Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Croaziera Caraibe: din Guadelupa pana in Martinica 22 martie - 1 aprilie 2019
admin:
Ora de intalnire de pe aeroport este usor modificata, va fi nevoie sa ajungeti mai repede. Zborul s-a mutat, cu 20 minute, mai devreme: 21MAR BUCHAREST OTP - PARIS CDG AF 1889 14:20 16:35
Deci ora de intalnire de pe aeroport: 12:10.
admin:
Ne-am intors din una dintre cele mai indepartate, mai pline de culoare, mai exotice calatorii pe care le-am avut pana acum in Singles Camp. Am fost la mai bine de 10.000 km de tara, am vizitat un arhipelag insirat in Marea Caraibelor, am intalnit si cunoscut pentru prima oara lumea creola. Mi-a placut mult, m-a incantat de-a dreptul aceasta mica populatie cu obiceiurile, muzica dar in special cu vestimentatia lor...Plina de bucurie, o explozie de culori...Am indragit oamenii aceia blanzi si calzi, am inteles sa respect tragedia prin care au trecut pentru a ajunge aici. Si am ajuns sa urasc si mai mult acele natiuni care au umilit, exploatat si ucis mii si mii de sclavi. Parisul "Mon amour" cum il numesc cei romantici, ar trebuie privit si macar pentru o clipa prin prisma dramei sclavilor care au fost chinuiti, batjocoriti, folositi la munca pana la epuizare, pentru ca in "orasul luminii" sa poata fi construite palate somtuoase, gradini paradisiace, biserici dantelate in piatra...Cand ajungeti in Paris, radeti cu un ochi si varsati cu celalalt o lacrima pentru sclavii ce au facut posibil tot ceea ce vedeti. Fara ei, francezii, o natiune de murdari si lenesi n-ar fi avut ce sa va arate...Daca drumurile voastre va duc acolo, chiar si doar pe unul dintre aeroporturile lor, o sa intelegeti ce va spun, ca Franta fara sclavi este o tara submediocra, cu mizeria ascunsa ub pres, dar in stil art deco...
Ar fi trebuit poate, asa cum era de asteptat, sa-mi incep povestea calatoriei spunandu-va despre plajele caraibiene, despre azurul parca nepamantean al marii, despre combinatia aceea fantastica de nisip, palmieri si apa, despre oraselele reinviate dupa Irma, despre vasul de croaziera cu care am calatorit, un exemplu de bun gust, rafinament, eficienta si confort.
Prefer insa sa va povestesc la inceput de ceva care m-a impresionat teribil de mult si sa va spun ca la sfarsit de excursie m-am bucurat enorm afland ca cel putin inca o persoana a simtit acolo, pe St Kitts, acelasi lucru ca si mine...Ca a sesizat felul atat de sensibil in care acel om ne-a transmis ceva din tristetea, din drama negrilor, rapiti din satele lor, purtati peste mari si tari, apoi folositi mai rau ca niste animale...
Dupa ce ne-a spus povestea trestiei de zahar, intrati in tunelul prin care erau intretinute focurile de sub cuptoarele in care se prepara melasa pentru rom. In finalul explicatiei, cu o voce inghetata parca in gat si cu ochii inlacrimati, a zis: "Aici, noi negrii am fost umiliti, chinuiti, pusi sa lucram in niste conditii inumane. Inchipuiti-va ca inauntru, in tunelul acesta temperatura era de peste 50 de grade, ca trebuia sa ducem legaturi mari de lemne prin locul acesta stramt si fierbinte; iar daca nu mai puteai, erai scos afara, dezbracat, biciut, legat de copacul de langa si tinut acolo uneori pana mureai de foame si sete. Daca n-am fi avut puterea de a uita ce ni s-a intamplat, a avea intelegerea ca totul tine de trecut, omul alb ne-ar fi pentru totdeauna dusman. Dar asa, cu toate ca durerea pentru sufletul chinuit al strabunicilor nostri, am facut in asa fel incat sa lasam in urma toata acea ura, toata acea dorinta de razbunare si acum consideram omul alb ca un prieten care vine sa ne viziteze. Si il tratam cu tot respectul nostru."
Acolo, la Wingfield Estate Sugar Plantation Ruins, am simtit prin el, omul acela care ne-a fost sofer si ghid, toata drama negrilor, am inteles ce rani adanci se afla in sufletul lor si am apreciat extrem de mult felul in care a stiut sa ne transmita, ca au facut totul sa uite raul facut de noi albii...
Din punct de vedere al profesionistului in turism, prin prisma mea personala, a unui om sensibil la drame, interesat de istorie, de locuri si popoare, apreciez organizarea acelui loc si felul in care a prezentat si ne-a transmis acel om simplu istoria lor, ca cel mai inspirat, mai bine gandit, mai emotionant din ce am vazut pana acum in calatoriile mele.
Extrem de buna ideea de a amplasa acolo langa ruinele fabricii de rom, doua mici tarcuri in care intr-unul era trestie de zahar si in altul bumbac. Plante necunoscute pentru multi turisti, si un exceptional punct de plecare in a explica istoria sclavilor negri. Pentru exploatarea celor doua culturi au fost adusi in America de Sud, cele doua culturi constituind fara echivoc, motivul dramei lor.
Atasez aici si cateva fotografii, doar ca idee sa stiti despre ce am povestit. Dar din pacate ele nu transmit nimic fara vocea guturala a ghidului, nu au deloc puterea de transmite acea emotie pe care am simtit-o eu, acolo...
Trestie de zahar. Cel din imagine nu este ghidul nostru. Era cu un alt grup si dadea si el explicatii despre trestie. Dar fara istoria, fara nota aceea de emotie pe care am simtit-o in glas la al nostru...
admin:
Am transmis fotografiile celor din grupul de Caraibe. Daca nu ati primit Email-ul meu "Fotografii si impresii Caraibe" scrieti-mi pe office@singlescamp.ro si va retransmit. Link-ul este valabil doar 7 zile.
rox:
Doamne , ce minunat a fost! Locuri superbe, apa ireala, o culoare vernil incredibila pana si in porturi, plaje cu nisip alb si fin, vremea perfecta, apa calda, iar surpriza cea mai mare pentru mine a fost chiar croaziera in sine! Lux, rasfat, distractie cat isi doreste fiecare, concerte sau spectacole pana tarziu in noapte, rafinament , restaurante, shopping, pe scurt un oras luxos plutitor care iti ofera mult peste imaginatia fiecaruia! Ma declar fan fan, cu siguranta anul viitor ma voi inscrie intr o alta croaziera, anul acesta e deja booked! 😄
A fost cea mai incredibila excursie, pe care o recomand tuturor! Nu sunt priceputa la vorbe , dar voi posta poze dupa ce le prelucrez! Sufletul meu a ramas in Guadelupe, in resortul in care am stat tot grupul, si in insula Antigua cu cele 365 de plaje minunate ale sale! Si desigur, pe MSC Preziosa 😜
rox:
Cateva poze de pe vas. Le-am micsorat prea mult se pare, dar le am la dimensiuni mari daca cineva doreste sa le vada..
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă