M-am intors dupa periplul marocan, incantat de bucataria de acolo. Pur si simplu m-a fascinat ceea ce am vazut din nou acolo, de aromele, de gustul extraordinar pe care-l iau mancarurile de la vasele lor de gatire, de la condimente, de la adausurile care le folosesc, de la rabdarea si placerea cu care pregatesc totul.
Tigaia este inexistenta in Maroc, in schimb vasele ceramice ce rezista la temperaturi inalte sunt la mare moda. Totul se gateste in abur sau grill, ceea ce nu doar ca e sanatos, dar si da posibilitatea bucatarului de a-si demonstra dibacia.
Am revenit in Romania si am dat din nou de slana, branza de burduf si ceapa, de pizza, de toate "traditiile noastre"...Bune nimic de zis, foarte bune, dar cine duce apoi kilogramele in plus?
Inca n-am stabilit cu bucatarul ceea ce o sa pregatim acolo, urmeaza ca maine sa ne intalnim si sa povestim mai multe. Dar ma gandesc sa incercam ceva mai usor anul aceasta...asa mai marocan...
Am vazut lista de transport si este, comparativ cu numarul de inscrisi din Bucuresti si traseul pana la Bran, foarte mica. Adevarul ca anul acesta nu am avut timpul necesar sa ma implic in grupajele de transport, sa explic cat de important si comod este sa se vina impreuna, In microbuz se socializeaza, se leaga primele relatii, se rade...este important sa intrati in grup prin aceasta "poarta"...Probabil necunoscandu-se aceste lucruri, am vazut ca la unele excursii s-au format grupaje pe masini mici pana la destinatie (ma refer la Bucuresti, pentru ca la restul tarii sunt foarte indicate), ceea ce a redus sansa de a se face un transport comun cu microbuzul.
Aici la Bran. sunt doar 8 inscrisi, ceea ce inseamna f.putin pt un mijloc de transport inchiriat pe 3 zile, cu cazare de sofer, cu diurna si cu plata a minim 200 de km pe zi. Am mai "sponsorizat" noi de cateva ori aceste tranporturi in incercarea de a incuraja si a continua acest bun obicei, este insa nevoie ca si ceilalti sa inteleaga rolul unei astfel de organizari. De aceea am sa transmit azi un Email, participantilor din Bucuresti si de pe traseu, pt a afla modul in care si-au propus sa ajunga la Bran. Poate este doar o amanare a inscrierii pe forum...Pana maine va trebui sa aflu, pentru a discuta la firma de transport.
Am vazut ca la sfarsit de saptamana va fi frumos la Bran, ceea ce inseamna ca o sa iesim un pic la plimbare pe Magura. Se urca in jur de 50 minute, nu e greu, dar va trebuie neaparat un minim echipament: minim pantof sport, dar indicat este cel trekking sau chiar gheata de munte, pantalon lung flexibil, bluze termice sau ma rog in care sa nu va fie frig si sa nu transpirati prea tare si evident ceva de ploaie. Un mic rucsacel, in care sa aveti pelerina si o apa sau chiar un sandvici.
Mai revin...