Autor Subiect: Scotia. In tara castelelor, kilt-urilor si cimpoaielor 25 iunie - 2 iulie 2017  (Citit de 23129 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Maria DM

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 35
Rami,

Asa este, Gigi a imortalizat toate locurile prin care am trecut si binenteles ni le-a trimis tuturor celor din excursie.
Eu am sa incerc sa postez cateva, din cele facute de mine, cu speranta ca- ti vei face o idee despre ce ofera Scotia iubitorilor de natura si istorie.
Merita din plin sa fie vazuta.
Pentru inceput Glasgow.

Offline Maria DM

• Newbie
  • *
Lacuri, peisaje, castele.

Offline Maria DM

• Newbie
  • *
Inverness, Balmoral, Stirling.

Offline totoescua

• Full Member
  • Mesaje postate: 124
Sunt fericita ca am reusit sa calatoresc in Scotia cu SC . A fost  o vacanta minunata cu un grup de oameni
faini .
Orasul Edimburgh m-a lasat fara  cuvinte , o bijuterie arhitecturala , ne-am plimbat la pas 10 ore
fara sa ne saturam de minunatiile acestui oras .
Am vazut o tara cu natura salbatica , peste tot oi si vaci in libertate , insula Skye iti creeaza impresia
ca te afli intr-o lume pura , relief inimaginabil , totul este verde , verde si la doi pasi apele oceanului schimba
decorul .
M-au impresionat castelele ce-ti starnesc imaginatia  , o tara frumoasa , bogata , deosebita ca natura
datorita asezarii geografice .
 Multumim lui Gigi si Samizei pentru cum organizeaza fiecare excursie in parte .

Offline Maria DM

• Newbie
  • *
Impresionantul oras Edinburgh.

Offline Rami

• Full Member
  • Mesaje postate: 213
Buna Maria! Multumesc tare mult pentru poze!
Chiar impresionant totul!
Ai vazut?! Eram sigura ca ai facut niste poze super! ;)
Cu ajutorul tau, in seara asta, am mai calatorit putin, si iti multumesc mult pentru asta! :flori:
Apropo, era sa uit! V-a primit cumva regina la Balmoral? :giggle:
Pup cu drag, si astept poze si de la Praga, Maria! ;) :)

Offline MihaelaAld

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 55
Buna Maria,

Am vazut pe site un anunt prin care ni se comunica faptul ca, incepand cu 26 iunie Photobucket a luat decizia de a se transforma dintr-un free host, intr-o gazda cu chrie. Nu una mica...
De aceea intreb daca este ok, in acest moment sa postam fotografii.
De asemenea, l-am auzit pe Gigi intr-o drumetie, ca intentioneaza sa posteze pe site fotografia unei colege care statea cu spatele.
Banuiesc ca este vorba despre protectia dreptului la viata privata. Eu am recunoscut-o pe una dintre colegele de calatorie intr-o fotografie postata de tine.  Cred ca ar fi util pentru toata lumea sa lamurim acest lucru. Poate cineva mai vechi pe aici ne ajuta....
Multumesc,
Mihaela

Offline krondia

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1674
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
E adevarat ca sunt probleme cu photobucket, nu stiu insa sa existe o interdictie de a posta poze momentan. Postimage este inca functional.

In ce priveste regulile care trebuie respectate, acestea sunt clare, nu se vor publica pe niciun canal public poze cu persoane care pot fi identificate fara acceptul acestora.

Offline Monica Banita

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
Minunate imagini, visez si calatoresc alaturi de voi ! De fapt imi fac ucenicia in grup, caci v-am descoperit de curand ! Daca totul merge bine vom impreuna in august, in Bavaria  :applause:

Offline MihaelaAld

• Jr. Member
  • **
Multumesc Krondia pentru feedback!

Eu am reusit sa surprind cateva imagini inedite-cu foci, pe care le postez cu dedicatie si nu numai, grupului din ultima barca, ca semn de apreciere pentru atitudinea toleranta vis-a-vis de toata agitatia.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13835
Foarte frumoase pozele! Bravo si multumesc in numele celor care citesc forumul... :)

Offline Rami

• Full Member
  • Mesaje postate: 213
Buna seara tuturor, cunoscuti ,sau necunoscuti!
Mihaela, chiar inedite pozele cu focile! Cred ca a fost super tare sa le vezi asa in direct, si nu intr-un documentar la TV ;)
Multumesc ca ne-ai aratat si noua! ;) :applause:
Am uitat sa va intreb aseara daca ati incercat si chestii traditionale, scotiene? Ati imbracat kilt-ul lor? E adevarat ca se poarta fara nimic pe dededsubt? :blush: :giggle:
Noi, in Apuseni si in Maramures am probat palincuta noastra romaneasca! :giggle:
Voi ati probat whisky-ul lor,adica acolo la mama lui acasa? Daca da, cum e? :blush:
Ati mancat ceva traditional? ;)
Am vazut in pozele postate de Maria niste super prajituri :D

Offline MihaelaAld

• Jr. Member
  • **
Buna Rami, multumesc pentru apreciere.

Dincolo de inedit, fotografiile sunt cam sarace; resized de la 5MB la 250KB, ca sa le pot incarca pe site… Cu toate astea, sa ai ocazia sa surprinzi un pui de foca care suge sau un altul care sta ridicat pe inotatoarele din spate si pare ca se uita  doar la tine, este lucru mare. Colonia de foci, ca si multe alte locuri, este rai pentru fotografii pasionati.
Dincolo de ineditul imaginilor, plimbarea cu barca mi-a oferit o senzatie unica si anume ca, mi s-a golit capul de ganduri…   Am avut norocul sa vad mai multe locuri spectaculoase in lume, insa putine mi-au oferit aceasta senzatie. Cum ai zis si tu, a fost super tare!

In materie imbracaminte, n-am vazut baietii proband kilt-uri, insa fetele si-au cumparat fuste tartan asortate cu pulovere – Cashmere intr-o multitudine de culori, sepci tartan, palarioare tartan…. Secretul este sa faci cumparaturile in Edimburgh. Eu abia m-am abtinut sa-mi cumpar un Kiltane ( sal tarnan- Cashmere) in Luss, insa rabdarea mi-a fost rasplatita pentru ca, l-am gasit in Edimburgh la jumatate de pret.
In materie de mancare si bautura,  colegii mai cunoscatori au fost foarte satisfacuti iar pentru cei care nu au ficatul antrenat, exista alternative. Eu am mancat foarte bine si intr-un restaurant traditional francez, unul Italian, in Glasgow am mancat impreuna cu colegii in Jamie’s restaurant..

Despre dulciuri, ce sa zic, gasesti de toate..Mi-am luat intr-o seara din pub un desert “shortcake” - bucati de whiskey-cake, usor caramelizate si scufundate intr-o inghetata cremoasa, satisfactie maxima!

Eu sper ca Gigi sa puna pe forum fotografiile facute de el (a fost mult soare- au iesit niste fotografii de exceptie) si sa va spuna intreaga povestea, ca sa puteti intelege mai bine ce ofera Scotia. Dincolo de o vacanta extraordinara, Scotia te pune in contact cu copilul din tine, caruia ii vine sa strige la fiecare pas, ciupeste-ma ca sa stiu ca este adevarat!!

S-auzim de bine,
Mihaela

Offline Maria DM

• Newbie
  • *

MihaeleAld, Kronia a lamurit problema cu pozele. Problema cu colega de excursie care apare, cu spatele, intr-o poza de-a mea am lamurit-o. Simpatica purtatoare a canadienei in dungi nu a considerat ca i-am incalcat viata privata. Graba a fost de vina, pe viitor am sa fiu mai atenta.

Monica Banita, bine ai venit in SC, cred ca o sa-ti placa in Bavaria. Actiunile SC sunt foarte bine organizate, originale si reusesc sa stranga oameni faini, veseli, de buna calitate.

Rami, am gustat din preparatele lor specifice: miel, vita, prajituri si binenteles bere si single malt scotch whisky. Din ultimul am luat si-n geamantan Era o ocazie unica sa-l gusti acolo unde traditional se face .
Scotia merita vazuta si ....gustata, deci include-o pe lista .

Offline Rentzi

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 486
Scotia, o tara surprinzatoare cu peisaje minunate, castele, lacuri, vreme diferita, cladiri si case din piatra, pub-uri, taxiuri "londoneze", nopti aproape albe in Nord (insula Skye), distilerii si nenumarate marci de whisky, etc ... Dar sa incerc sa le iau pe rand...

Peisajele par ireale, facute pe calculator, de un verde intens de la poalele muntelui (par dealuri mai semete) pana in varf. In general muntii nu sunt stancosi, iar padure au in special la baza. Succesiunea de munti, vai, lacuri, castele sau ruine, mici orasele pitoresti creaza o senzatie de poveste... Iar faptul ca la 2-3 vai este si o distilerie cred ca ajuta mult aceasta senzatie. La castelul Dunvegan a fost o vreme mai mohorata, cu ploaie marunta si daca la colonia de foci vedeam si o pereche de dragoni nu as fi fost foarte mirat.

Lacurile sunt in general de dimensini mari, unele dintre ele facand parte dintr-un sistem de navigatie intre NV si SE, dinspre Marea Nordului spre Marea Irlandei (proximativ). Prezenta lor si a castelelor contribuie la frumusetea si magia locurilor.

Castelele sunt in general bine intretinute si deschise turistilor, unele apartin in continuare sefilor de clan (unii din US), Reginei (Balmoral de ex.), municipalitatii sau statului. In camerele principale de la castele exista cate un ghid imbracat traditional care explica despre istoria locului si da detalii despre acea camera eventual si despre cele adiacente. Interesante sunt si replicile umane surprinse in dinamica din zona de bucatarie si care dau senzatia de realitate.

In multe orasele sunt case cochete din piatra care au acoperisul din placi de ardezie in loc de tigla. In orasele mari, majoritatea cladirilor din zona veche sunt construite din piatra si au un aspect monumental.

Vremea este schimbatoare, in general mai rece, vara 12-14 grd cu perioade mai calde de 18-20 grd, chiar "caniculare" de 22-24 grd si vant in general constant, destul de tare. Noi am prins doar 2 zile cu ploaie, in rest nori si chiar 2 zile insorite. Ciudat este ca la 16 grd, la soare, in tricou, imi era cald... Iarna se pare ca temperatura sta in jur de zero grade, dar daca bate vantul, este umed si intuneric nu cred ca este placut. Un alt fenomen interesant a fost apusul foarte tarziu (cam la 10:30) in partea mai nordica si faptul ca nu se intuneca total (sau poate doar 1-2 ore intre 01:00 si 03:00). Ca si consecinta la hoteluri aveau draperii groase si de culori inchise. Insa iarna...

Mancarea este in general cu mai multa grasime si mai consistenta, probabil datorita climei mai aspre. Haggis este un fel de umplutura de la caltabos dar mai putin gustos si mai gras. Mai exist si un fel de salam de tipul sangerete dar tot asa mai gras. Mie nu imi plac nici caltabosul si nici sangeretele asa ca abia am gusta din haggis si din salam. Micul dejun "englezesc" cu ou, suncuta prajita si fasole gatita cu ketchup dulceag (dupa parerea mea) foarte bune si satioase. De asemenea haggis si sangerete erau servite si dimineata. Ce am mai mancat foarte bun au fost o supa crema de ciuperci, un fel de ciulama de pui cu ciuperci si miel gatit cu un sos dulceag foarte bun si care aproape nu avea aroma de miel. In rest nu prea aveau imaginatie. Foarte multi burgeri - am mancat unul bunicel dar tot cam gras la un popas in valea Glencoe (Glen inseamna "vale") care apartine clanului McDonald... De acolo o fi plecat ideea pentru burgerii din reteaua McDonald's? Am testat si un burger de la ei si mi s-a parut mai bun ca cel de la noi... Putine salate, legume sau zarzavaturi. Rosiile erau taiate in jumatate si coapte un pic la cuptor. Prajituri nu prea am mancat, iar ce am mancat (sau vazut) aduceau a chec sau pandispan.

Pub-urile cochete, majoritatea mici, intime, simpatice, dar si unele mari... Uneori am avut probleme in a gasi locuri libere pentru toata gasca noastra. In unele dintre ele era muzica live dar fix pana la 10:00. In barul din hotelul din Ediburgh desi este in periferie, izolat, se dansa, s-a aplaudat, la 10:00 insa totul s-a terminat. Mai ceva ca la nemti.... In multe pub-uri se poate si manca de la sandwich pana la mancare gatita.

Ei da, acum visichiurile... Nenumarate... Asa cum am mai spus, la 2-3 vai cate o distilerie. De aceea multe nume incep cu "Glen" - Glenfidich, Glenmorangie, Glenlivet, Glengoyne, etc. Chiar si Casa Regala ar avea o distilerie preferata - Royal Lochnagar. Un whisky poate fi etichetat ca Scotch numai daca sta cel putin 3 ani la maturat in Scotia. Gustul si aroma variaza de la seci si aspre la usor dulcege (mai rare Scotch) si catifelate, de la normale la "afumate" bine (chiar au aroma de fum), de la "single malt"(totul facut intr-o singura distilerie) la "blended" (amestecat - de la mai multe distilerii). Am avut o mare surpriza in a doua seara, in pub, cand am mers la bar sa iau un whisky (in pub totul se comanda la bar) si am vazut pe doua randuri sticle cu marci de care nu auzisem (cu cateva exceptii). Am ales o sticla care avea aplicata pe ea un cap de cerb argintiu, in relief. Am nimerit un whisky foarte bun (Dalmore) un pic afumat si cu un buchet foarte complex. Dupa o saptamana in Scotia, preferatele mele sunt: Single malt - Dalmore; Blended - Chivas Regal si Monkey Shoulder. Si pentru cei interesati cu care am fost in excursie - Lagavulin este "afumat" bine, mai mult decat Talisker. Lasat in pahar sa se aereze (ei, si un pic agitat) capata o aroma interesanta...  :D

Kilt-ul este asociat cu ciorapi pana sub genunchi (de ce nu peste ca sa tina de cald, nu am inteles), o jacheta specifica, bereta sau boneta tot specifice, centura si legata de centura un fel de borseta-gentuta pentru ca kiltul nu are buzunare si nici jacheta nu are deloc sau are clapete de buzunare false sau buzunare mici, vesta (optional), camasa alba cu cravata sau papion si pantofi ce par fi de un anumit tip. Daca se poarta ceva pe sub kilt este la latitudinea utilizatorului, dar cum in ziua de azi kiltul este purtat in special la ocazii festive presupun ca sunt mai degraba inclinati sa poarte ceva. Si cred ca si iarna... Nu am testat kiltul dar sincer mi-ar fi placut sa testez de fapt toata tinuta... si cimpoiul care este imbracat obligatoriu cu material cu modelul de pe kilt. Poate data viitoare.  :blush:

Taxiul "londonez" este confortabil, iar in spate incap 5 persoane fata in fata, 3 pe bancheta si 2 pe niste scaune rabatabile.

Si la sfarsit o curiozitate - in sapte zile in Scotia nu am vazut nici o pisica! A vazut cineva din grup? Si am fost in orase mari, orasele si sate. Caini in lesa am vazut, am vazut caprioare langa parcare la un popas, veverite care veneau sa iti ia din mana, iepuri in libertate in parc, rate pe lac si pe "ulita", oi, vite Angus si vite roscate cu freza in ochi, pana si foci, dar nici o pisica... Ciudat! 
:oops: