Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Fascinanta Andaluzie si Gibraltar. Pitoresc si culoare 6 - 14 mai 2019
admin:
Pare inca indepartata aceasta excursie, dar pentru noi organizatorii, nu e asa...Lucram la ultimele detalii, cele legate de excursiile optionale si de ghidajele locale. Pe masura ce inchei cate ceva, va comunic si aici, pentru a stii din timp toate amanuntele.
La optionale, in ordine, prima pozitie: Mezquita. A fost odata cea de-a treia moschee a lumii, iar acum este una dintre cele mai surprinzatoare catedrale catolice. Este atat de frumoasa, ascunde atatea povesti si lucruri interesante incat este nevoie de o ora si jumatate pentru a o vizita si a-i admira intreaga maretie.
In interiorul Meqzquitei nu este voie sub nici o forma sa ghidam, orice indicatie este imediat taxata de cei care administreaza, riscam chiar sa platim amensi uriase. Asa ca toata lumea care vine in grup sa viziteze catedrala trebuie sa intre cu un ghid local. Anul trecut am avut o ghida exceptionala, a placut mult intregului grup si am contactat-o si pentru acest an. Spre bucuria mea mi-a raspuns afirmativ, are liber si este dispusa sa ne ofere un ghidaj combinat Mezquita si Juderia (cartierul evreiesc). Am rugat-o sa ne aduca si casti si doua microfoane, astfel incat cei care stiu engleza bine o pot asculta direct, iar cei care nu inteleg atat de bine se vor cupla la canalul meu, urmand sa fac traducerea explicatiilor ei. Sunt o multime de informatii si lucruri pe care le-am gasit extrem de interesante, asa ca este pacat sa nu beneficiati de ele.
Biletul de intrare la Mezquita, ghidajul ei, plus accesoriile audio costa in jur de 18 EUR/persoana, depinde de cate persoane se decid sa intre.
O prezentare a obiectivului o aveti accesand filmuletul de pe youtube:
www.youtube.com/watch?v=FmmFcY8R27s
Acum vreo 8-9 ani, in aceasta excursie a participat un eminent fost profesor universitar, o persoana fata de care aveam tot respectul. Invatasem in facultate dupa cartile lui, avea o multime de articole publicate, inventii, inovatii. Vreme buna a fost Presedintele Asociatiei Inginerilor Cercetatori in Sudura. Era chemat peste tot in lume pentru a da sfaturi, pentru evaluari. Va spun astea pentru a intelege ca persoana respectiva calatorise foarte mult, avusese ocazia sa strabata lumea in lung si-n lat. Dar nu vazuse Andaluzia si cum ii placuse prezentarea mea, s-a inscris si a venit cu noi. Pe drum i-a spus ca il cunosteam din publicatii, carti din cursurile de la facultate. Iar el in replica mi-a spus ca urmareste calatoriile mele, ii place ce scriu si a decis sa vina, in special pentru a vedea Alhambra. Pe atunci se putea vizita fara probleme, acum asa cum am explicat, locul este parazitat de o mafie locala care a facut ca preturile de grup sa creasca de 5-6 ori...
La revenirea din excursie, pe drum, l-am intrebat cum i-a placut Alhambra, ce impresie i-a facut. Mi-a spus: "Gigi, am fost fascinat toata viata de arta mudajehara, iar Alhambra era in opinia mea varful acesteia. Am vrut mult sa vad acest complex, dar nu mi s-a ivit ocazia, iar acum sunt prea in varsta sa am curajul sa o descopar singur. Asa v-am cautat si gasit pe voi. N-am dormit noaptea dinaintea vizitei Alhambrei, atat de multe emotii am avut...Si mi-a placut intradevar. Dar nici pe departe pe cat erau asteptarile mele. Poate mintea mea crease ceva fabulos si asta asteptam sa vad...In schimb merg acasa fericit ca am vazut Mezquita. Este cu mult, mult peste ceea ce stiam eu despre ea, este un fenomen unic in lume. Mi-a placut enorm si iti multumesc ca ai insistat sa intru si sa o vizitez. (Inainte de a intra mi-a spus ca prefera sa se plimbe prin Juderia si sa ne astepte undeva, la o terasa).". La fel am sa fac si cu voi, am sa incerc sa va conving sa vizitati acest minunat loc...
