Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Zanzibar si Parcul National Mikumi (Tanzania) 19 - 30 septembrie 2018

<< < (3/6) > >>

admin:
Am primit raspunsurile tuturor, urmeaza sa primiti din agentie facturile pentru optionale. Am rugamintea sa efectuati plata, pentru a putea la randul nostru sa achitam colaboratorilor. Doar plata garanteaza rezervarea!

Mai jos, pentru ca am primit un mesaj prin care mi se solicita sfatul si recomandarea pentru echimpament, va transmit cateva "must have":

Pantofi trekkings. Pentru ca multi nu stiu spre ce sa se orienteze, va recomand pentru urmatorii 5-10 ani o pereche de Merrell, cu fata din piele, cu talpa vibram. Ii gasiti aici: https://www.epantofi.ro/merrell.html. Sunt foarte comozi, rezistenti si daca aplicati periodic pe ei un spray pentru impermeabilizare si contra prafului, ii purtati pana va saturati de ei. Nu va recomand cei pe care ii gasiti in magazine nespecializate, gen Lidl, Auchan, etc, pentru ca nu au nici o calitate din ceea ce se cere unui astfel de pantof: sa amortizeze socurile, sa tina piciorul in echilibru, sa nu alunecati etc. Va recomand sa aveti 2 perechi de inacaltari , cealalta poate fi eventual gen deschis, sanda trekkings. Gasiti modele tot pe link-ul pe care l-am oferit mai sus.

Pantoful trebuie luat ceva mai mare, asta pt ca intotdeauna se poarta cu ciorap gros, de munte. Nu cu sosete, nu cu supraelastice etc.

Nu faceti greaseala maxima sa veniti cu pantofi noi, nefolositi, sau sa nu va taiati unghiile de la picioare cat mai scurt! In general cand este vorba de mers pe jos, teren accidentat, greutatea corpului pleaca spre fata la coborare si daca nu aveti o tehnica corecta varful piciorului va lovi de sute si sute de ori partea din fata a pantofului care la trekkersi este mai dura. O sa traiti un cosmar...asa ca luati in seama aceasta recomandare.

Pantaloni elastici, lungi si scurti. Gasiti la raionul echipament de drumetii de la Decathlon. Piciorul respira in ei, sunt dintr-un material care asigura evaporarea, puteti face miscari destul de ample, sunt comozi. Nu veniti imbracati in pantaloni stramti gen blugi, in care va incalziti groaznic, plus ca va limiteaza miscarile.

Tricouri termice. Termic nu inseamna gros, nici ca tine caldura, ci ca asigura o evaporare a transpiratiei. Sunt facute dintr-un material sintetic, dar nu de genul acela supraelastic ce da iritatii, ci este soft, placut la atingere. Inevitabil o sa transpirati si daca nu aveti astfel de haine, o sa umblati ore intregi uzi si in disconfortul mirosului. In nici un caz tricouri de bumbac! Sunt placute la atingere, par potrivite, dar trebuie stiut ca acestea absorb transpiratia si nu o elimina.

Bluza termica cu gluga, gasiti astfel de imbracanite de asemenea la Decathlon. Este potrivita una care sa aiba si protectie contra umezelii, multe au efect lotus si nu lasa apa sa patrunda prin tesatura.

Pelerina - oriunde si oricand! Una mare sub care sa va intre si rucsacul, nu din cele de unica folosinta! Gasiti la Decathlon.

Rucsac de 20 - 30 litri. In Parcul national Mikumi calatorim intr-un avion de 13 locuri. Va inchipuiti ca nu exista loc de larg de bagaje, gen cala ca la avioanele mari, avem posibilitatea a aceva limitat de greutate si volum. Un rcsac este ideal. Va incap schimburi, toaleta intima, pelerina, frontala, rezervor de apa, tricouri, ceea ce aveti nevoie pentru 2 nopti.

O lampa frontala. Oricand si oriunde un astfel de accesoriu isi poate gasi utilitatea, mai ales intr-o zona mai putin citadina...

Rezervor de apa de aluminiu. Se gasesc in Decathlon. Le umplem cand si unde avem posibilitatea.

admin:
Revin pe acest topic, cu cateva informatii referitoare la tratamentele de imunologie indicate de medic:

- v-am informat ca pentru Tanzania este recomandata vaccinarea la unul dintre centrele specializate. Pentru a avea efect trebuie facuta cu minim 14 zile inainte de plecare, maxim 30 de zile

- contra malariei exista o medicamentatie profilactica:
Eloquine (Mefloquine) - incepe cu 7-10 zile inainte de intrarea in zona de risc, continua pe toata durata sederii si inca 3-4 saptamani dupa iesirea din zona. Se administreaza cate o tableta pe saptamana, in aceiasi zi.
Sau Malarone, care se adminstreaza cu incepere 1-2 zile inainte de intrarea in zona de risc, in fiecare zi, la aceiasi ora, toata perioada de sedere + inca 5-7 zile de la iesire.

Tineti cont de recomandari, paza buna trece primejdia rea...Cazurile de imbolnavire sunt foarte rare, majoritatea lumii merge nevaccinata acolo, dar parerea mea este sa procedati la fel ca mine: vaccinati-va si luati medicamentele contra malariei. Asa veti avea un gand eliberat de ce s-ar putea intampla daca...

admin:
Am revenit, sunt vaccinat, peste cateva zile urmeaza sa iau si medicamentele impotriva malariei.  In 2 zile incepem discutiile aici, urmeaza sa va dau informatii si mai multe detalii despre destinatie.

Raspund si aici la intrebarea care s-a pus in agentie: in data de 26 septembrie intreg grupul (indiferent daca pleaca sau nu pe continent) va avea check out-ul de la hotel si transfer la Tausi Palace Zanzibar City 4*. Sunteti 2 persoane care nu participati la safari in Mikumi, urmeaza sa ramaneti la acest hotel pe perioada  cand ceilalti, impreuna cu mine vom fi plecati. Regruparea va avea loc la acest hotel, la care suntem si noi cazati, atunci cand revenim.

Avand in vedere ca cele doua participante au un program identic, vor fi cazate impreuna.

admin:
De astazi am inceput sa iau si medicamentele contra malariei. Voi ati inceput? V-ati vaccinat?

Pana una alta, hai sa vedem cum e vremea, pt a stii cum sa ne imbracam.

Pentru excursie am ales perioadele recomandate de calatorie:

In Zanzibar caldura este suportabila datorita brizei marine, mai ales pe coastele de nord si de est (acolo unde o sa stam noi). Ploi pot aparea in luna noiembrie, dar sunt de scurta durata. Ploile de durata mai lunga apar in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si iunie, atunci cand mai toate hotelurile sunt inchise.

Pe continent, Tanzania are doua sezoane ploioase:
-Masika sau ploile lungi, abundente, in perioada martie - mai, cand precipitatiile cad aproape in fiecare zi
-Mvuli sau ploile scurte, usoare, in perioada noiembrie, decembrie si, uneori, ianuarie.

Ca prognoza meteo, in Zanzibar, temperaturile au sa fie constante, 23 - 28 de grade, cu soare, nori si uneori probabil si cate o ploicica...Care sper sa nu se tranforme in ploaie...

Pe continent, acolo unde este important pentru a avea un safari cat mai reusit, temperaturile sunt:
- noaptea - minim 17 grade
- ziua - maxim 30 de grade
Soare, cu ceva nor. Dar acolo nu se stie niciodata cum apare un nor gata sa se scuture, asa ca NU UITATI PELERINELE, cat mai bune, nu de unica folosinta.

Majoritatea locuitorilor din Tanzania sunt musulmani – adică în proporție de 98%. Deci sfatul este, ca pentru orice altă țară musulmană, să va îmbracati adecvat.

La capitolul recomandari, tineti cont de sfatul meu sa aveti pantofi trekking, cat mai bine sa fie impermeabili. Daca nu sunt din productie, exista posibilitatea de a-i impregna cu spray. Se gaseste la Hervis, la Deichmann, la orice magazin de sport sau pantofi care se respecta.

Luati-va lotiuni de soare, ceva in caz ca va ardeti, apoi medicamente...

Tricouri cat mai putin din bumbac, luati cu voi din cele in care transpiratia se evapora, nu se impregneaza. Gasiti la magazine sport. Pantaloni scurti dar cu ciorapi lungi care sa va protejeze piciorul, sau pantaloni lungi elastici.

Costume de baie, slapi...

Nu uitati de rucsac, in care sa puteti lua cu voi cele necesare la transferul pe continent, pt zilele de safari.

La ce sa va asteptati cand ajungeti acolo:

Aeroportul, daca poate fi numit asa, este unul dintre cele mai primitive pe care ati aterizat vreodata... Vom avea controale inclusiv la bagajele de cala, formulare de completat pentru viză (care pentru români nu costă nimic), vom fi amprentati, fotografiati șamd. Luati cu voi in bagajul de mana un pix, cu care sa puteti completa individual formularele.

Viza. Pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- să deţină un paşaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară;
- paşaportul să conţină minim o filă liberă;
- să prezinte dovada cazării;
- să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.) ;
- bilet de întoarcere.

Va rog sa tineti cont de recomandarile facute de MAE:
- evitarea ieşirilor în oraş după lăsarea serii;
- folosirea bulevardelor principale şi evitarea în totalitate a străzilor lăturalnice sau neluminate;
- evitaţi pe cât posibil transportul în comun (acesta fiind ţinta principală a atacurilor armate) şi folosiţi companiile de taxiuri recomandate de către hoteluri;
- nu deţineţi sume mari de bani asupra dumneavoastră, păstraţi doar minimul necesar;
- nu expuneţi bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare;
- vă recomandăm insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Cu cine o sa intercationam acolo. Bastinatii se numesc zanzibarieni, însă aici gasiti si continentali, stabiliti aici în căutarea unei vieți mai bune și mai prospere, ținând cont de turismul în plină dezvoltare. Populația insulei este un amestec de africani, indieni, perși, arabi.

Limba oficială este swahili, care sună foarte frumos și este destul de ușor să prinzi câteva cuvinte: Jambo (salut) sau Pole-pole (încet-încet). Destul de multi stiu limba engleza, astfel incat vom putea interactiona usor cu ei.

Moneda națională este șilingul, dar se poate plăti mai peste tot și în dolari. Se poate plăti și cu cardul la unele restaurante sau hoteluri, dar țineti minte că, la totalul tranzacției, se adaugă un comision de 5%. Dacă rămâneti fără cash, există DOAR 4 bancomate, toate în Stone Town.

Ce mancam, cat costa
În Zanzibar se cultivă multe condimente: ghimbir, scorțișoară, cuișoare, cardamon și multe altele. Toate acestea, împreună cu influențele culinare lăsate în urmă de popoarele ce au cotropit insula de-a lungul timpului, fac din Zanzibar un veritabil paradis culinar. Mâncarea este delicioasă, având arome exotice, orientale sau indiene, dar și prețurile sunt pe măsură. Un alt element de surpriză este faptul că, de multe ori, porțiile sunt mult mai mici față de cum suntem noi obișnuiți.

Incearcati preparatele africane ugali, indiene chapatti, curry-urile swahili si manancati din plin fructe de mare. Apoi specialitati locale, precum curry si urojo de caracatita – o supa pe baza de turmeric si nuca de cocos, cu bucatele de carne prajita si cartofi picanti,

O cină costa până la 15 dolari de persoană. Excepție face numai capitala insulei, Stone Town, unde poți mânca lejer și cu 5-6 dolari de persoană în anumite restaurante.

La restaurant, poate dura până la două ore să-ți fie adusă comanda, dar încearcati să intrati în ritmul de acolo si mai ales nu va suparati.  Zanzibarienii nu se grăbesc și nici nu cunosc ritmul alert. De multe ori, ei încearcă din răsputeri să mulțumească turiștii, dar turiștii aleg calea cea mai la îndemână, aceea de a o lua personal. Lucrurile se pot rezolva foarte ușor, cel puțin în ce privește mâncarea. Nu aștepta să ți se facă foame ca să comanzi ci ia-ți o marjă de cel puțin o oră, astfel încât masa să fie gata la timp.

La micul dejun vom fi serviti cu oua… albe. Albe, chiar daca ele au si galbenus. Nu va speriati, nu e nimic in neregula cu ele, doar ca aici galbenusurile nu sunt...galbene ci...albe.. Ouale nu au un gust diferit, doar ca gainile se hranesc cu o cereala (sorgum) care le face sa produca doar oua monocrome.

Este o insula saraca, bogata, cum e Zanzibarul?
Este o insula extrem de săracă, însă foarte scumpă. Turismul este înfloritor, iar prețurile la hoteluri și la serviciile turistice sunt foarte mari. Dar localnicii trăiesc într-o sărăcie lucie. Se pare ca sunt multumiti sau chiar fericiti in lumea lor si sunt prea comozi sa faca schimbari si sa munceasca pt avere.

Intr-o astfel de tara saraca si musulmana pe de-asupra, nu va etalati bijuteriile de aur sau orice alte obiecte luxoase...

Ora in Zanzibar: UTC+3 hours, adica identica cu cea a Bucurestiului. NU va trebui sa schimbam ceasurile! Dar...in cultura swahili, oamenii tin socoteala timpului incepand cu rasaritul soarelui si nu cu miezul noptii, ceea ce inseamna ca la ei ora 7 a.m. este ora 1 dimineata, in vreme ce 7 p.m. este 1 la pranz (asta fiindca rasaritul si apusul se petrec relativ constant la aceeasi ora, datorita apropierii de Ecuator)...

Revin curand!  :)

admin:
Am primit din agentie biletele de zbor, cu orele confirmate. Sunt afisate pe forum in mesajul principal, le repet si aici:

ZBORURI:

19 septembrie Bucuresti, aeroport Henri Coanda  TK1044 Turkish Airlines Decolare ora 10.00 am - aterizare Istanbul ora 11:25 am  Istanbul pe Terminal I - International, Aeroport Ataturk

CONEXIUNE:

19 septembrie Istanbul TK 567 aeroport Ataturk Terminal: I - International Terminal Decolare ora 19.50 - aterizare 20 September ora 03:15 am in Zanzibar, (Zanzibar Intl)

Retur:

30 September Zanzibar, aeroport Zanzibar Intl TK567 decolare ora 4.10 - aterizeaza 30 septembrie ora 12.55 Istanbul, (Ataturk) (+) Terminal: I - International Terminal   

CONEXIUNE:

30 September 18:45  Istanbul, (Ataturk) (+) Terminal: I TK1045 Decolare ora 18.45 - aterizare Bucuresti 30 September ora 20:05

:oops: Referitor la bagajul de cala. Am primit permisiunea de a avea cu noi pana la 40 de kg bagaj de cala, dar nu mai mult de 32 kg/bagaj. Aceasta inseamna posibilitatea de a avea 2 bagaje, care insumate sa fie 40 kg. Dar subliniez, un bagaj sa nu fie mai greu de 32 de kg.

Tineti insa cont sa le puteti manevra singuri, acolo nu prea are cine sa ne ajute...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă