Sa-mi incep povestea celor 8 zile petrecute in Tara Verde....
Primele doua zile ni le-am petrecut la Dublin, un oras care, pentru a atrage turistii, a stiut sa-si puna foarte bine in valoare cele cateva "comori" pe care le are: istoria de independenta fata de Marea Britanie, legendele cu spiridusi si zane, berea Guinness, whiskey-ul Jameson si Temple Bar. N-am amintit de muzica irlandeza, de dansul lor saltaret pentru ca le includ in fenomenul Temple Bar. Nu exagerez deloc numind acel loc asa, este acolo un spirit si un fel de a te face sa te simti minunat. Veselia generala, cantecele celor dinauntru, berea curgand neintrerupt te poarta asa in registre inalte de voie buna...Daca ai ajuns in Dublin si n-ai intrat macar intr-unul dintre pub-urile din Temple Bar, imi pare rau, dar ai mers degeaba pana acolo...
Nu sunt multe obiective de vazut si nici acelea nu sunt wow...Dar depinde cine si cum ti le prezinta. Noi am avut sansa sa dam peste un ghid exceptional, un amestec intre actor, cantaret, istoric, un tip charismatic cum putini ghizi am intalnit pana acum. Ne-a incantat efectiv cu povestile lui, cu veselia lui, cu tineretea si exuberanta lui. M-a impresionat mult nationalismul lui, unul documentat si foarte putin agresiv...De fapt tot turul lui se baza, fara sa creeze un leit motiv si nici sa agaseze, pe obtinerea libertatii Irlandei. Exceptional tipul!
Asa cu el am vazut ce era mai important si mai senzational in Dublin...Totul a inceput la "The Spire", monumentul luminii, acolo unde odata trona statuia lui Nelson...

The Spire vazuta de pe artera comerciala, pietonala a Dublin-ului

Post Office Dublin - o cladire reconstruita, dupa ce a fost distrusa de englezi in timpul rebeliunii irlandeze din 1920.

In Temple Bar...micutul cartier al pub-urilor:
Pub-ul meu preferat din Dublin...Chiar m-am si echipat personalizat acolo, pregatit cu o sapca "Gogarty"...Grozava muzica si atmosfera inautru de fiecare data. Oameni care vin cu pantofii de steper sub brat sa danseze, perechi de toate varstele care se arunca in valtoarea muzicii saltarete...Parca revedeam scena de pe Titanic, dansul acela plin de bucurie...Un afis mare troneaza undeva la intrare "Nu uitati sa anuntati personalul sa va trezeasca..."

. Dar parca cineva ar putea dormi acolo, indiferent cat ar bea...

Alt pub foarte animat din Temple Bar: The Auld Dubliner. Aici am ascultat in prima seara un tip care canta atat de fain incat toata lumea dansa inauntru (in special fetele care-si croisera drum pana in fata lui), apoi pe cei care i-am fotografiat aici si care canta un rock pop super (chitaristul era in jamesation...), apoi la intoarcerea in Dublin, in ultima zi canta un tip foarte plin...dar care canta extraordinar...Se juca efectiv cu chitara si cu vocea lui...Nu conta balade, pop, drinking songs, schimba registru cu usurinta cu care noi vorbim...

Temple Bar. Originalul. Am gasit pe masa un ziar in care se povesteste istoria lui Sir William Temple, a pub-ului, a legaturii dintre acesta si cavalerii templieri...Am sa va povestesc intr-un articol separat asta....

Acesta a fost primul nostru contact cu un pub. Am avut sansa unei reprezentatii de dans irlandez. Pacat ca am prins doar sfarsitul...

Strada pe care am stat in Dublin: O'Connel Street, chiar in centrul orasului. Pe stanga este teatrul iar mai sus cu silueta zvelta era o biserica protestanta. Nu am avut ocazia sa o vad pe interior, se deschide o singura data vizitatorilor, duminica de la 11.00 - 12.00...

Teatrul din Dublin "The Gate Theatre".
Four Courts. Curtea Suprema de Justitie din Dublin

Primaria Dublin
Strazile pline de culoare ale Dublin-ului:

Leffey - raul care strabate Dublin-ul.
La Guinness. O fosta fabrica a fost transformata in centru de vizitare. La ultimul etaj, un bar panoramic in care poti savura cu ticket-ul cu care ai intrat o bere...Sau mai multe daca ai prieteni generosi...

Unul dintre vasele cu care se exporta berea...Un mare vizionar Sir Guinness

La Jameson Distilerry, intr-un tur ghidat de 40 minute. Terminat cu o degustare si apoi de o...gustare, am primit bonuri cu care ne puteam comanda cate un whiskey, preparat sau doar simplu....

"Puntea suspinelor" - evident ca nu se numeste asa ci doar a inspirat arhitectii din Dublin. Care au creat o legatura intre doua biserici: Christ Church - o catedrala protestanta si Dublinia care acum este muzeu.

Christ Church

Dublinia
Trinity College:

Facultatea de geologie, probabil cea mai frumoasa cladire din punct de vedere arhitectural din Dublin

Ultimul rector misogin al Trinity College, a carui statuie vegheaza acum studentele...Femeile au fost admise cu strangere de inima, doar in 1904 in universitate. Atat de puternica a fost strangerea de inima incat rectorul a facur infarct...

Asa arata un vechi mall din Dublin. O adevarata placere sa bei o cafea acolo...

Stema Dublin-ului, in cladirea primariei. Deasupra este un adevarat dom panteonic, statuile celor mai importanti irlandezi strajuind incaperea.

Castelul Dublin. Nu este ceea ce se asteapta turistul, nu este acea imagine sablon...Sunt acolo mai multe cladiri, care au destinatii diferite. In curtea aceasta interioara exista sala de primire de inalte personalitati. Presedinti ai Americii, premieri si cancelari ai Germaniei, regi, au pasit acolo...

Sam, ghidul nostru

Curtea interioara a castelului Dublin. A servit si heliport. Caroiajul din gazon este in fapt un simbol celtic urias....
Alte cladiri, alte perspective ale Castelului Dublin:

Liliput houses, construite de Guinness pentru locuitorii Dublin-ului. Marii producatori de bere au stiut de-a lungul timpului nu doar sa adune ci si sa dea.....

In gradina Patrick's Church:

Patrick's Church, catedrala catolica a Dublin-ului.
O statuie stradala:

Alta statuie pe care am vazut-o in curtea Christ Church:

O "Cina cea de taina", mai altfel. Dezvoltatorul imobiliar, mare fan al Italiei si a echipei de fotbal Juventus, a tinut sa arate asta, comandand aceasta pictura murala...plina de haz, dar si de semnificatii. Personajele sunt reale...M-a mirat ca intr-o tara foarte catolica asa ceva nu este considerat blasfemie...Dar probabil oamenii de acolo sunt educati, toleranti si inteleg gluma...Imi inchipui ce s-ar mai fi revoltat habotnicii la noi....

Vacuta. Un simbol al Irlandei. In semn de pretuire pt acest animal s-a considerat ca merita o statuie...Cum spunea Sam? Irlanda este o tara in care traiesc in armonie, 4 milioane de oameni, 3 milioane de vaci si 5 milioane de oi.
Si un altfel de bar. Un tramvai dezafectat a devenit un fel de pub....

Foarte tare chestia asta! A fost printre primele lucruri pe care Sam ni le-a aratat in turul lui. Este o fosta biserica transformata in pub. Inauntru arhitectura ecleziastica, altarul, orga au ramas nemodificate, la locul lor....Doar revonavate. Pub-ul se numeste chiar asa "The Church":

Noaptea cand am venit din Temple Bar:

La cel mai vechi pub din Dublin, am gustat doua preparate traditionale:

Tocanita de vita in sos Guinness

Irish stew. Un soi de tocanita dar facuta in abur, cu carne de miel, cartofi, morovi, varza. Tipic irlandez.