Apoi alta informatie este legata de Gibraltar. In fiecare an, in toti cei 10 de cand merg cu Singles Camp acolo, am organizat urcarea pe Stanca cu minibusuri sau cu van-uri. Este comod si rapid, iar noi in general am fost in criza de timp, nu ne-am permis mai mult de 6-7 ore in Gibraltar. Dar anul acesta este altceva. Drumul de la Cadiz este scurt, intr-o ora si ceva ajungem la Linea, ultima frontiera spaniola inainte de teritoriul britanic, ne ramane deci o zi intreaga de haladuiala, cumpraraturi si relaxare.
Nu stiu inca profilul grupului, cat este de activ, dar indiferent cum, avm solutii pentru ambele profile si pt cei care-si doresc si sunt pregatiti pentru un pic de miscare si pentru cei care nu pot sa drumeteasca si prefera varianta de urcare cu microbuzul.
Iata ce va propun: sa cumparam bilete online pentru teleferic. In tariful biletului intra si transferul de la frontiera si accesul in rezervatie. De acolo urmam traseul pietonal urmand sa vizitam in coborare toate obiectivele interesante si sa ajungem in acest fel pana in oras. Unde o sa facem un popas pentru pranz, dupa care vizitam si gradina botanica, iar apoi free time.
Acesta este site-ul fuicularului: http://www.visitgibraltar.gi/see-and-do/tours-excursions/cable-car-23/ iar aici am citit de posibilitatea de a avea un shuttle bus. Organizata in acest fel excursia noastra de vizitare are ca plusuri:
- tariful este mult mai mic decat in situatia inchirierii unui microbuz. Pt 2 ore tariful/persoana este in jur de 50 EUR.
- timpul de vizitare pentru obiective este nelimitat: nimeni nu ne alearga prin Michael's Cave, o minunatie de pestera carstica, nici prin Tunelurle de la Grand Sierge, nici la maimute, unde putem ramane mai mult timp pentru a le fotografia si admira jucandu-se
- ajungem sa vedem si varful, avand astfel intreaga panorama. Pietonal ni se ofera o multime de privelisti, care din masina nu pot fi vazute.
Ca minusuri:
- efortul fizic. Este nevoie de un echipament de drumetie, de un pic de rezistenta, pentru ca parcurgem in jur de 5 km
- consumam mai mult timp. Este evident asta, dar cea mai mare parte o folosim admirand...
Cand am sa transmit Email-ul cu excursii optionale am sa va pun si intrebarea: vizitati stanca in drumetie sau cu minibus-ul.
www.youtube.com/watch?v=rNwDwchvZxM
admin:
Am inserat in programul zilei 6, cea de 11 mai, informatiile primite de la colaboratoarea noastra pe acea zona. Pe scurt:
- ora 9.00 parasim Sevilia
- la 10.30 ajungem la Jerez de la Frontera
- 10.30 intalnire cu ghidul local si pana la 12.30 avem impreuna cu el o vizita pietonala ghidata in Jerez
- la 12.30 parasim Jerez si ne indreptam spre Cadiz
- distanta dintre cele doua este foarte mica, sunt doar 30 minute de mers cu autocarul; la jumatatea distantei, la cca 13.00 oprim pentru masa, am rezervat un pranz acolo pentru toti (nu cred sa existe cineva care nu doreste sa manance... :)). Restaurantul ne-a fost prezentat ca unul foarte bun, iar mancarea delicioasa. O sa primim tapas si la 4 persoane o sticla de vin si una de apa. Tariful este 20 EUR/persoana si NU sete inclus in pretul excursiei. O sa achitam acolo, pe loc.
- la 14.30 o sa ajungem la Cadiz, facem check in-ul la hotel, avem un pic de timp, cca 15 minute pentru refreh si iesim apoi cu acelasi ghid care ne-a plimbat si in Jerez, sa descoperim "batranul" Cadiz. Turul pietonal se va incheia in jur de ora 17.30, urmeaza apoi free time.
Va reamintesc tema principala a calatoriei noastre, ceea ce este unic in lume prin frumusete si amploare: Festivalul Patiou-rilor Cordoba. Doar 2 saptamani/an va puteti bucura de aceasta nebunie de culori, forme si aranjamente.
www.youtube.com/watch?v=0-W_oyiYAkE
admin:
Flamenco, unul dintre lucrurile care personalizeaza Andaluzia...La fel ca arhitectura aceea unica, combinatia dintre cea araba, cea iberica si iudaica. Numele de "mudejar vine din araba, mudaggan, insemnand "domesticit", referinta la faptul ca musulmanilor spanioli li s-a permis o vreme sa traiasca in Andaluzia, in anumite conditii. Dar important este ca li s-a permis să-și folosească limba și obiceiurile. Dupa caderea Alhambrei au fost forțați să se convertească la creștinism sau sa paraseasca Spania catolica. Cei care au ramas si au devenit crestini erau numiti numiți moriscos.
Arta mudejar incorporează influențe, elemente sau materiale din stilul hispano-musulman, fiind vorba de un fenomen autohton și în exclusivitate hispanic. Eu personal sunt indragostit de acest stil pe care il consider exotic si in acelasi timp rafinat.
Urmariti aceasta reprezentatie de flamenco! Cat ritm, cata pasiune, cata extresivitate...Abia astept sa ajung iar la un Tablao...
www.youtube.com/watch?v=XNhfV_53W7A
CorneliaM:
Sunt inscrisa la aceasta excursie, si nu stiu nimic de excursiile optionale, despre cei care merg in excursie.Cum trebuie sa procedez ? Multumesc !
admin:
Sambata o sa apara aici pe forum un material cu informatii si mai multe detalii utile. Intotdeauna cu o saptamana inainte de plecare fac acest lucru, la excursiile externe la care sunt insotitor de grup.
Raspund acum punctual: excursiile optionale, sunt de fapt intrari la obiective: vizitare Mezquita (Marea Moschee), devenita mai apoi Catedrala Cordobei, urcare cu telefericul si plimbare pe Stanca Gibraltarului, vizitare Casa de Pilatos Sevilla - cel mai bun exemplu de arhitectura mudejara, urcare cu lift-ul pe Metropol Parasol Sevilla si plimbare panoramica (pe cea mai mare constructie de lemn din lume), vizitare Catedrala Sevilla, vizitare Catedrala Malaga, vizitare Muzeul Picasso Malaga. La acestea s-a mai adaugat masa de la Cadiz, cea despre care am explicat intr-un mesaj anterior.
Am facut rezervare pentru toata lumea la Mezquita si la masa de la Cadiz, pentru ca doar aici trebuiau facute inaintea plecarii. Am considerat ca nu este nimeni care ajunge pana la Cordoba fara sa viziteze perla acestui oras si la fel nu exista cineva care sa doreasca sa ia masa la Cadiz. Dar daca totusi exista cineva, este simplu pt mine, anunt colaboratorii si anulez.
Pentru celelalte "excursii optionale" imi comunicati in prima zi de excursie, eu am sa deschid o lista, achit la fiecare obiectiv pentru toata lumea care doreste, va inmanez biletele, urmand ca apoi sa strang banii de la fiecare. La acestea va puteti decide pe loc. Daca nu doriti sa intrati am sa va spun cat dureaza aproximativ vizitarea si ne revedem la un loc pe care-l stabilesc de reintalnire.
Cu privire la ceilalti participanti, ei trebuie sa se prezinte, daca au placerea sa o faca. Eu recomand sa se faca acest lucru pentru ca se pot organiza grupaje pana la Bucuresti daca veniti din provincie, puteti eventua lua o singura camera de hotel in Bucuresti (daca e cazul si aveti nevoie). Prezentarea aceasta, dialogul online creaza si o anumita stare de vacanta, de plecere, de asteptare si va da in acelasi timp posibilitatea de a cunoaste pe ceilalti. Observ ca la unele excursii oamenii sunt mai vorbareti online, la altele mai putin, sau deloc ca aici...E semn ca sunt mai multi noi, pentru ca in general cei vechi au realizat cat de important este dialogul online dinaintea plecarii si scriu aici.
Invitatia de a se prezenta ai facut-o, ramane sa vedem daca printre cumparaturi, cozoonaci, vin si fripturi de miel o sa gaseasca si un pic de timp si disponibilitate pentru asta... :)
Revin sambata dimineata cu materialul informativ.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă