Autor Subiect: Despre irlandezi...cateva lucruri poate mai putin cunoscute  (Citit de 4185 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Despre irlandezi...cateva lucruri poate mai putin cunoscute
« : Vineri, 19 Ianuarie 2018, 10:00 »
Un popor fascinant, minunat plamadit. Inteligent, inventiv, darz, vesel, jovial, petrecaret. Ma reintorc cu placere de fiecare data acolo, in locurile sale de poveste: Connemara, Burren...

Am gasit acolo nu doar peisaje, nu doar bere si whiskey exceptionale ci si o multime de lucruri interesante. Despre ei, despre ce au facut, depre simboluri. Unele sunt atat de cunoscute in lume, dar putini stiu cine le-au creat...de unde vin si ce reprezinta. Cateva din acestea le gasiti mai jos:

Casa Alba, Washington, D.C., locuinta presedintelui celei mai puternice tari din lume, poate cel mai fotografiat obiectiv, a fost proiectata de arhitectul irlandez James Hoban, care s-a nascut la Kilkenny in 1758.



Titanic - cea mai cunoscuta nava din lume a fost construita in Belfast, la santierul naval Harland si Wolff. Gigantica nava s-a scufundat in primul sau voiaj pe mare, in teribilul dezastru pierzandu-si viata 1500 de oameni.



Acul hipodermic - in 1844 Doctorul Francis Rynd, un medic din Dublin, a inventat seringa hipodermica care a fost folosita ca instrument de sute si sute de milioane de ori de atunci. Prima injectie subcutanata a fost administrata in spitalul Meath din Dublin.

Submarinul - In 1900, armata americana a cumparat un submarin numit "Holland VI", redenumit mai apoi "USS Olanda". De aici a inceput sa se dezvolte acest tip de vas, inventat de John Philip Holland de la County Clare, primul care a folosit energia bateriilor pentru conditii scufundate intr-un submarin.

Oscarul - cel mai ravnit trofeu cinematografic a fost proiectat in 1928 de Austin Cedric Gibbons (1893-1960), director de arta irlandez si designer de productie de film. Statueta, care reprezinta un fel de cavaler, un barbat gol cu o spada cu sase laturi ale lamei (numarul de categorii premiate la momentul acela) pe care o tine infipta intr-o rola de film. Se numeste Oscar deoarece conform unei legende, actrita Margaret Herrick ar fi exclamat la vederea statuetei ca seamana cu unchiul ei Oscar.



Birthday bumps - sau aruncatul in sus - este o traditie foarte familiara celor care au crescut in Irlanda anilor 1970, in special in scoli. Colegii "prind" sarbatoritul, aruncandu-l in aer pe brate, de atatea ori, cati ani a implinit. Directorii scolilor nu au fost dea cord cu acest gen de manifestare, pentru ca de multe ori colegii uitau sa prinda sarbatoritul, acesta tinandu-si ziua la spital cu o mana sau un picior rupt...

Sfantul Valentin se afla in Dublin - Biserica Whitefriar Street din Dublin este locul in care cel mai probabil se afla adevaratele moaste ale Sfantului Valentin. Acestea au fost oferite de Papa Grigorie al XVI-lea unui calugar carmelit irlandez numit John Spratt in anul 1835. In 1836 ramasitele au ajuns la Arhiepiscopul Murray din Dublin si au fost de atunci tinute la Biserica de pe strada Whitefriar de atunci. In fiecare an, de 14 februarie, cuplurile merg acolo pentru a-si confirma si sfintii legatura.

Orasul Dublin - putea sa se numeasca Blackpool. Cuvintele galice "dubh linn", inseamna un lac, un bazin negru, cu namol si descriu o mica balta situata in interiorul gradinii zoologice, in parcul Phoenix. Fuzionarea acestor doua cuvinte in forma arhaica, gaelica au facut ca acest oras sa se numeasca Dublin. Daca ar fi fost traduse in engleza orasul s-ar fi numit... Blackpool.

Irlanda este singura tara din lume care are ca simbol national un instrument muzical. Desi multi traiesc cu impresia ca trifoiul, Shamrock,  omniprezent ca reprezentare in Iranda, este simbolul acestei tari, harpa este de fapt ceea ce reprezinta aceasta tara.



Motivul real pentru omniprezenta Shamrock-ului in cultura irlandeza este Sfantul Patrick, care a folosit trifoiul pentru a explica si exprima Sfanta Treime.



Saint Patrick nu era irlandez. Sfantul Irlandez este .... un britanic. Sfantul Patrick, luminatorul Irlandei, s-a nascut in jurul anului 381 d.Hr., intr-un sat numit Bannaven Taberniae. Provenea dintr-o familie de slujitori ai altarului - bunicul sau Potitus a fost preot, iar tatal sau Calpurnius, diacon. Numele Patrick insemna in limba latina om de neam mare.

Drapelul irlandez nu este verde, alb si auriu asa cum se intelege din multe scrieri ci verde, alb si portocaliu! Portocaliul este destul de important pentru cei din Ulster, reprezinta, comunitatea istorica protestanta. Verde reprezinta gaelica irlandeza. Albul este un loc in mijlocul careia cele doua traditii pot coexista.