Autor Subiect: O sa dispara insulele „paradis”  (Citit de 4371 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
O sa dispara insulele „paradis”
« : Vineri, 29 Decembrie 2017, 08:59 »
Oamenii din intreaga lume sosesc aici pentru a experimenta luxul impecabil al Maldivelor. Oceanul incredibil de albastru, plaje de vis, recifuri de coral. Locul ideal pentru o vacanta exotica.





Dar acest paradis al turistilor, impreuna cu altele apropiate, din Pacific si Indian, sunt pe cale sa dispara si asta mult mai repede decat ne vine sa credem. In ritmul actual de crestere a temperaturii pe glob si prin efect, a nivelului apei oceanelor, ne putem astepta ca in 20 – 100 de ani, sa nu mai avem ce admira acolo.

Deja sunt locuri care au fost iremediabil pierdute si se asteapta ca si altele sa aiba aceiasi soarta. Cinci insule de recif in Insulele Solomon au fost inghitite de ape pentru totdeauna, in timp ce alte sase au fost complet erodate. Oceanul a „recuperat” Kepidau en Pehleng si Nahlapenlohd in Micronezia.Tiny Tuvalu, in Pacificul de Vest, va fi depopulat pana in 2050, in timp ce vecinul sau miniatural Kiribati este de asteptat sa fie complet scufundat pana in 2100.

Maldive este o tara insulara, din Asia de Sud, Marea Arabiei, Oceanul Indian. Este cea mai mica tara asiatica si una dintre cele mai dispersate din punct de vedere geografic. Are o populatie care nu depaseste o jumatate de milion de locuitori. Capitala si cel mai mare oras este Malé.
Arhipelagul Maldive este situat pe varful Chagos-Maldive-Laccadive Ridge, o vasta zona montana submarina in Oceanul Indian, care formeaza si o ecoregiune terestra, impreuna cu Chagos si Lakshadweep. Inaltime sa medie de doar 1,5 metri deasupra nivelului marii, o face extrem de vulnerabila la efectele incalzirii globale.

Arhipelagul maldivian a fost islamizat incepand cu secolul al XII-lea, si a dezvoltat puternice legaturi comerciale si culturale cu Asia si Africa. De la mijlocul secolului al XVI-lea, regiunea a intrat sub influenta crescanda a puterilor coloniale europene, Maldivele devenind protectorat britanic in 1887. Independenta fata de Marea Britanie a avit loc in 1965, Maldivele devenind o republica prezidentiala. Perioada ulterioara s-a caracterizat prin instabilitatea politica, prin eforturile pentru o reforma democratica dar in special pentru a face fata probemelor legate de mediu provocate de schimbarile climatice.

Multi specialisti, oameni de stiinta, prognozeaza ca aceasta natiune insulara, la fel ca altele din zona, cel mai probabil o sa inceteaza sa existe. In 2012, presedintele Maldive, Mohamed Nasheed, a „avertizat” autoritatile din Australia, sa se pregateasca pentru ca in urmatorii 20 de ani sa primeasca mare parte din populatia evacuata a Maldivelor. 

Insulele Bahamas este un stat arhipelagic, alcatuit din peste 700 de insule, insule si insulite din Oceanul Atlantic si situat la nord de Cuba si Hispaniola (Haiti si Republica Dominicana). Capitala este Nassau pe insula New Providence.



Bahamas este locul in care Columb a pasit pentru prima oara in Lumea Noua in 1492. Desi spaniolii nu au colonizat niciodata Bahamas, au folosit totusi insula pentru comertul cu sclavi. Populatia indigena, lucayanii a fost „exportata” in Hispaniola pentru folosire ei in sclavie. Insulele au fost astfel depopulate si in final parasite de la 1513 pana in 1648, cand colonistii englezi din Bermuda s-au stabilit la Eleuthera.
Bahamas a devenit o colonie britanica de coroana in 1718, cand britanicii au castigat definitiv lupta cu piratii de aici.
Si Bahamas este foarte sensibila la cresterea temperaturii globale. O mica schimbare chiar si de doar 1,2 grade Celsius ar insemna o catrastrofa pentru zona de coasta. Daca nivelurile oceanelor cresc pana la 5 metri, Bahamas ar pierde 80% din terenul sau.

Insulele Solomon este o tara formata din sase insule principale si peste 900 de insule mai mici din Oceania situate la est de Papua Noua Guinee si la nord-vest de Vanuatu. Capitala tarii, Honiara, este situata pe insula Guadalcanal.




 
Insulele au fost locuite de mii de ani. In 1568, navigatorul spaniol Álvaro de Mendańa a fost primul european care a ajuns pe arhipelag, numindu-l Islas Salomon.

In 2016 sase din insulele Solomon au fost spalate de apele marii, distrugand sate intregi si facandu-le sa dispara pentru totdeauna. In ultimele doua decenii, insulele Solomon au fost afectate de cresterea nivelului marii, apa ridicandu-se cu pana la 10 mm pe an. Cea mai mare problema este acum asigurarea hranei, a unei diete echilibrate si nutritive. Cultura legumele in solul salinizat in urma inundatiilor este practic imposibila....