Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Cinque Terre si Portovenere, bijuteriile Rivierei Ligurice 27 mai - 1 iunie 2019

<< < (2/4) > >>

admin:
Unul dintre cele mai frumoase, romantice si pitoresti pe care le-am intalnit pana acum...Urmeaza sa ne bucuram de el, in aceasta excursie.

Portovenere

www.youtube.com/watch?v=AF0quVS1cRg

admin:
Porto Venere o mica oaza de frumos si pitoresc, un loc plin de poezie. Imi place sa-l cutreier la orele dupa-amiezii, atunci cand turistii incep sa se rareasca. Seara pe Via Capellini, se asterne linistea si poti simti atmosfera aceea unica pe care micutul port o ofera. E minunat sa te plimbi pe malul Golfului Poetilor, este extraordinar sa astepti apusul acolo unde odata era Grota lui Byron. Da, trebuie spus ca Porto Venere era un loc popular printre poeti si scriitori precum Dante, Byron, Percy și Mary Shelley, Keats, Petrarca, Dickens, Montale sau Böcklin. Si acum simti cum este invaluit in aura aceea pe care doar oamenii de litere si pictorii stiu si pot sa creeze...

Extrem de interesanta este viata poetului Shelley, a carui a doua sotie, Mary este romanciera si autoarea lui Frankenstein. Prima sotie a fost gasita inecata în canalul Serpentine din Hyde Park, Londra. Poetul la randul sau moare innecat, trupul sau fiind gasit pe plaja de la Viarregio.

Nici viata lui Byron nu este mai putin tumultoasa, poate o sa am un pic de timp odata sa va povestesc...Acum ma rezum la a va spune despre relatia lui cu Shelley. Dupa ce avusese o aventura cu o tanara de doar 12 ani, dupa ce o parasise si adusese pe Lady Caroline Lamb in pragul disperarii, dupa ce se casatoreste si divorteaza de Annabella, in 1816 isi petrece vara în Elveția împreună cu poetul Percy Bysshe Shelley, a soției acestuia, Mary și a surorii mai tinere a acesteia, Claire Clairmont. De care se indragosteste si ii face un copil.

Pentru a intelege mai bine viata pe care o duceau acesti boemi, reproduc un text a lui Shelley, care se referea la timpul pe care l-au petrecut impreuna la Ravenna: "Lordul Byron se trezește la ora două. Eu mă trezesc, contrar propriilor obiceiuri ... la 12. Luăm micul-dejun și stăm de vorbă până la șase. De la șase la opt galopăm prin pădurea de pini care desparte Ravenna de mare; apoi ne întoarcem acasă și luăm cina, rămânând să bârfim până la șase dimineața. Nu cred că asta mă va ucide într-o săptămână sau două, dar nu voi insista mai mult decât atât. Casa Lordului B. se constituie, pe lângă servitori, din zece cai, opt câini enormi, trei maimuțe, cinci pisici, un vultur, o cioară și un șoim; toate acestea, cu excepția cailor, se plimbă prin casă, iar certurile lor nearbitrate resună ocazional prin vilă, de parcă ei i-ar fi stăpânii ... PS: Observ că enumerarea mea animalieră din acest Palat Circean a fost greșită ... Tocmai m-am întâlnit, chiar pe impozantele scări principale, cu cinci păuni, două bibilici și cu un cocor egiptean. Mă întreb cine au fost toate animalele acestea, înainte să fie schimbate în formele lor actuale."

Nici nu ar fi putut sa fie altfel: George Gordon Byron era fiul frumosului şi destrăbălatului căpitan John „Mad Jack” Byron şi al celei de a doua soţii a sa, Catherine Gordon, o moştenitoare scoţiană. Si daca credeti ca povestea lui s-a terminat odata cu Claire va inselati. Au urmat alte si alte femei in viata lui...

O sa ajungem in Golful Poetilor, dar si intr-un mic alt golf alaturat, acolo unde lui Byron ii placea sa inoate. Era un inotator exceptional, de multe ori trecea intregul Golf La Spezia, de la Porto Venere pana la Lerici. O sa zabovim si noi acolo, la fel cum o facem intotdeauna, in asteptarea asfintitului...

www.youtube.com/watch?v=yXue8I7fkXs

Cristina73:
Buna seara, tuturor!
Este cineva care merge in Cinque Terre in perioada mai-iunie?
Sunt brasoveanca, mai e cineva din Brasov?
😊😘

Clau L.:
Buna Cristina,
da, eu sunt din Bv si merg la 5 Terre  ;)

Cristina73:
Am urmarit filmuletele pe care le-ati pus in descrierea excursiei, d-le Candea! Sunt superbe locurile, abia astept sa le vizitez.
Va multumesc. 😊

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă