@maria171, carmentoma: eram dar foarte putin!
dupa plimbarea la mall si trecerea in vedere a mai multor aspecte contrastante, sunt un pic down. dar foarte putin!
despre viata femeii in orientul mijlociu, asa, foarte pe scurt: femeia este intr-adevar respectata acolo (vorbesc de orientul mijlociu, nu de alte tari arabe); confirm, la ei femeia nu este o sclava, dimpotriva, nu vezi niciodata femei incarcate cu sacose sau alte greutati. barbatul este cel care are astfel de indatoriri. am fost tratata foarte frumos in multe alte parti, dar aici m-am simtit cu adevarat respectata si rasfatata. nu de catre cineva, ci de toti barbatii: extrem de curtenitori, oriunde ai fi mers. este un sentiment foarte special. atata timp cat le respecti traditiile si nu provoci prin comportament, limbaj sau imbracaminte, esti o printesa! cand esti la volan, daca vrei sa schimbi benzi, este suficient sa pui semnalizarea stanga dreapta si persoana din spate, fie barbat fie femeie, imediat iti face loc; chiar daca te hotarasti cam pe ultimul moment: nimeni nu te claxoneaza, nimeni nu-ti face semne urate, nimeni nu injura. mai curand primesti un zambet. de cateva ori am oprit pe marginea drumului, in unele zone mai putin populate, in apropierea desertului, pe banda de siguranta ca sa vorbesc la mobil; si mereu se gasea cineva care incetinea si ma intreba daca sunt ok, daca nu am nevoie de ajutor, daca nu s-a stricat masina. daca da ex s-ar intampla sa ai o altercatie cu un barbat, poti sa suni la politie, ei vin si barbatul este arestat; in astfel de cazuri, i se da crezare femeii. da, sunt cam stricti in ceea ce priveste relatiile sexuale in afara casatoriei, dar se intampla si din astea, mai greu dar totdeauna se gasesc modalitati. in cazul strainilor, mai inchid ochii, asta numai daca unul din ei nu e casatorit cu un arab si comite adulter. pentru asa exista politia religioasa sau a moravurilor. pedeapsa: deportarea. sigur multi va ganditi la casatoriile multiple, nici asta nu mai e ce-a fost odinioara, cand au fost impamantenite cu un scop anume: in urma razboaielor, ramaneau multe vaduve cu copii. si atunci, pentru ca ele si copiii lor sa nu ramana pe drumuri sau sa ajunga sa se prostitueze, s-a gasit aceasta solutie, ca un barbat sa se poate casatori cu ele (nu mai mult de patru); dar numai in conditiile in care le putea intretine, in care le putea oferi aceleasi lucruri tuturor, o casa sau apartament pentru fiecare, fara sa nedreptateasca pe nici una. dar acest lucru nu mai e de actualitate de foarte mult timp, vremurile s-au schimbat: acum exista chiar o lege expresa in acest sens, barbatul se poate casatori din nou doar daca sotia lui a murit sau daca este complet paralizata. exista inca pedeapsa cu moartea prin spanzuratoare in piata publica pentru traficantii de droguri si violatori, indiferent de nationalitatea lor. se duce lumea si se uita, se publica fotografii in ziare a doua zi. pentru alte infractiuni pedepsele sunt foarte dure si inchisorile lor sunt de temut. poti sa uiti si geanta in masina si masina descuiata, nu te fura nimeni. nu te hartuieste nimeni pe strada... daca esti imbracat ca aici, adica daca-si dau seama ca esti straina, atunci se uita la tine, iti zambesc dar doar atat, nu vor face niciodata un gest nelalocul lui, nici nu-ti vor adresa ei primul cuvant. daca intri tu in vorba cu ei, e altceva. iar daca vrei sa treci cu totul neobservata, te imbraci cu abaya si-ti pui hijab pe cap si gata! din cand in cand, exista check-points organizate de politie in unele locuri, unde ti se cer actele si se uita in masina. o data, cand m-au oprit si au vazut de unde eram, au fost asa de fericiti si mi-au spus si de ce: hagi! hagi! il cunosteau pe gica hagi, dar hagi la ei (haj) are si o semnificatie religioasa, om sfant, care a facut pelerinajul le mecca. le-a fost mai usor sa-i retina numele astfel.
sunt si acolo femei nefericite, nu totul este un pat de trandafiri, desigur ca nu. si barbati nefericiti. gasesti de toate in general. daca ajungi sa te imprietenesti cu ei/ele, vei avea niste prieteni de nadejde. ceea ce m-a frapat cel mai tare a fost cordialitatea tuturor, zambetele cu care esti intampinat peste tot, bunatatea si generozitatea. amanunte picante nu am. foarte multe femei in ultimii 20 de ani cel putin, au mers la facultate, au slujbele lor, banii lor, independenta lor, sau au afaceri; pot divorta oricand doresc; nu exista conceptul de "egalitate" intre sexe, cum este aici, dar mie mi se pare mai bine asa. personal am un mare respect fata de ei. am vizitat mai multe moschei, cimitire chiar, am citit coranul. un cimitir la ei arata foarte simplu si toti sunt ingropati la fel, fie bogati fie saraci. am pe un cd niste poze de la moartea unuia dintre emiri, o sa va pun una cu alta ocazie; a fost ingropat ca un muritor de rand, intr-o simpla groapa, peste care s-a facut un mic morman de pamant (nisip) si pietre, cu o mica placa funerara. atat. si toate mormintele arata la fel. m-a impresionat foarte mult aceasta simplitate. acum imi dau seama ca ce-am scris aici nu are nimic in comun cu topicul, dar acum l-am scris. sunt foarte multe de spus, asa de multe...