Arhiva > Arhiva
La multi ani Floriilor !!!!
silviu:
--- Citat din: admin ---Stiu si respect regulile pescuitului sportiv, cu o singura derogare: la salmonid folosesc momeala vie, dar si asta nu intotdeauna.
--- Terminare citat ---
pescuitul salmonidelor in apele de munte este permis numai cu momeli artificiale ;D asadar, cand pescuiesti cu momeala vie, esti cam "branconer" :D
in anii '70, orice baltoaca avea niscai carasi, ciortani, bibani, rosioare si obleti, dar inca nu incepuse adevarata "industrializare" iar braconieri aproape ca nu existau. pe vremurile alea, pestele, branza si maslinele constituiau mancarea saracului.
dupa '85 situatia s-a inrautatit, pentru ca dupa revolutie sa devina catastrofala :( pestele a devenit mancarea bogatului, braconierii s-au inmultit si au recurs la metode de capturare tot mai sofisticate, guvernele care s-au perindat nu au luat masuri pentru protejarea fondului piscicol...astfel ca, de ani buni, caracuda (ca tot aminteai de ea) si linul au disparut din baltile in care odinioara inotau cu voiosie.
o raza de speranta s-a ivit cand marile intreprinderi poluatoare si-au inchis portile iar pestii s-au putut inmulti in voie, fara a mai trage azotati si fosfati pe nas. in rauri precum sabarul si neajlovul s-au inmultit clenii, ba chiar au aparut stiucile, salaii si crapii, asa ca speranta pescuitului de altadata exista.
iti urez sa ai fire-ntinse pe lacul de sub padure, cel plin de carasi nebuni, si pentru ca partida va fi imediat dupa florii, n-ar fi rau sa iei cu tine o sarbatorita si s-o inveti tehnicile capturarii carasului 8)
admin:
Stiu ca folosrea momelii vii este considerat branconaj, dar asa am pescuit de cand eram copil si mi-e tare greu sa ma dezvat. E frustrant sa-i vezi harjonindu-se in fata ta fara ca macar sa arunce un ochi spre artificialitati. Au fost insa zile in care am prins foarte bine la musca artificiala, altele la blincher mic, am agatat cate ceva chiar si la twister. Dar de cele mai multe ori poti sa-ti rupi mana o zi intreaga si nu prinzi nimic la artificial. Si ce sa mai zic de lac. La Gura Raului a fost foarte mult pastrav, dar de cand s-a inmultit aceasta pacoste numita biban a disparut hrana preferata a "pistruiatului", craietele si grunderul. Acolo in lac, de cand s-a format biotopul, nu s-a prins pastrav la artificial, desi era foarte mult. Doar rama groasa sau icre rosii la cel mare peste kilogram si scorobete la cel marunt de 300 - 500 grame. Uneori mai venea si la pestisor viu. Acum vreo 4 ani s-a batut recordul cu un pastrav de 5 kg, o frumusete de peste, am vazut si eu pozele. Cam astea sunt motivele pentru care branconez la pastrav. Dar nu pescarii ca mine sunt problema ci cei care seaca, pun curent, spala lana in rau. Bunicul meu a fost mare pastravar si vanator de capra si urs. A stat mult in America si a venit de acolo cu echipament care pe vremea aceea era ceva de poveste in tara. Si el imi spunea ca pastravul se prindea doar cu momeala vie, dar in schimbul distractiei muncea in fiecare an 5 zile la rau si 5 zile la fanul pentru iernarea caprelor, duceau sare, porumb si hraneau pe perioadele de inmultire animalele. Fiecare sat avea pe atunci propria lui pastravarie si asta doar pentru puiet. Acolo apa era mai calda si mormolocii de pesti nu aveau dusmani naturali, se puteau dezvolta suficient pentru a se descurca apoi in rau. Deh, alte vremuri, cand pescuitul si vanatoarea erau socotite ca sporturi. Acum asa cum spui hoarde de tampiti pun setci, arunca prostovoale, iar animalele sunt haitute pana la epuizare cu caini. Au disparut iepurii, caprele, rar mai vad cate o ciuta. Au ramas mistretii, vulpile, cativa ursi, bursucii. De ras, de lup, de nevastuica nici vorba. Exterminati.
Intradevar caracuda si lin n-am mai prea vazut de mult in baltile salbatice. Lin am mai prins ka Orlat dar l-am eliberat imediat, este tare pacat de un astfel de peste sa ajunga in tigaie, chiar daca provine dintr-o pastravarie
In Delta am avut cateva "ucenice" in ale pescuitului care s-au descurcat foarte bine, astept anul acesta deschiderea scoli de toamna. Jinduiesc la lacurile acelea extrordinare din Delta, la somotei si crapi salbatici. Dar mai este un pic pana atunci.
almi_gabi:
Gigi discutia ta cu Silviu mi-a adus aminte de tabara de anul trecut din Delta. Imi amintesc de partidele de pescuit de acolo. Dimineata cand ne trezeam si deschideam geamul te vedeam deja pe ponton. Ai avut cea mai grozava captura !
Uite aici unul din micutii "mustaciosi" - pentru Silviu!
admin:
Discutia virtuala cu Silviu mi-a trezit nostalgia copilariei cand bateam baltile Cibinului, iar citind ce ai scris acum Gabi, mi-a adus aminte de acele dimineti minunate, calde si linistite, de pe ponton. Atat de bine m-am simtit acolo si cu atata placere imi aduc aminte de tabara aceea incat ...abia astept toamna! Din pacate copilaria nu mai am cum sa o mai astept, pentru a mai trai odata zilele acelea fara griji, in pantaloni scurti, pe malul apei, cu droaia de copii - vecini langa...
dian:
In Delta am avut cateva "ucenice" in ale pescuitului care s-au descurcat foarte bine, astept anul acesta deschiderea scoli de toamna.
[/quote] Diploma si coronita mea au ramas la tine sau poate nu am fost suficient de silitoare sa le obtin, dar cred ca am mari sanse in viitor.
Citind postarea ta si a lui Gabi mi-au revenit in minte imagini din tabara de la Mila 35, unde ne-am simtit foarte bine si datorita saptamanii superbe, insorite, intre doua perioade friguroase si ploioase ( se mai zice ca este si dupa sufletul omului), si datorita componentei compatibile a grupului, dar mai ales gratie peisajelor superbe din jurul hotelului si de pe canale.
Pregatim unditele, deci?
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă