Autor Subiect: Legenda randunicii - pasarea libertatii  (Citit de 7810 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Legenda randunicii - pasarea libertatii
« : Miercuri, 10 Ianuarie 2018, 13:23 »
A fost odata o vaduva saraca care avea trei fete. Una dintre fete avea un par frumos balai, un “par de aur”. Aceasta i-a spus mamei intr-o zi : “Mama, m-as duce la zmeoaica sa intru cioban la oi”. Mama speriata i-a spus “Draga mea, tu vrei sa te duci, dar nu stii ca feciorul acelei zmeoaice de mult vrea sa te ia de nevasta? Si stiu ca tu nu vrei sa mergi dupa el?!”

Fata a hotarat insa sa se duca, dar imbracata barbateste. Si-a pus pe cap o cusma in speranta ca el sa nu o recunoasca. Fata se duse singura la zmeoaica, mama zmeului si o ruga sa intre la ei cioban la oi. Adica a depus o scrisoare de intentie aplicand la un job: ciobanitul. Zmeoaica, nu si-a dat seama ca e fata si nu fecior si neavand cioban la oi, a primit-o foarte bucuroasa.

Insa feciorul zmeoaicei a banuit  ca e fata si i-a spus  mamei sale, ca el crede ca e fata. Si s-ar putea s-o desconspire. Zmeoaica l-a sfatuit sa se duca odata cu ea la rau si s-o convinga sa se scalde, pentru a se incredinta de adevar. Feciorul zmeoaicei a spus ciobanului ca va merge cu el la pasune si i-a propus apoi sa se scalde impreuna, la rau. Fata vazand ca nu-i chip de scapare, pentru ca totusi sa nu fie recunoscuta, cand a ajuns la rau (raul Iantra Veliko Tarnovo), s-a aruncat imbracata in apa si a trecut pe partea cealalata, lasand pe zmeu si turma de oi pe malul opus. Dupa ce a iesit la mal, si-a ridicat cusma si si-a aratat parul de aur si a fugit pe deal. Feciorul zmeoaicei s-a intors acasa foarte trist si dus pe ganduri si a povestit mamei lui ce s-a intamplat. A plecat apoi sa caute fata.

Umbland el in sus si-n jos, incoace si incolo a gasit fata, la parintii ei, si intr-un moment propice a furat-o. Nu lasase fata sa se dezmeticeasca (stiu, greu de grezut, dar tocmai de aceea este poveste... :)) pana a urcat-o pe calul sau si a luat-l la sanatoasa. Pe drum insa, vazand fata ca este furata si nu are chip de scapare, de suparare mare, cand a ajuns pe podul peste raul Iantra, a luat inelul de pe deget si aruncandu-l in apa i-a zis zmeului: “Cand voi gasi eu acest inel, atunci am sa vorbesc cu tine, pana atunci, nu!”.

Multi ani dupa aceasta, a trait fata cu feciorul zmeu, care o furase, fara insa sa vorbeasca cu el nici macar un cuvintel. Iata ca intr-o zi insa, cine mai stie dupa cati ani, mergand el la pescuit, pe raul Iantra, prinse o multime de peste si aducandu-l acasa si spintecandu-l, a gasit intr-un peste inelul fetei. Barbatul, de bucurie mare, o prinse de barbie, asa cum era cu mainile pline de sange si ii zise: “Draga mea, Randunica mea!”.

Dar nici nu apuca bine sa-si termine cuvintele ca fata s-a prefacut pe loc intr-o pasare cu aripi negre, incepu sa zboare prin casa, sparse un ochi de fereastra, iesi prin el si se duse sa zboare deasupra raului frumos curgator.

Pasarea aceea este randunica, fiindca are barbie rosie, de la mana insangerata a sotului ei. Si de atunci se afla randunica in lume!



Randunica este o pasare mica dar uimitoare, cu pieptul alb si gusulita rosie, capul negru albastrui si corpul i se termina intr-o coada formata din doua pene lungi si subtiri, traieste 4-8 ani si zboara cu peste 160 k/h. In afara de faptul ca este simbolul primaverii, al retragerii iernii si aparitiei primelor zile frumoase de primavara, este simbolul STABILITATII, ea intorcandu-se in aceeasi zona, dar mai ales la acelasi cuib. De aceea se spune” iti doresc sa fi statornica ca o randunica”.



Egiptenii considerau ca randunelele sunt niste stele nordice, care se napustesc asupra copacului vietii.
In heraldica, randunica este pictata fara picioare, pentru ca in Evul Mediu se credea ca ea nu atinge niciodata pamantul, deoarece reprezinta PURITATEA.
Este o pasare speciala care isi face cuib in preajma omului, la geamuri, la streasina casei, in poduri, folosind pietricele mici si pamant, captusindu-l in interior cu puf si paie, aducand se zice in cioc paie aprinse, si da foc casei aceluia care i-a distrus cuibul in semn de razbunare.

Se stie ca este vestitorul primaverii, deoarece vine in zia de Bunavestire (25 martie).

In traditia chineza, randunica este un simbol al indraznelii, al pericolului, fidelitatii si a schimbarilor pozitive ale norocului.

In Danemarca, sunt considerate sfinte, sacre, deoarece se crede ca au zburat in jurul crucii pe care era rastignit Isus Hristos si i-au spus acestuia “Svale, svale” adica curaj, curaj, de unde pana azi in danemarca sunt numite “svale”.

In timpul potopului se crede ca Noe ar fi trimis randunelele sa-i vesteasca daca se apropie cumva de pamant, de uscat.

Chiar si marinarii le iubesc, ei cred ca este simbol al reusitei, si isi tatueaza cate o randunica dupa parcurgerea  primelor 5000 de mile marine, si o a doua randunica dupa parcurgerea a 10.000 de mile marine.

Nu toti vedeau la fel randunelele.

In Japonia, oamenii credeau ca randunica simbolizeaza lipsa de credinta dar si dragostea materna.

In Scotia, oamenii cred ca prin sangele randunelei curge sangele Diavolului.

In Irlanda daca o randunica smulgea un fir de par de pe capul cuiva, acel om era sortit sa ajunga in Iad.

Grecii din antichitate erau convinsi ca randunelele nu pleaca in tarile calde ci “hiberneaza” la fundul lacurilor, alaturi de broaste si broaste testoase.

La Veliko Tarnovo acestea zboara in numar mare peste raul Iantra si peste orasul dispus in terase, parca oprit in timp. Le vom vedea in curand si noi...v-am pregatit o surpriza si cu acel loc.

Folclorul romanesc considera ca daca vezi o randunea la inceputul primaverii, este un semn norocos! Se spune ca daca o randunica iti intra in casa sau isi face cuib sub streasina ta, in balconul tau, vei avea noroc “cu ghiotura”! Este de bun augur ca randunicile sa—si faca cuib sub acoperisul casei tale. Acest lucru te protejeaza de foc, fulgere, furtuni si asigura familiei sanatate, succese, fericire si noroc.
Intre superstiile romanesti, cine zareste mai intai primavara, stand in picioare, randunici in zbor, va face o calatorie frumoasa in acel an si se va bucura de sanatate.



Pe de alta parte, cine vede prima oara primavera o randunica, are noroc de castig, adica de bani!.

O persoana care aude intaia data in primavara o randunica ciripind, este indreptatit sa creada ca va fi vorbit de bine tot anul.

O singura randunica zarita la debutul primaverii, prevesteste momentul alungarii singuratatii si sansa de a gasi pe cineva care sa-ti daruiasca iubire!!!

Articolul ii apartine si a fost scris de Daniela Dimitrescu. O sa-l gasiti curand, langa alte povesti si descrieri ale ei, pagina de facebook: https://www.facebook.com/povesticalatorie/

Offline danan

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
Re: Legenda randunicii - pasarea libertatii
« Răspuns #1 : Miercuri, 27 Iunie 2018, 13:12 »
 Va salut pe toti cei din Singles Camp! Sunt "boboc" din acest an. Am avut trei zile minunate cu Daniela in excursia de la Veliko-Tirnovo. De la plecare Daniela ne-a povestit, in Bucuresti ,despre Parcul Tineretii , Nina Cassian, apoi , inspre Giurgiu , despre Mihai Viteazu, iar in Bulgaria...totul a fost nou, interesant si plin de surprize placute pentru mine. Nu va dau detalii, poze cu Veliko-Tirnovo gasiti si pe Net, ale mele nu sunt prea reusite, dar oricum, ce vezi tu cu ochiul tau este aparte si merita din plin. Imi pare rau ca excursia n-a durat vre-o cinci zile, ar fi fost multe alte lucruri de vizitat . Am reusit sa ma incadrez in timp si sa vizitez in viteza americana si muzeul de istorie, celor amatori il recomand din toata inima, sunt artefacte de pe vremea " Ganditorului " nostru de la Hamangia. Pacat ca muzeul nu ofera mai multe informatii si nu are nici macar un pliant. De asemenea , imi pare rau ca a trebuit sa plecam mai devreme decat orarul stabilit pentru ca niste persoane trebuiau sa ajunga in Bucuresti mai devreme ca sa prinda legatura catre casa. Eu mi-am luat doua zile in plus de concediu pentru aceasta excursie, m-au mai costat inca 100 Euro drumul casa-Bucuresti si inca doua nopti de cazare in Bucuresti si consider ca pentru cei 100 Euro pe care i-am cheltuit in plus, ca sa particip la aceasta excursie, meritam acea ora si jumatate in plus de stat la Veliko. N-am comentat ca sa nu se incinga spiritele, dar discutia despre legaturile proaste inspre Bucuresti si " problemele de familie pt care trebuie sa ajunga acele persoane mai repede" au inceput de cum am urcat in microbus in Bucuresti. As dori sa nu ma mai intalnesc cu astfel de persoane si sa pot participa , in tihna , la mai multe excursii organizate de Daniela si daca se poate, pentru mai multe zile. Multumesc  Danielei si Single Camp pt aceasta oportunitate de excursii! 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Legenda randunicii - pasarea libertatii
« Răspuns #2 : Miercuri, 27 Iunie 2018, 20:25 »
Daniela si voi ati avut nesansa sa intalniti niste persoane "parasutate" in SC. Sunt rare asemenea cazuri, dar ca in orice normalitate exista si a-normalitate...Stiu, mi-a spus Daniela de acele persoane...Noi facem tot posibilul sa filtram si credeti-ma ca este lucrul care ne ia cel mai multa energie. Din pacate insa abilitatea si felul in care unele persoane stiu sa-si ascunda felul de a fi, in care se prezinta, te fac sa crezi ca sunt ok, iar cand le intalnesti ramai descumpanit de ce diferenta imensa este intre ce ai vazut online si ce remarci in offline. Oricum vin o singura data... Stiu la  ce va ganditi, destul cat sa creeze disconfort, dar va asigur ca au o singura aparitie aici. La informarea insotitorului de grup ele apar in black list si agentia nu mai are dreptul sa le faca rezervari, mai mult le anunta in situatia in care mai sunt inscrise ca trebuie sa renunte, fiind respinse de grup. Avem pe an cca 20-25 de astfel de situatii... La peste 2000 de participanti/an procentul este infim, dar asa cum remarcam, una din aceasta creaza disconfort suficient cat sa afecteze un grup de mici dimensiuni.