere arpadienii, care si aici, ca peste tot in Transilvania au incercat sa-si recompenseze nobilii oferindu-le din pamantul cucerit.
Nu au reusit sa improprietareasca nobilii maghiari cu pamant, in schimb au facut-o cu cei pe care i-au adus in Ardeal: cu sasii. Garbova a devenit pamant sasesc, intrand insa la hotare in conflict cu populatia romaneasca.

Existau pe atunci sasi bogati, sasi saraci si romani. Romanii, lipsiti de pamant si resurse de supravietuire lucrau ca slugi, iar sasii saraci aveau rolul de legatura a acestora cu cei bogati. Este o istorie lunga si prea putin inteleasa de multi, ceea ce s-a intamplat in acele perioade tulburi.
Au urmat alte evenimente si timpuri si mai dramatice. In 1599 Mihai Viteazul dupa ce castiga batalia de la Selimbar, ajutat de taranimea romana ce-si dorea pamant si o viata mai buna, inainteaza spre Alba Iulia. Se pare ca sasii bogati nu au inteles ca trebuie sa dea castigatorului ceea ce acesta cerea pentru oastea sa si au refuzat rechizitiile. Asta s-a lasat cu sange, Mihai Viteazu trimite un detasament sa pedepseasca si sa dea un exemplu altor sate. Intamplarea ramane in istorie sub numele de "prapadul sasilor".

Garbova a fost tinta atacurilor si distrugerilor turcesti in doua randuri, apoi a fost teatrul de lupta al  răscoalei condusă de Francisc Rakoczy al II-lea contra stăpânirii austriece.

In 1350 aici locuiau cca 50 familii, satul insa creste mereu, cu toate lucrurile dramatice ce s-au intamplat aici. Dupa cum arata satul acum, se pare ca vremea lui de glorie a fost in ultima parte a sec XIX. Pe atunci sasii se ocupau cu viticultura, la fel cum se intampla cu cei ce locuiesc acum in Garbova. Ori bautura intotdeauna a adus bani, este o placere pe care omul nu si-o poate refuza...

Revenind la arhitectura caselor sasesti, am remarcat pe frontoane dar si pe laterale, insemnele cramelor, frizele cu struguri, dar si unele stucaturi cu caprioare si vanatori, semn al bogatiei zonei in vanat.

Pentru mine a strabate asemenea locuri este mai mult decat o delectare si o placere, este si un prilej de a cunoaste si de a intelege mai bine ceea ce s-a intamplat in timp, in apropierea locului in care m-am nascut. Sunt fascinat de istoria caselor, a satelor, de povestile legate de fiecare loc in parte. Imi place sa si arat ceea ce am vazut, poate altii sunt la fel ca mine si asa vor gasi niste locuri care sa le ofere placerea si bucuria de a le  descoperi.

admin:
Ati ajuns in aceasta excursie si la Calnic, o adevarata bijuterie medievala. Am scris despre locul acela un scurt subiect, si am prezentat si cateva fotografii pe care le-am facut duminica, acolo. Puteti citi cu CLICK pe link: https://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,3237.0.html

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă