Scrise de noi > Povestile de calatorie ale Danielei

La pas prin New York (Big Apple)

(1/1)

admin:
Vizita noastra in New York (Big Apple) incepe cu punctul de sosire, Aeroportul John F. Kennedy, de unde, metroul numit “subway” este alternativa care ne ajuta sa evitam traficul infernal din New York. Pentru a ajunge in Manhattan, Air Train este solutia, apoi conexiune cu metroul. Pe durata celor 50 de minute, de la aeroport pana in centrul Manhatannului, imi revine in minte povestea acestui impresionant oras, in anul 1554 Giovanni da Verrazano impreuna cu un grup de exploratori olandezi, a fost primul care a navigat pe cursul raului Hudson, cautand Coridorul de NV, legatura intre Oceanul Atlantic si India. Dar datorita curentului raului foarte puternic, navigatorul nu a reusit sa inainteze si a renuntat. 55 de ani mai tarziu, in 1609, capitanul britanic Henrry Hudson descopera din intamplare ceea ce acum se  numeste New York, ajungand cu nava sa Half Moon acolo. Fericit de descoperirea pe care a facut-o, si-a continuat drumul in amonte  cu nava pana in orasul Albany.

Acum Albany este de fapt capitala oficiala a statului New York, orasul fiind New York City. Malurile raului Hudson erau populate de nativii americani Algonquin Lenape. Acestia traiau aici de mii de ani. Importanta raului Hudson a crescut enorm, cand in 1642 Insula Guvernatorului , post comercial olandez a fost colonizat cu familii flamande si valone. In 1626 olandezul Peter Minuit cumpara insula Manhattan de la amercianii nativi (Lenape) pentru legendara suma de 24 $ platiti in margele de sticla. Manhattanul devine parte din New Amsterdam si puteai intalni toate nationalitatile aici, mici comercianti dar si contrabandisti de toate felurile. O perioada de glorie a localitatii a fost cunoscuta sub conducerea lui Peg-Leg-Pete ( Peter Stuyvesant) care a impus legea si ordinea in Manhattan.In 1664 James Duce de York, fratele regelui Charles al II-lea, cucereste orasul fara a trage nici un foc de arma, schimbandu-i denumirea in New York, dupa numele sau. Locuitorii insulei se formeaza din luteranii, evreii, catolicii si olandezii reformisti plus africanii adusi cu vapoare contra vointei lor de pe "continentul negru.

Conflictul dintre britanici si coloniile americane capata amploare in 1775 in Massachusetts si incepe Revolutia americana. In fruntea unei armate de 30 mii de oameni si 100 vase de razboi, George Washington citeste Declaratia de Independenta in deja celebrul port New York.Razboiul sangeros de aparare a New York -ului, a durat 7 ani si desi cu pierderi, Washington se intoarce victorios In Manhattan. Intre 1783 si 1789 New York devine capitala Statelor Unite ale Amercii, iar in anul 1789 pe Wall Street, George Washington este proclamat primul Presedinte al Statelor Unite.

Aceasta strada Wall Street, a devenit pietonala din 11 sept. 2002. In fata cladirii Monumentului Federal National (Federal Hall National Monument) putem admira statuia lui George Washington, ca o amintire a ceea ce inseamna aceasta strada pentru SUA. Aceasta cladire a fost insa si vama pt imigranti si trezorerie.In apropiere putem vedea Bursa din New York (New York Stock Exchange) care are niste coloane corintice impresionante la intrare. Aici se tranzactioneaza annual actiuni in valoare de 5 trilioane de $.Una dintre putinele cladiri istorice din Manhattan ne aminteste de Revolutia americana si este Fraunces Tavern, important obiectiv turistic, datorita farmecului sau cu atmosfera din perioada coloniala.In 1783, dupa o stralucita victorie, aici si-a tinut discursul celebru George Washington, in fata ofiterilor lui (aici este si o mostra de par al sau si un dinte fals al presedintelui).

Continuand cu istoria New York ului, acesta devine un puternic centru financiar si important port al Statelor Unite. Incepand cu 1830 orasul se dezvolta spre Greenwich Village. O data cu aparitia Central Park (parcul central) si a dezvoltarii cailor ferate, localnicii se muta spre N, spre Harlem.In 1898 prin crearea de poduri si tuneluri, printre care si vestitul Pod Brooklin, cartierele Brooklin, Queens, Staten island si Bronx devin parti oficiale ale orasului.Are peste 10 mil de locuitori.Incepand cu primavara New York este un adevarat festival de cultura in aer liber. Perioada aprilie-iunie este cea mai frumoasa de vizitat acest oras. Pajistile din Central Park se umplu de oameni. 150 de ani in urma Frederick Law Olmstead a trasformat un pamant mlastinos intr-un parc pastoral pentru locuitorii orasului, care locuiau in Manhattanul inferior. Parcul adaposteste din anul 1900 pana in prezent, lacuri, sculpturi, fantani, un carusel, un patinuar cateva cafenele, un restaurant elegant si o gradina zoologica. Datorita celebritatii lor, aceste zone au fost folosite ca platouri de filmare “Descult in parc” si “Godzilla”.In Central Park au loc concerte si spectacole de teatru in aer liber, majoritatea gratuite. Inconjurat de ulmi amercani si de o padure de zgarie nori, Central Park este mandria orasului.Sunt multe trasuri trase de cai care plimba turistii. In acest parc este o zona numita Strawberry Field, o gradina linistita inspirata din celebra melodie a lui Beatles. Strawberry Fields Forever a fost amenajat in onoarea lui John Lennon, care a murit intr-un tragic accident, impuscat de un fan al sau. Acest spatiu in forma de lacrima a fost ales de catre sotia lui John Lennon, Yoko Ono, pt ca sotul ei obisnuia sa vina sa se relaxeze aici.Foarte popular, acest obiectiv turistic reprezinta un omagiu, putand vedea pe un mozaic simplu, un singur cuvant IMAGINE, fiind titlul unei piese celebre ale lui Beatles.

De departe cel mai indragit si cautat obiectiv este Statuia Libertatii, simbolul cel mai cunoscut din New York. Statuia a fost creata de sculptorul francez Frederic Auguste Barthodi si a fost facuta cadou din partea Frantei, in anul 1886,  cu ocazia implinirii a 100 de ani de la data castigarii independentei Statelor Unite.Statuia de 46 m ( fara soclu)o infatiseaza pe Libertas, zeita romana a libertatii, simbol al democratiei si libertatii, a fost amplasata pe Insula Bedloe din fata portului New York.Ea tine in mana o carte unde este scrisa data la care America si-a obtinut independenta - 4 iulie 1776.La baza statuii sunt inscriptionate cateva versuri ale poetei Emma Lazarus, care subliniaza speranta si entuziasmul imigrantilor veniti in America.Insula pe unde au intrat in Statele Unite mii si mii de imigranti este insula Ellis Island. Intre 1892-1924 pe insula Ellis, aflata la gura de varsare a raului Hudson, a primit peste 22 milioane de oameni, pasageri si membrii de echipaj al vaselor. Cladirea principala este muzeul imigrantilor din 1990, care descrie momente din  viata imigrantilor, sosirea lor, controale legale, medicale, si sunt expuse chiar bagaje de ale celor veniti aici. Aici se regaseau familii despartite de ani intregi dar se auzeau si plnsete de disperare ale celor respinsi din diverse motive. O mixtura de multe etnii. Insula Ellis numita si Insula Sperantei, la 21 nov. 1954 portul pentru controlul imigratiei odata plin de viata, a fost inchis.In 1990 s-a organizat in Muzeul National  al Emigrarii Ellis Island.

Pentru a admira zgarie norii de pe apa luam feribotul spre Staten Island. Plimbarea este gratuita si este o croaziera de 8 km, care trece pe langa Insula Ellis si Statuia Libertatii.Seara aceasta croaziera pune in valoare Podurile din Manhattan. Un pod interesant este Podul Brooklin, care se poate vizita pietonal iar in zona lui este o Gradina botanica si una zoologica, foarte interesante.Din aceasta croaziera putem admira Empire State Building, din alta perspectiva, o cladire construita in stil art deco, inaugurata in 1931, ca cel mai inalt zagrie nori din lume, detinand acest record 40 de ani, cand a fost construit World Trade Center.Aici a fost filmat King Kong (pe acoperis).Se poate vizita in punctul sau cel mai inalt observation deck.

Apropo de World Trade Center, putem continua sa vizitam Ground Zero, este locul trist unde se inaltau semet cele doua Turnuri gemene, care defineau Downtownul. In locul lor s-a construit Freedom Tower, conceput de arhitectul David Childs, cel care a conceput si Burj Khalifa si Willis Tower. Noul turn are o inaltime de 541 m (1776 picioare) reprezinta anul independentei Statelor Unite. Sub indrumarea Arhitectului Santiago Calatrava aici se construieste un nou mijloc de transport  “bird-in- flight”.Turnul este cea mai inalta structura din New York si a fost finalizat in nov 2014. Din 29 mai 2015 aici s-a deschis si One World Observatory.

Coborand spre Manhattan, continuam sa vizitam obiectivele. Oricum sunt foarte foarte multe si putem doar selecta pe cele mai cunoscute.

Un important obiectiv turistic este minunata piata Grand Army Plaza, unde se afla frumoasa fantana Pulitzer si statuia Pomona, zeita romana a abundentei. O gasim venind dinspre Central Park pe Fifth Avenue.   

Desigur toti oamenii sunt de fapt nerabdatori sa vada Times Square. Aici se intalnesc  doua mari bulevarde: Brodway si 7 th Avenue. Brodway-ul noaptea se transforma intr-un bulevard cu zeci de firme luminoase, panouri publicitare, neoane, mii de lumini, culori, zgomote, un bulevard stralucitor.El este numit Marele Drum Alb ( Great White Way).De-a lungul partii de vest a Times Square, pe acest bulevard sunt peste 40 de teatre, music hall, diverse stiluri Vaudeville, Ziegfeld, Follies, fratii Marx ( anii 70-80), fiind partea ce mai stralucitoare a orasului.Tot aici gasim si muzeul Madame Tussauds New York.Sunt si teatre noi Disney sau Toys R, unde luminile nu se sting niciodata.
Pana si teatrele vechi au fost majoritatea restaurate. este plin de baruri, cafenele si tot felul de locuri unele chiar spectaculoase pentru noi.In apropiere putem vedea Radio City Music Hall. Aici la deschidere au cantat The Rockettes. In fiecare an de Craciun fac spectacolul Christmas Spectacular tot ei sau de Paste Easter Show. Interesant este interiorul art deco al salii de 5874 de locuri si scena in forma de scoica.Trecem prin gradinile Channel Gardens si le strabatem pentru a a junge la… Rockefeller Center, un faimos obiectiv turistic. Inconjurat de drapele internationale este locul care ne aminteste de filmul Singur acasa. Aici este amenajat un mare patinuar. Gradinile sunt aranjate tematic, iar iarna un urias brad norvegian este decorat cu mii de beculete.Aici l-a gasit pe Denis mama in filmul Singur acasa. Centrul Rockefeller este un adevarat muzeu art deco in aer liber atat prin cladirile construite in anii 1930 dar si datorita sculpturilor. Aici gasim impreionanta sculptura Prometeu.Tot aici gasim “Catacombele”adica un labirint subteran, unde 20 de cladiri sunt legate intre ele, prin acest labirint putem gasi multe cafenele si magazine. Aici gasim si Rock Center Café, pt a privi pe cei ce patineaza. Urcand pe acoperisul Centrului Rockefeller, gasim la etajul 70, un punct de observatie stilizat precum un imens vas de croazieras “Top of the Rock”.De aici putem admira stralucirea orasului.Revenind pe 5 th Avenue vizitam neaparat Catedrala St Patrick’s Cathedral, decorata in stil gotic, de dimensiuni uriase, vitralii pe masura si o orga colosala. Aceasta catedrala este sediul Arhidiocezei din New York si pot incapea in ea 2200 de persoane.Continuam sa vizitam Organizatia Natiunilor Unite, o cladire in care flutura drapelele tuturor tarilor membre ONU.Aceasta organizatie are ca scop apararea drepturilor omului, a pacii si securitatii mondiale. Se poate vizita in interior cu Consiliu de securitate si Sala Adunarii Generale.

Vis a vis de Central Park baronii petrolului si ai otelului  si-au constuit imense palate. Zona se numeste Colina Carnegie (Carnegie Hall) si a devenit una  dintre cele mai exclusiviste zone ale orasului. Andrew Carnegie spunea despre conacul sau de 64 de incaperi ca este  o cladire relativ modesta. Aici este un aer de provincie, chiar rural, cu case din caramida inchisa la culoare si copaci enormi.Dintre acesti bogati, unii filantropi au pus la dispozitia publicului colectiile lor de arta precum si concacele lor, craind astfel unele dintre cele mai frumoase muzee ale lumii.Acest bulevard cu muzee se numeste Museum Mile si se desfasoara de-a lungul 104 th Avenue.Un exemplu este Muzeul  National de Design Cooper -Hewitt, situat in conacul “modest”al lui Andrew Carnegie, care expune grafica trecuta, prezenta, viitoare, arta decorativa si expozitii de tapet.
 
The Frick Collection, este un muzeu mai mic, se poate vizita intr-o zi, si expune obiecte decorative, mobilier frantuzesc, covoare orientale si portelanuri. A fost donat de Henry Clay Frick, are si o gradina frumoasa. Interesanta e galeria de pictura: Renoir, Romey, El Greco, Rembrandt, Titian, Gainsborovgh, Vermeer.

Urmeaza MET (Muzeul metropolitan de arta) un muzeu vast, care are colectii din fiecare colt de pe planeta, incluzand orice perioada istorica a lumii, necesita luni de vizitare, este enorm.Incepe cu temple egiptene, este organizat pe sectiuni. Expune si maestrii europeni Titian si El Greco.Colectia americana Pablo Picasso si Jackson  Pollock. Acoperisul muzeului este vizitabil, are restaurant si cofetarie.

Muzeul de arta moderna MoMA - arta sec.XX.Este un muzeu impresinant, puteti vedea Cezanne sau Van Gogh, Gaugain, Monet, Picasso, chiar Dali, Mark Rothko.Multe sculpturi si fotografii completeaza expozitia.

Interesante sunt si Muzeul zgarie norilor, Muzeul American de istorie naturala, Muzeul Brooklin, Muzeul de arta Rubin, Muzeul National al Americanilor Indieni, Muzeul Orasului New York, Muzeul chinezilor din America, Muzeul Solomon Guggenheim, Muzeul Tenement, etc.

Muzeul orasului New York arata momente din istoria din timpul colonistilor olandezi care au infiintat New Amsterdam.

Solomon R Guggenheim Museum este creatia lui Frank Lloyd Wright.

In coltul Central Park pe Str W59 este Muzeul de Arta Huntinghton Hartford (muzeul sculpturii americane).

Muzeul American de Istorie Naturala depaseste toate limitele creatiei ( sectiuni dedicate dinozaurilor, sectiuni dedicate populatiei din Asia, Africa si America de Sud, sectiuni privind viata marina, cosmos, meteoriti ( 34 to este unul), Planetariul.

Puteti vedea obiecte rare si extravagante la Forbes Magazine Galleries, unde Malcolm Forbes magnatul presei, care avea pasiunea de a colectiona obiecte rare, expune palaria lui Abraham Lincoln, primul joc Monopoly, 10 mii de soldatei de jucarie, pandantivul Scorpion al printesei Grace)

Nu numai bogatii au daruit orasului cladirile lor pt muzee. O familie numeroasa cu 8 copii, a lasat mostenire orasului o colectie de mobila veche, imbracaminte, goblenuri, foto de familie, daruind  o cladire construita de Seabury Tredwell (1832) intr-un pur stil federal, fiind singura cladire ramasa conservata din acea perioada (interior/exterior), azi Muzeul Negustorilor ( Merchant’s House Museum).
_
Pentru o raita de cumparaturi, scena absolut seducatoare, orasul New York este unul de unde poti cumpara absolut orice iti doresti, pana la exagerare sau faliment, pe primul loc ar fi mall urile Macy’s, Bloomingdale’s sau Sak’s. Magazine Tiffany&Co, Disney, FAO Schwartz.
Poreclita Costa de Aur, dar fiind mai ales un podium de moda parizian, Madison Avenue incepe din 50th Avenue si este locul celor mai scumpe magazine din oras Barney’s, Valentino, Dolce &Gabanna, Givenchy, Carolina Herrera, Williams-Sonoma sau Baccarat.
Preturi  foarte mici gasim in Lower East Side, sau diverse in SoHo.

Piete in aer liber cu tot felul de delicatese gasim in Union Square. Tesaturi si textile din Malcolm Shabazz Harlem Market. Vinuri foarte bune din California la Astor Palace ( aici sunt si brutarii si patiserii).

Gasim si producatori locali de produse agroalimentare in pietele din aer liber.Cea mai mare este tot Union Square.Putem cumpara ceva bun de mancare si un vin de aici si merge sa facem picnic in Washington Square Park.Trargurile in aer liber pot fi o alternativa de a cheltui putini bani, cele mai cunoscute sunt Hell’s Kitchen si Smith Street Brooklin, ambele deschise in week end.     

Articolul este scris si ii apartine Danielei Dimitrescu. Este fresh, inca nu s-a intors din calatorie...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă