In prima zi de vizitare din Siem Reap, programul initial ne-ar fi dus prea mult in soare si erau...35 de grade. Asa ca primul lucru pe care l-am discutat cu ghidul, inainte de soirea grupului a fost sa reorganizam cele doua zile de vizitare in Siem Reap. In prima sa facem Angkor-ul, din care sa alegem ce este mai "descoperit" pentru parcurgerea in prima parte a zilei, cand nu era atat de cald, apoi dupa masa de pranz sa vedem Wat Angkor, templul, templelor. Acesta este acoperit, asa ca il puteam vizita si daca temperaturile erau ridicate.
In a doua zi urma sa vizitam un templu si piata de manufacturi din centru. Am schimbat radical, considerand ca o zi de temple este arhisuficient si ca ar fi foarte interesant ca grupul sa vada un sat plutitor si cum se manufactureaza anumite produse traditionale. Din nou trebuie sa multumesc agentiei colaboratoare pentru intelegere si organizare, a facut ca totul sa iasa perfect, cu un cost suplimentar de doar...3 USD. Am avut ocazia sa ajungem in cel mai mare lac cu apa dulce, Tonle Sap ( in traducere lacul cu apa proaspata") si sa vedem unul dintre multele sate plutitoare de pe acesta.
În timpul sezonului uscat, Lacul Tonle Sap se varsă în râul Mekong, în vreme ce, în sezonul ploios, în timpul musonului, își schimbă direcția și se formează un lac imens, care inundă tot ce e în jur. De aceea, toate casele sunt cocoțate pe niște piloni înalți de zece metri, adică puțin peste nivelul maxim al apelor, din timpul musonului. În această regiune trăiesc aproximativ un milion de suflete, majoritatea fiind pescari sau agricultori.
Casele, de fapt intreg satul, cu biserica, scoala etc se muta de 6 ori pe an, functie de sezonalitate. Foarte adaptati sunt oamenii aceia. Cel mai mult m-a impresionat ospitalitatea lor, felul in care stiu sa interactioneze cu vizitatorii. Am ajuns si noi la o casa, in care am putut vedea cum este organizata viata lor. Aveau o punte larga pe care functiona si un mic local in care se serveau preparate din carne de sarpe si crocodil. Daca am incercat si noi? Bineinteles ca am gustat, majoritatea doreau sa experimenteze aceste delicatase. Sub casa era ferma de pesti, iar alaturat una de crocodili.
Autocarul ne-a transferat la cca 20 km de oras, intr-un port, de unde urma sa luam o ambarcatiune. Care s-a dovedit foarte comoda si panoramica. Barca ne-a fost rezervata doar noua, locuri erau cu mult mai multe decat eram noi.
A urmat apoi un parcurs pe apa, care ne-a dat ocazia sa vedem case, piete de peste, cherhanale.
Asa am ajuns la casa de care va vorbeam inainte:
Ferma de pesti:
Ferma de crocodili:
Carne de crocodil si sarpe, uscate:
Aici, carne de sarpe la gratar...Hmmm, delicioasa!
Un copilas se juca cu un sarpe, l-am luat si noi si l-m transformat in vedeta...
O fetita din vecini a auzit zarva si a venit si ea intr-o jumatate de butoi, cu sarpele agatat de gat, doar doar va castiga si ea un banut...Pe punte nu avea voie sa urce, asa ca unii dintre noi i-au dat cate ceva...Tare mi-a fost mila de ea. Am avut sentimentul ca sunt neputincios in a ajuta oamenii...Tare rau m-am simtit, iar imaginea ei mi-a ramas foarte adanc intiparita in minte...