Autor Subiect: Farmecul Orientului. Fethiye - Drumul Lycian  (Citit de 4754 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Farmecul Orientului. Fethiye - Drumul Lycian
« : Luni, 05 Martie 2018, 08:34 »
Fethiye Turcia, o destinatie mai putin frecvantata de romani, o “destinatie secreta” a bogatilor, a devenit accesibila. Un orasel mic cu atmosfera prietenoasa, aflat chiar in centrul regiunii Lycia. Aflat in zona geografica Ege, districtul Mugla, avand deschidere la Marea Mediterana.este locul unde traiesc cca 146.000 de oameni.



Aflata la o distanta de cca 135 km de Marmaris, pe coasta Mediteranei si 295 km fata de Antalya, vechea denumire a Fethiyei era Megri si vine din greaca Makria, care inseamna “ Tinut indepartat”. Aceasta denumire i-a fost data in perioada in care tinutul era stapanit de Imperiul Otoman, la sfarsitul sec. al XIV- lea. Dar el este un oras mult mai vechi decat imperiul, a fost intemeiat in urma cu 3000 de ani de catre greci in sec al V-lea iHr, pe atunci numindu-se Telmessos.

Exista si o legenda: ca zeul Appolo s-a indragostit de Agenor, fiica cea mica a regelui Feniciei, s-a deghizat in catel, ca sa-i fie drag fetei si s-a straduit sa-i castige afectiunea fetei prin infatisarea lui draguta. Revenind la infatisarea de barbat tanar chipes, a cucerit inima fetei si au format un cuplu, avand impreuna un fiu pe care l-au numit Telmessos -“ taramul luminilor”.

Orasul a fost apoi cucerit de catre romani, iar la sfarsitul sec. al XIV- lea a devenit teritoriu otoman. A primit un nume nou in anul 1913, Fethiye, in cinstea primului pilot turc Fethy bey. Fostul Telmessos, a devenit astazi o destinatie foarte iubita de cunoscatori, caci are o alcatuire naturala deosebita. Oras ocrotit de semetii muntii Taurus, cu varful lor Babadag, cu Marea Mediterana la picioare, scaldat de razele soarelui aproape noua luni pe an, ferit de vanturi, tarmul dantelat in golfuri, adiat de briza marii ce imprastie parfum pinilor, nu poti spune decat ca este un loc binecuvantat.



Aflata la granita dintre Marea Egee si Marea Mediterana, este o statiune uimitor de curata. Astazi accesibila turistilor, este cautata mai mult de englezi si nemti. Nu are specificul all inclusive al statiunilor din Antalya, dar ofera locuri deosebite pentru vacanta si mai mult pentru una activa, pentru ca sunt multe lucruri de facut si de vazut in Fethiye.

Orasul este situat intr-un golf inchis, ce  este intesat de ambarcatiuni, barci de pescuit, iahturi luxoase.



Tot acolo se afla un santier naval unde se construiesc inca vase din lemn de teck. Orasul ascuns in golf, ne intampina cu zona de promenada pe faleza, incarcat de multe restaurante pe malul marii, alei de promenada.



Este locul ideal atat pentru plaja, scufundari, pescuit cat si pentru aventura, trekking, rafting, excursii si nu in ultimul rand sporturi nautice si zborul cu parapanta.



In stanca din spatele orasului se vad morminte liciene, care s-au pastrat din stravechiul oras sapate in stanca, morminte liciene de piatra, care in pofida unor cutremure, au pastrat sarcofagele liciene neatinse.



Ruinele cetatii imperiale din Evul mediu, cateva orase antice, fac din Fethiye un oras incantator, unde putem ajunge cu avionul, pana la aeroportul Dalaman. De aici, transferul dureaza cam jumatate de ora, este o distanta de cca 50 km.

Odata ajunsi la Fethiye, ne vom plimba pe faleza de promenada si vom vizita orasul vechi cu zona Paspartout si bazarul in care gasim o multime de lucruri colorate si mirosuri aparte, obiecte traditionale, de arta populara, obiecte din arama batuta, dar nu prea multe magazine de suveniruri deoarece turistii care viziteaza acest oras, sunt mai mult interesati de cultura, istoria si gastronomia locului.







Nu putem parasi zona de piata fara a vizita piata de peste proaspat cu superbele ei culori.Pescarii aduc pestele foarte proaspat in aceasta piata, iar negustorii il expun spre vanzare foarte frumos pe frunze de nuc verzi. Pestilor li se scot la vedere urechile rosii, pentru a putea aprecia cumparatorii cat de proaspat este pestele. Simpatic este faptul ca poti cumpara ce peste vrei de acolo, existand restaurante mici, pitoresti, care il pot pregati pentru tine imediat si ti-l servesc cu o salata asortata grozava si cu bere rece. O obisnuinta este de a servi salata de patrunjel cu ceapa, ornata cu boia de ardei rosu, o specialitate pentru servirea pestelui.



Explorand stradutele Fethiyei, ajungem si vom vizita moscheea Cezayirli, construita de Hasan Pasa in anul 1791. Vom vizita  podul Kemer Kopru, Castelul Fethiye. Gasim si mormantul lui Amyntas (350 ien) care este un templu construit in stil doric si a avut rol de mormant lician din piatra, sculptat efectiv in munte, in stanca din spatele orasului.O inscriptie din sec. al IV –lea IHr, aminteste vag de Amyntas, care a fost un rege al Macedoniei (540 iHr), vasalul lui Darius I regale Persiei, fost ofiter in armata lui Alexandru cel Mare, fiul lui Andromenes din Tymphaia. Inscriptia gasita “ Amynton ton Ermagiou” insemna Amynatas fiul lui Hermagios de fapt. Mormantul a fost facut de licieni, care nu erau formati ca un popor, traind in confederatii in asa numitele orase-state, in care era inclus si Telmessos. Amfiteatrul aflat viz -a -vis de portul principal, impresioneaza cu ruinele sale, care retin in ele multe intamplari nepovestite.

Pornind sa vizitam imprejurimile Fethiyei, de departe ce mai celebra este Laguna Oludeniz (limba turca Marea Moarta) dar care nu are legatura cu Marea Moarta, denumirea se refera la Marea Calma, in sensul ca in laguna nu sunt valuri, apa este mica si accesibila chiar si copiilor.





Zona foarte fotografiata este o limba de pamant, parc national, renumita fiind pentru apele ei limpezi  si o plaja foarte frumoasa.



Aceasta plaja incantatoare te intampina cu palcuri de pini pe sub care sunt amplasate sezlonguri si hamace. Zona Oludeniz este renumita in lume deoarece deasupra ei se formeaza curenti de aer care permit zboruri cu parapanta, acestea fiind la fel de celebre precum baloanele cu aer cald din Capadoccia. Din portul Fethiye se pleaca cu vase cu panze spre insula Gemiler (Insula corabiilor) sau Sf Nicholas. Acolo putem vizita ruine de biserici, capele si alte constructii din perioada bizantina.

La 44 km de Fethiye vom  putea vizita Canionul Saklikent (Orasul ascuns in lb.turca), al doilea ca marime din Europa, dupa Verdon (Franta).



Avand o lungime de cca 20 km, cca 4 km sunt destinati pentru drumetii, iar in interiorul canionului putem parcurge 150 m spectaculosi, o zona de o frumusete naturala deosebita, ferita de soarele puternic de vara.



De-a lungul raului Esen involburat, ne putem plimba prin chei, neaparat cu incaltaminte speciala din cauciuc. Cca 150 m vom inainta prin apa canionului care este mica, pana la genunchi (apa rascolind namolul, se crede ca este benefic sanatatii acest namol), apa este mica, dar la trecatoare, ajunge pana la mijloc si apa are un curent puternic aici. Aici sunt amplasate franghii de care ne putem tine si vom fi atenti la aparatele foto sa le tinem cat mai sus.



Cineva din “staff” sta aici si face poze turistilor speriati de curentul apei din trecatoare si apoi le arata cum se agatau de franghii cu disperare. Pozele haioase sunt de obicei cumparate de turisti.Odata trecuti de acest ochi de apa ce da bataie de cap, vom merge in urmbra stancilor inalte, care adapostesc din loc in loc pesteri transformate in bar si cafenele, cu masute mici din lemn, unde se poate bea o cafea turceasca sau ceva rece.



Pentru curajosi, caci apa este rece, cand ajungem la grota creata de eroziunea apei, adanca de vreo 300 m, se pot scufunda sau “travesa cu pluta”. La iesirea din canion, de-a lungul raului Esen, sunt zeci de restaurante  lacustre, realizate in stil traditional folcloric turcesc, cu colturi orientale amenajate cu “minder” ( perne traditionale) colorate, si la mese joase si rotunde  se serveste pastrav la gratar cu lamaie si multe sortimente de salate, dar si “gozleme”, niste clatite uriase cu spanac sau branza de capra cu boia iute si ceai fierbinte si aromat, in paharele turcesti sau “ayran” rece, un fel de lapte batut putin sarat dar diluat cu apa, sau o bere rece.
 
Plecam spre Fethiye , dar la 8 km distanta de aceasta, ne vom opri sa vizitam Orasul Fantoma – Kayakoy.



Acesta a fost odinioara un mic orasel grecesc, in care au locuit cca 3000 de persoane. S-a numit Lebessos, mai apoi Livissi, in urma razboiului greco-turc (1919-1922). In 1922 cu ocazia deportarii grecilor din Turcia, a “schimbului de populatie”, locuitorii greci au parasit orasul si au plecat in Grecia pentru a incepe” o viata noua”.



Acest oras partial prezervat este astazi muzeu in aer liber, in care mai sunt vreo 500 de case construite in stil grecesc, unele in ruina si 2 biserici ortodoxe, arie protejata de guvernul turc. Acest muzeu in aer liber are un aer de mister, asa parasit cum este. Este ideal de vizitat dimineata devreme, o plimbare printre case  ne va dezvalui flori si copaci interesanti, dafini, lamai rodii.



In mijlocul oraselului este o fantana din sec al XVII – lea. Se presupune ca acest orasel Kayakoy este cel care l-a inspirat pe Louis de Bermieres  in alegerea satului imaginar Eskibahce, din romanul sau “Pasari fara aripi “din 2004. In 2014, orasul a servit ca platou de filmare a ultimelor scene din filmul "The Wather Diviner cu Russell Crowe".

Cel mai spectaculos de vizitat in zona este Drumul Lycian (Lycian Way), aflat in top 10 al drumurilor de trekking conferit de Sunday Times. Acest traseu comercial antic, a devenit acum un traseu popular printre pasionatii si entuziastii de natura din intreaga lume. Pe traseu, exista sate, situri istorice, natura nealterata si panorame minunate.



Se intinde pe 500 km, incepand din Fethiye pana in Antalya, desi are o istorie lunga ca traseu comercial, el a fost deschis pt drumetii in 1999 sub supraveherea lui Kate Clow (ea s-a mutat in Turcia in 1989 si se ocupa cu vanzarea de computere. In 1992 a inceput sa investigheze traseele de mers pe jos, iar in 1997 a castigat un premiu de la Garanti Bank care i-a permis sa porneasca deschiderea drumului de trekking in 1999). Garanti Bank, una dintre cele mai mari companii bancare din Turcia, sponsorizeaza acest traseu si se asigura ca traseele sunt intotdeuna bine marcate si intretinute in mod regulat. Calea liciana, este o cale de coasta intre Fethiye si Antalya, in drum aparand unele dintre cele mai bune situri arheologice din regiune dar si sate de munte traditionale agricole ale comunitatii locale, unde un popas pentru o masa taraneasca traditionala este o adevarata incantare.

La mare cinste pentru musafirii calatori este supa de linte rosie cu ardei iute si iahnia de fasole uscata cu pilaf, desi simplu, reprezinta un fel de mancare foarte apreciat in zonele rurale dar si salate din ardei copti, vinete si rosii coapte, cu ulei de masline si otet de rodie sau lamai proaspat stoarse.Acestea sunt servite cu o specialitate de brutarie, “lavas” fierbinte, din coca nedospita, intainsa cu facaletul ca o coala de hartie si coapta pe un “tender”, un test metalic.Datorita caldurii, se umfla si are un aspect uimitor. Taranii din aceste sate de munte vand de asemenea produse naturale, ceaiuri medicinale si multe lucruri de folclor lucrate in casa manual, covoare tesute dar si salvari. Femeile din aceste zone, imbraca salvari largi din material usoare, vesta si basma.

Satele locale ofera deci cazare simpla, dar oamenii sunt foarte primitori. In unele sate sunt si pensiuni familiale. In aceste asezari montane, viata s-a schimbat putin pe parcursul anilor si veti avea ocazia unica de a locui si vorbi cu satenii ospitalieri si de a afla mai multe despre viata satului din Anatolia.

Pe drum exista izvoare de apa proaspata si locuri de tabara. Sunt totusi zone pe ruta unde km intregi nu este nici o sursa de apa. Motivul pentru care acest Drum Lycian este cautat pentru vacante de mers pe jos, este bogatia siturilor istorice, regiunea avand cateva din cele mai bune exemple de arhitectura clasica datata din epoca bronzului. De-a lungul Caii Lyciene, sunt imprastiate ruine, temple, agorii si teatre dar si orase intregi. De asemenea Drumul Lycian ne ofera oportunitatea de a vedea biodiversitatea bogata a Turciei in aceasta zona, functie de perioada din an. Primavara este cel mai frumos pentru o vizita, sfarsit de mai, pajistile si totul este verde, gardurile vii sunt pline de flori, unele obisnuite, altele extrem de rare.Pe versantii muntelui Babadag gasim pini de multe feluri dar si cedri.In drumul nostrum, putem efectua trasee de diferite lungimi, unde vom intalni locuri pitoresti cum ar fi:

TLOS fiind unul dintre cele 6 orase principale ale Lyciei, si unul dintre cele mai puternice, Tlos a avut si titlul de “metropola foarte stralucita” a natiunii Lycia.Fiind ce mai mare si veche asezare liciana, consemnata in lb liciana cu numele de Tlawa, a fost in cele din urma locuita de turcii otomani, orasul fiind unul dintre putinele ce au rezistat pana in sec XIX. Inscriptii gasite pe pietre aici povestesc despre doi filantropi care au ajutat la constructia multor edificii din oras Opramonas si Rhodipolis. Alte inscriptii amintesc despre eroi legendari licieni cum ar fi Belleophon, Iobates si Sarpedon.

PATARA Oras lician, care a fost numit mai tarziu Arsinoe, a fost un oras maritim si comercial infloritor pe costa de SV a Lyciei ( costa mediteraneana a Turciei) si este locul de nstere al Sf. Nicolae, care a trait cea mai mare parte a vietii sale aproape de orasul Myra (Demre). “Nicholas of Myra” s-a nascut se spune in Patara si se crede ca  a murit in decembrie anul 343. Investigarea arheologica a ramasitelor sale din Bazilica di San Nicola din Bari Italia, arata ca el a fost persecutat in timpul imparatului Diocletian, care l-a exilat si l-a inchis.A fost gasit cu nasul spart. Dupa eliberarea sa, Nicholas a participat la Primul Consiliu al orasului Nicaea in anul 325 dHr. De-a lungul anilor, povestirile minunilor sale care implicau salvarea copiilor si ajutorul dat saracilor, au facut ca el sa fie cunoscut ca protector al copiilor si al marinarilor.
Astazi magnificul oras lician Patara, este cunoscut pt plaja lui nisipoasa lunga de 22 km, cea mai lunga si larga din Turcia. Aici Marea Mediterana are o maree care permite practicarea de body surfing. Patara este idealul pentru cei care iubesc marea si sporturile nautice.

XANTHOS – Vechea capitala a Lyciei, situate la 18 km de Patara spre N, acolo vom gasi orasul turcesc Kinik. Teatrul, mormantul Harpiei ( formatiuni de relief care parca infatiseaza o femeie inaripata), mormantul Stalp si Agora, ne prezinta ruine din perioada liciana, romana si bizantina intr-un amestec spectaculos. Aici este un obelisc in coltul Agorei, unde doarme somnul de veci un erou, print din sec al V-lea IHr –Kerei. Gasim tot aici si ruine din sec I ale Arcului lui Vespasian. Complexul mai contine o agora, o basilica si o manastire, si ramasite ale zidului orasului bizantin.

PINARA Fosta colonie a lui Xanthos in sec al IV-lea IHr, gasim aici morminte liciene importante.

VALEA FLUTURILOR Butterfly Valley din Turcia este unul dintre cele mai atractive locuri din imprejurimile orasului Fethiye. Din 1995 zona a fost declarata rezervatie naturala si sunt interzise constructiile. Este unul dintre cele mai  magice si frumoase golfuri ale Turciei. Situata pe coasta de vest a Golfului Belcekiz, aproape de Oludeniz, parcul natural cu laguna, aici se poate ajunge numai cu ambarcatiunea. Gasim si o plaja minunata cu apa putin adanca, accesibila. Denumirea romantica a zonei – Butterfly Valley- este data de existenta a multor fluturi, dintre care cel mai spectaculos este fluturele tigru.Acestia pot fi vazuti la inceputul lunii iunie. Coloniile de fluturi traiesc in aceasta arie protejata si pot fi admirati , pana aproape de octombrie.Aproape toate speciile de fluturi care traiesc pe coasta Marii Mediterane, pot fi gasite in Valea Fluturilor din Fethiye, Turcia.

Imagini de pe drumul lycian:





























Acest articol a fost scris si ii apartine Danielei Dimitrescu.
           

Offline cartex

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 152
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Farmecul Orientului. Fethiye - Drumul Lycian
« Răspuns #1 : Luni, 05 Martie 2018, 10:36 »
Adica..... minunatiile astea le putem vedea si  in ''Croaziera albastra" ?!!!! *| :smitten:*

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Farmecul Orientului. Fethiye - Drumul Lycian
« Răspuns #2 : Luni, 05 Martie 2018, 12:15 »
Da, o buna parte da: cheile Shakillent (care sunt absolut fabuloase), Laguna Albastra, Orasul Fantoma, Delta in care se afla unul dintre mormintele lyciene, golfurile cu apa de cristal, orasul, cu bazar, restaurante... :)