Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Circuit si sejur in Portugalia 3 - 13 iulie 2018

<< < (5/15) > >>

admin:
Portugalia, locul care te invata sa te bucuri de mancare!

Hideg Silvia:
   Si.... Festivalul SARDINEI....sardine...zeci,sute de gratare cu sardine...sangria si bere..Minunat!...Mirosuri  dar mai ales gusturi

admin:
Daca ieri postam ceva despre bucataria simpla dar exceptional de gustoasa, astazi despre vinurile de acolo. Pentru care merita sa-ti dedici o intreaga vacanta. Ratacind prin vii, bucurandu-te de picnicuri in podgorii, de degustari, strabatand pitoreasca zona rurala. Va promit la un moment dat si o astfel de excursie... :)

Insorita Portugalie: un festival minunat de gusturi si arome. Vinurile strang in buchetele lor toata bucuria soarelui, tot parfumul unei naturi fascinant de frumoasa, luand aromele fiecarui loc din care vin: Madeira, Porto, Douro, Pico, Alentejo, Algarve...Elixirul zeilor...

O excursie in Portugalia ar fi incompleta daca n-ai manca sardine stropite cu vinho verde, daca nu ai gusta din branzeturile delicioase la un pahar de ruby, daca nu ai termina macar o masa cu un strop de vin de Madeira...Un pahar de Douro pe o plaja cu oceanul in fata, un asfintit de soare acompaniat de o sticla de Alentejo...

admin:
! No longer available

admin:
Portugalia a fost o vreme imperiu, un conglomerat de tinuturi descoperite si cucerite pe apa. Cel mai important pentru coroana regilor portughezi a fost fara indoiala Brazilia. Si acolo, la fel cum s-a petrecut si in alte zone cucerite de spanioli, portghezi si ulterior de englezi, populatia locala a fost in mare parte exterminata. Asta dupa ce bietii oameni le oferisera "cuceritorilor" tot ce aveau ei mai bun si cu multa umilinta, munca lor.

Dupa ce au reusit sa inabuse revolte, dupa ce ultimii localnici au fost omorati sa fugariti in zone de jungla si munte, cuceritorii s-au trezit in situatia in care nu aveau cu cine sa lucreze pe plantatile de zahar si mai apoi de bumbac. Si atunci au reinventat sclavia. Vase intregi de amarati capturati in Africa au fost adusi sa munceasca in America de Sud. Cei care au supravietuit drumului pe ocean, au fost supusi celui mai inuman mod cu putinta. Au fost obligati sa munceasca pe plantatii de dimineata pana in noapte, fara sa aiba alta rasplata decat o bucata de paine, apa si niste zdrente cu care sa-i acopere trupurile.

Oamenilor aceia, mutati din locurile lor, umiliti, batuti, extenuati la munca le-a ramas un singur lucru care sa le bucure intrucatva viata: muzica. Cei care ati fost la Sibiel sau Gura Raului va amintiti de ceea ce povesteste de fiecare data prietenul meu Radu Popescu despre jazz. Ca isi are izvorul in muzica negrilor afro-americani. Acolo s-au nascut ritmurile, acolo s-a dezvoltat melodicitatea. Nu intamplatot cei mai buni solisti de jazz, adica supremul in muzica, sunt de origine africana.

Inainte de plecarea in Cuba am facut o selectie mai larga de muzica legata de acea tara. Am ascultat sute de melodii traditionale si am regasit in ele acorduri sau chiar linii melodice din cantecele de succes international. Apoi salsa, merenge, reggaeton, bachata, toate au fost acolo intr-o forma extrem de simpla si vie. Este o muzica ce ni se potriveste noua latinilor, de aici si placerea de a dansa pe ea, de a o asculta...Cand pun muzica la petrecerile noastre Singles Camp tin cont de asta...

Cateva din melodiile care isi au radacinile in zonele "cucerite" de portghezi si spanioli...Prelucrate si aduse in zona comerciala, accesibila, suna foarte bine...

Un exemplu de merenghe:

! No longer available

Regaeton adus in zona dance:

! No longer available

O o melodie hit, intr-o versiune salsa:

! No longer available

Un dans bachata:

! No longer available

Afro-americanii sunt plini de muzicalitate, au ritmul in sange, nu depun nici un efort in invata sa cante sa danseze...

Am scris despre toate astea aici pentru a sublinia inca ceva: fiecare lucru rau aduce si unul bun. Fara portughezii si spaniolii cuceritori, fara actiunea lor de a muta africani in America si a-i transforma in sclavi, nu cred ca am fi avut aceasta muzica...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă