Autor Subiect: Femeia si muzica in Maroc  (Citit de 4709 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Femeia si muzica in Maroc
« : Miercuri, 03 Ianuarie 2018, 17:50 »
Marocul este o tara pe care pentru a o cunoaste nu este suficient sa o vizitezi. Trebuie sa o si intelegi. Sa citesti sau sa ti se explice cateva lucruri ce sunt diferite ca principii, repere, rationament fata de Europa. Nu poti folosi doar ceea ce ai invatat pentru a patrunde universul lumii arabe. Trebuie sa-ti deschizi mintea, sa lasi deoparte tiparele setate si sa incerci sa judeci in felul celor de acolo.

Femeia din lumea araba nu are independenta celei europene. Nu poate trai detasat, pentru ca spre diferenta de civilizatia noastra, cea araba este una tribal - sociala. Acolo nu poti sa fi un solitar, sa-ti creezi si sa-ti alimentezi micul tau univers. Acolo trebuie sa-l imparti cu altii, trebuie sa ai usa mereu deschisa. Iar femeii nu-i este la indemana alegerea. Nu-si poate genera singura o poteca pe care sa o ia la batut. Are drumul ales de altii si ea trebuie sa-l urmeze. Cu cata placere, bucurie nu stiu, dar cu multa supunere cu siguranta. La fel nu stiu daca exista resemnare, razvratire interioara (pentru ca de exterioara nu poate fi vorba...). Nimeni nu-ti va spune adevarul, nici o femeie nu poate fi atat de deschisa in a-ti explica ceea ce simte.



Care sunt bucuriile, satisfactiile, placerile femeii din lumea araba, la fel e greu de aflat. Singura posibilitate de evaluare este intuitia si cateva repere pe care le gasesti, daca esti o persoana introspectiva. Unele lucruri sunt evidente, e usor de remarcat ca sunt fermecate de mirosurile dulci, de santal, de iasomie, de flori de portocal. Desi multe dintre ele sunt imbracate in public in negru, iubesc culorile vii. Este suficient sa vezi covoarele lor, decoratiunile, hainele lor de ceremonie si iti dai seama ca femeile acelea sunt inebunite dupa rosu, turcoaz, galben aprins, portocaliu. Ce am vazut ca iubesc mult femeile arabe? Muzica si dansul. Si aici vreau sa ma opresc un pic.

In multe culturi arabe, in special in cele nu foarte habotnice, femeile au sansa unor activitati ce le scot din universul ingust al familiei. Se intalnesc intr-un soi de fratie feminina si pe langa activitati sociale gen ingrijirea bolnavilor, ajutorul acordat familiilor sarace, se ocupa si de...muzica. Muzica este parte importanta a socializarii lor, pentru ele inseamna nu neaparat o arta, ci comunicare, divertisment si sarbatoare.

In Maroc, la fel ca in cultura noastra, nu se concepe un eveniment special asa cum este nunta, fara muzica. Si asta nu aleasa la intamplare ci pregatita cu mult timp inainte.

Femeile se aduna pregatindu-se pentru ocazie, rasfatandu-se  cu muzica si dans pe tot parcursul saptamanilor care preceda ceremonia. Muzica este cantata doar cu bendirul. Acest tambur cu coarde, este unul...permis, fiind acceptat ca unul istoric...Deci nu chitara, nu altceva...doar acest bendir. Femeile canta si danseaza pe muzica bendirului la nunti dar si la alte ocazii.



Nunta este un eveniment major, in organizarea ei fiind pregatite si mai multe spectacole. Incepe cu zaffah, o procesiune plina de bucurie care conduce noul cuplu in fata oaspetilor. Muzica dureaza pe tot parcursul ceremoniei, cu alti si alti artisti, care se tot schimba.



Printre instrumentele folosite de acestia: rababul, nafirul (un fel de mica trompeta) si mazhar (un soi de tamburina). De retinut ca doar barbatii canta la aceste instrumente, femeilor le ramane doar bendirul.



La evenimente majore, asa cum este nunta, femeile danseaza in public, in schimb la evenimente de mai mica amploare, nu au voie...Doar barbatului acasa. Am ramas extrem de surprins sa aflu asta. Ca la cererea sotului, femeia sa primeneste, se imbraca intr-un fel stimulativ si ii danseaza sotului.

Revenind la nunta, trebuie sa va mai spun ca mirii si oaspetii sunt intampinati cu un fel de serenada, un gen in care sentimentele sunt exprimate prin versuri muzicale numite tizrrarin. Tipul acesta epic de muzica nu este acelasi in tot Marocul. In Anti-Atlas de exemplu nu au instrumente, totul este vocal. In Casablanca insa si in jurul ei sunt folosite preponderent instrumentele, mai putin vocea. Si dansurile evident sut diferite.



Noi aici in Europa nu concepem sa mergem la o petrecere sa nu dansam liberi, dezinhibati de prea multe rigori. Ascultam cam orice, dansam cand dorim, unde dorim. Acolo nu este la fel...Cu exceptia unor cluburi in care se danseaza dar si acolo fara excese, a unor restaurante cu regim inchis care au program de 2-3 ore de muzica adecvata, nu prea ai unde sa te misti in ritmul muzicii, Cu siguranta ca unii isi aduc aminte ce a fost nevoie sa facem pt a putea dansa la Marrakesh in barul hotelului. Cu acceptul barmanului, cu usile inchise si cu promisiunea ca nu facem nici o fotografie...

La Tg Mures, la petrecerea de Revelion, erau peste 120 de oameni pe ring si dansau in ritmuri pline de veselie...Nu stiu ce conexiune am facut de mi-a strafulgerat prin minte intrebarea: oare cum e Revelionul in Maroc? O sa-l intrebam pe Mohamed, ghidul nostru iubit de toata lumea, cand ajungem la Casablanca...

Anul acesta ne vom intalni de 3 ori cu el!

MAROC. DUNE, CAMILE SI OAZE IN SAHARA. 11 – 20 APRILIE 2018 http://www.singlescamp.ro/eveniment/maroc-dune-camile-si-oaze-sahara-11-20-aprilie-2018/

MAROC, CULTURA, TRADITII, SHOW SI FILME. 1 – 9 SEPTEMBRIE 2018 http://www.singlescamp.ro/eveniment/maroc-cultura-traditii-show-si-filme-1-9-septembrie-2018/

MAROCUL SI ATLANTICUL. 4 – 13 OCTOMBRIE 2018 http://www.singlescamp.ro/eveniment/marocul-si-atlanticul-4-13-octombrie-2018/

Alte imagini legate de articol: