Trebuie sa-i multumesc Danielei ca am “descoperit” si cunoscut un nou loc pentru care am facut pasiune! Marturisesc ca nu as fi ajuns aici daca nu erau povestile ei despre gigantul asezat pe doua continente. Istanbulul era pentru mine un loc indepartat, necunoscut si nu stiu de ce il consideram, mai putin atragator.
Trebuie sa va spun, dupa 5 zile de haladuit prin oras si imprejurimi, ca am gasit un oras surprinzator de romantic, extrem de bogat din punct de vedere turistic, in care poti petrece saptamani intregi fara sa te plictisesti. Incepand de la zona istorica, cu palatul Topkapi, cu majestuoasele moschei Sfanta Sofia, Albastra, Rustem, Eminonu, continuand cu minunatele peisaje si panorame de pe Bosfor si Cornul de Aur, pana la minunatele insule ale printeselor, din Marea Marmara.
Sunt pur si simplu impresionat de ce am vazut, de atmosfera, de mancare...Culori, arome, sensibilitate orientala. Minunat!
Am fost impresionat nu doar de oras ci si de Daniela, mi-a placut mult cum a pregatit aceasta excursie, cat de bine cunoaste locurile astea, car de usor si cald a comunicat cu localnicii. Partenerul nostru turc (cu care planuim acum o multime de variante de excursii avand ca axa Istanbulul) imi spunea ca a crezut ca este turcoaica, sau ca traieste aici, atat de bine vorbeste limba turca...
Asa ca o sa profitam de experienta partenerului de aici, de cunostiintele si disponibilitatea Danielei, pentru a va oferi cateva programe in care integram tematic, Istanbulul si imprejurimile sale. Dupa intoarcerea mea din Andalucia o sa lucrez la lansarea lor.
A fost prima actiune a Danielei in Singles Camp, in calitate de insotitor de grup, ii urez multi ani inainte aici, sa-si pastreze tonusul si disponibilitatea. Sa nu dezamageasca la indiferenta unora, ii spun din experienta ca nu are sens sa se necajeasca ot 2-3 persoane care sunt “mai altfel”...Trebuie sa te motivezi Daniela cu cei care te respecta si te apreciaza. Si acestia sunt...aproape toti. Mi-a placut mult modul in care a stiut cineva din grup sa-mi transmita aprecierea pt tine: “cum de n-ati descoperit-o pana acum pe Daniela?”. M-a bucurat mult sa vad in ultima zi ca o parte din grup a lasat "bucuriile si satisfactiile" shopping-ului si a urmat-o pe Daniela, nu doar pe Cornul de Aur ci si intr-o croaziera pe Bosfor, pana la "satul celor bogati", a fauritorilor de alamuri.
Va spun din experienta si din modul meu de a percepe lucrurile, a unui om care la fel ca Daniela este disponibil sa arate, sa indrume, sa bucure oamenii 24/24. Este foarte important sa vezi si sa simti interes din partea grupului. Asta te motiveaza si te alimenteaza cu "combustibil" suficient sa poti da ocol globului...Daca ii vezi curiosi, daca ii simti aproape de tine, daca te inteleg, atunci suntem in stare sa facem orice pentru a arata cat mai mult. Nu conteaza oboseala, nici foamea, nici alte lucruri personale, te "hranesti" doar din energia grupului. Daca insa simti indiferenta, plictiseala, daca perceptia este ca oamenii sunt mai interesati de shopping sau de alternative decat de ceea ce le poti arata tu, atunci te demotivezi la nivelul in care iti e greu sa "duci" chiar si programul...Daramite sa mai si propui ceva...Mi s-a intamplat si mie si nu odata si stiu bine cum e...

In Florenta am fost intrebat "dar noi cand mai cumparam magneti?"

, in Venetia intr-o vizita blitz "dar noi cand mai facem shopping?"

, in Plitvice dupa ce am parcurs lacurile de jos, mi s-a sugerat sa nu mai facem "Lacurile superioare", ca "doar sunt la fel"

, in Madeira dupa ce am "convins" financiar, din buzunar, ghidul si soferii de microbuze, sa ramanem in zona piscinelor naturale de la Biscoitos, un loc absolut minunat in plus o ora si jumatate -mi s-a spus "dar ce sa facem aici atata timp?"

Stiu, sunt stupide remarcile astea, sunt izolate, dar in contextul oboselii la care esti supus, a neinterventiei celorlalti nu esti in stare sa treci cu usurinta peste ele si te demotivezi...Ai nevoie sa apara ceva pentru a te "imbarca" din nou...Si nu e simplu de loc...Din pacate unele grupuri pierd mult din cauza unor astfel de situatii...Dar cam atat referitor la acest subiect..."din casa"...

Imi pare enorm de bine ca Daniela se alatura cu calitate, Lidiei, lui Iulian, Dianei si lui Gabi, marind o echipa minunata...Asa ca plec acasa fericit: am descoperit un oras fantastic si un nou membru al echipei...