Aici se discuta > Subiecte generale
Ce carti citim?
Mari_a:
Am gasit prin casa una din colectia Top 10+ de la Polirom. Top10+ ? Mai am din astea, mi-am zis ca trebuie sa fie ceva super, asa ca
pe cai! Adica pe foi!
Personajul-narator al romanului, o celebritate a scenei londoneze, se retrage intr-un sat de la marginea marii ca sa-si scrie in liniste autobiografia. Aici o intalneste pe Mary, prima sa dragoste, a carei prezenta il macina pana la obsesie si pe care planuieste sa o rapeasca. Pe fundalul acestei aventuri emotionale, marea isi face aparitia, precum un personaj, la fiecare pas: o forta uriasa, de neinteles si de nestapanit, de care eroul cartii se simte deopotriva atras si amenintat.
Iris Murdoch Marea, marea Din cele 26 de romane pe care le-a scris, Marea, marea, aparut in 1978, este considerat capodopera sa si a fost distins cu prestigiosul Booker Prize.
O fi fost! De trei saptamani ma chinui. Din cele 641 de pagini, abia am ajuns pe la 480. Dar trebuie s-o termin! Personajul-narator e un barbat, dar este absolut evident ca autoarea este femeie. Nu mai stiu ce sa cred si ce sa inteleg: incep sa-mi pun intrebari in legatura cu capacitatea mea de intelegere. Ori sunt aia nebuni si io prea sanatoasa, ori invers. M-am oprit din citit si am cautat pe net recenzii. Am gasit si pro si contra, vad ca si Aurora Liiceanu o recomanda, insa asta nu ma determina sa o
ingurgitez. O s-o termin, dar nu-mi place. Next!
iana:
--- Citat din: Mari_a din Miercuri, 07 Noiembrie 2012, 19:02 ---Iris Murdoch Marea, marea Din cele 26 de romane pe care le-a scris, Marea, marea, aparut in 1978, este considerat capodopera sa si a fost distins cu prestigiosul Booker Prize.
O fi fost! De trei saptamani ma chinui. Din cele 641 de pagini, abia am ajuns pe la 480. Dar trebuie s-o termin! Personajul-narator e un barbat, dar este absolut evident ca autoarea este femeie. Nu mai stiu ce sa cred si ce sa inteleg: incep sa-mi pun intrebari in legatura cu capacitatea mea de intelegere. Ori sunt aia nebuni si io prea sanatoasa, ori invers. M-am oprit din citit si am cautat pe net recenzii. Am gasit si pro si contra, vad ca si Aurora Liiceanu o recomanda, insa asta nu ma determina sa o
ingurgitez. O s-o termin, dar nu-mi place. Next!
--- Terminare citat ---
De ceva timp am renuntat sa mai recitesc. A fost o vreme (in urma cu vreo 20 de ani) cand nu aveam alta solutie. Am constatat insa ca multe carti care m-au incantat alta data acum nu-mi mai spun acelasi lucru sau chiar ma plictisesc. Am citit mai toate cartile lui Iris Murdoch, dar acum nu m-as mai incumeta. Ne schimbam...anii, mediul, mentalitatea, experienta - toate isi pun amprenta.
Cat despre Aurora Liiceanu, cred ca este subiectiva. A fost prietena cu Iris Murdoch, s-au vizitat si au purtat o corespondenta sustinuta.
Matei:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/scriitorul-francez-jerome-ferrari-a-castigat-premiul-goncourt-pe-2012-283317.html
Mari_a:
--- Citat din: iana din Miercuri, 07 Noiembrie 2012, 22:25 ---Ne schimbam...anii, mediul, mentalitatea, experienta - toate isi pun amprenta.
--- Terminare citat ---
M-am apucat sa citesc cartile cumparate de fie-mea si am crezut ca din cauza (sau datorita?! ::) ) experientei mele de viata, a motivelor enumerate de tine, iana, intamplarile din Marea, marea mi se par neverosimile, nu zic mai mult, ca de gustibus....
Ea are obiceiul de a insemna cu un x, cu o acolada, ori a sublinia usor pasajele care-i plac din carti. In asta nu e decat o paranteza miiica, pe la pagina 450, semn - zic eu - ca nu numai mie la 40 si nu mi-a placut, ci nici ei, la 20 si. O s-o intreb.
Am gasit prin rafturi si Discipolul, tot al lui Iris Murdoch. Si cuuuum.. persevarare diabolicum, deja mi-am pus-o pe noptiera! Si vad ca are mai multe sublinieri! ::)
iana:
Am fost in aceasta seara la lansarea cartii lui Andrei Plesu "Parabolele lui Iisus - Adevarul ca poveste" la noua librarie Humanitas de langa Cismigiu. Lume multa...de-abia ce am putut sa patrund in interior. Din ce am auzit (nu stiam nimic despre carte), isi propune sa dezbata texte religioase, considerand ca biserica ortodoxa, spre deosebire de celelalte biserici, nu a incurajat astfel de demersuri. Si ce am citit in drumul spre casa (in metrou) mi-a placut.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă