Autor Subiect: Ce mâncăm și ce bem în Scoția?  (Citit de 17434 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14197
Ce mâncăm și ce bem în Scoția?
« : Sâmbătă, 07 Februarie 2015, 10:15 »
Ce mâncăm și ce bem în Scoția?

Să începem cu prima masă a zilei: micul dejun.

În unele oferte hoteliere veți vedea menționat „full Scottish breakfast”. Acest tip de mic dejun include: cârnați prăjiți, felii de bacon trase la tigaie, ouă (ochiuri, omletă sau, mai rar, fierte), *tattie scone* (un produs tradițional scoțian, preparat din cartofi fierți și unt, de obicei sub formă de plăcintă rotundă, ușor crescută, tăiată în sferturi), ciuperci sotate, roșii la grill, fasole boabe fiartă, toast cu unt și ceea ce este specific atât lor, cât și nouă, în Transilvania: „black pudding”, adică sângerete.

Un bufet complet include, pe lângă *full Scottish breakfast*, sucuri de fructe sau fresh-uri, cereale, iaurt, ceai și/sau cafea și, bineînțeles, porridge. De altfel, niciun mic dejun scoțian nu este considerat complet fără porridge.

Îmi amintesc primul meu contact cu această… cum să o numesc mai bine? Hai să-i spun „budincă”. Ajunsesem în primăvara lui 1990 la Cambridge, după trei zile de călătorie cu trenul. Pe atunci, cursele spre Marea Britanie erau rare și foarte scumpe, așa că trenul era cea mai accesibilă variantă. Am ajuns lihniți de foame, după ce terminaserăm toate proviziile de drum. Am fost luați din gară și, pentru că era dimineață, ni s-a oferit… porridge.

Nu vă pot descrie ce fețe am făcut văzând acea compoziție cremoasă. Nu puteam refuza – ne era prea foame; nici nu ne puteam strâmba – eram totuși oaspeți. Așa că am mâncat fulgii de ovăz fierți în lapte până ne-am săturat. Iar când ne pregăteam să ne ridicăm de la masă, gazda a intrat cu un platou mare, plin cu de toate… Ne-am uitat unii la alții, am râs și am mai mâncat cât am putut – două-trei felii de toast și ceva mezeluri – după care ne-am retras la odihnă.

Revenind la porridge: acesta se servește, în mod normal, cald, deși l-am întâlnit și rece în multe locuri. De obicei, deși conține un praf de sare, se adaugă ceva dulce: zahăr brun sau miere. Se mai pot pune fructe uscate, alune de pădure – depinde de gustul fiecăruia.

Un alt preparat întâlnit la micul dejun este *kippers* (hering afumat și aromatizat), servit întreg, despicat în formă de „fluture”. Este un preparat tradițional, foarte popular în perioada eduardiană și victoriană, iar astăzi este preferat mai ales de cei care își doresc un început de zi mai ușor și mai sănătos.

Dacă trecem însă dincolo de micul dejun, bucătăria scoțiană are mult mai multe de oferit decât lasă prima impresie. Poate cel mai cunoscut preparat este *haggis*, considerat un adevărat simbol național. Este un fel de mâncare consistent, preparat din organe de oaie (inimă, ficat și plămâni), amestecate cu ovăz, ceapă și condimente, fierte tradițional într-un înveliș natural. Deși descrierea poate părea descurajantă, gustul este surprinzător de plăcut, iar scoțienii îl servesc de obicei alături de „neeps and tatties” – adică napi și cartofi.

Foarte populare sunt și supele consistente, potrivite pentru clima răcoroasă: *Scotch broth*, o supă bogată cu carne de miel sau vită, legume și orz, sau *cullen skink*, o supă cremoasă pe bază de pește afumat (de obicei haddock), cartofi și ceapă. Sunt feluri de mâncare simple, dar extrem de sățioase și gustoase.

Pe lângă acestea, în Scoția veți întâlni frecvent preparate din pește și fructe de mare, mai ales în zonele de coastă. Somonul scoțian este renumit în întreaga lume, fie că este afumat, fie gătit simplu, la grill. De asemenea, "fish and chips" este foarte răspândit, chiar dacă este asociat cu întreaga Mare Britanie, iar în varianta scoțiană nu de puține ori veți găsi pește proaspăt, prins local.

Un alt preparat interesant este "stovies", un fel de tocăniță din cartofi, ceapă și carne (de obicei resturi de friptură), gătită lent, până devine moale și aromată. Este o mâncare tradițională de casă, simplă și reconfortantă. Tot din zona preparatelor rapide și populare vine și "Scotch pie", o plăcintă mică umplută cu carne tocată, foarte des întâlnită la evenimente sportive sau în brutării locale.

Nu putem vorbi despre Scoția fără să menționăm deserturile. "Cranachan" este unul dintre cele mai apreciate: un amestec delicios de frișcă, zmeură, ovăz prăjit și, bineînțeles, un strop de whisky. La fel de cunoscut este "shortbread", un biscuit fraged, cu mult unt, simplu dar extrem de gustos, sau *tablet*, un desert foarte dulce, asemănător cu fondantul, făcut din zahăr, lapte condensat și unt.

Iar dacă tot am ajuns la capitolul whisky, este imposibil să ignorăm băuturile scoțiene. Whisky-ul scoțian, sau *Scotch*, este probabil cel mai faimos produs al țării. Există mai multe regiuni de producție, fiecare cu specificul ei – de la aromele afumate și intense din Islay, până la cele mai fine și echilibrate din Speyside. Pentru scoțieni, whisky-ul nu este doar o băutură, ci parte din identitate și tradiție.

Pe lângă whisky, berea este și ea foarte apreciată, de la ale-uri tradiționale până la beri artizanale moderne. O băutură surprinzătoare pentru mulți vizitatori este "Irn-Bru", un suc carbogazos de culoare portocalie intensă, considerat de mulți „a doua băutură națională” după whisky.

De asemenea, ceaiul rămâne o prezență constantă, la orice oră din zi, iar în zonele rurale veți întâlni adesea ospitalitatea tipică britanică, cu ceai fierbinte și prăjituri de casă.

După cum se vede, scoțienii sunt oameni cărora le place mâncarea bună, consistentă și plină de savoare. Iar dacă ajungem acolo, poate cel mai potrivit lucru este să le urmăm exemplul și să ne bucurăm de tot ce au de oferit. De altfel, nu doar scoțienii au acest stil de mic dejun sau această abordare culinară – în linii mari, ea se regăsește în întreaga Mare Britanie și în majoritatea hotelurilor care găzduiesc turiști britanici.

Full Scottish Breakfast:

Mancarea traditional scotiana este haggins, un soi de caltabos. Umplutura este similar cu cea pe care o preparam in Transilvania din organe fierte si carne, la care se adauga pt gust ceapa si diverse mirodenii. Atata doar ca in Scotia nu este in mat ci in basica, in stomac de porc sau mai rar de oaie. Se serveste la fel ca "black pudding" aproape in toate localurile, i se adauga o garnitura de cartofi  sau tatties.

O alta mancare traditionala scotiana este stovies, o tocanita de cartofi, legume si carne de vita. Am gustat si este ca cea facuta debunica. Vreau sa va spun ca avea exact acelasi gust.

Tot o tocanita este colcannon se face din varza fiarta, cartofi, morcovi si napi si se serveste cu o bcatica de unt. E foarte buna dupa o betie.

Lorne sausage s-ar traduce prin carnati Lorne, dar doar umplutura aduce cu cea de carnati. Sunt si din carne de porc si din vita. Se taie felii si se pregatesc la grill sau prajit. Langa sea aduga niste fasole fiarta, chiar si niste ochiuri. Este o mancare foarte rapid de preparat, am vazut-o oferita si ca mic dejun.

Au o supa crema de miel sau de oaie, se numeste broth

si daca sunt la capitolul corbe si supe sa amintesc si de cullen skink, o ciorba de peste afumat (haddock) cu cartofi si ceapa.

Arbroath smokie este o specialitate a orasului cu acelasi nume din Angus. Acolo lumea se ocupa cu pescuitul iar egrefinul (un soi de peste marin) prins se eviscereaza si apoi se afuma. In Marea Britanie (este cunoscut si consumat peste tot pe insula) se numeste haddock.

Ar fi nedrept sa nu amintesc de fish & chips (desi sunt impotriva acestui tip de mancaruri) care a ajuns dintr-o mancare muncitoreasca, a docherilor, un soi de leitmotiv in localurile britanice. La origine, pana sa ajunga un biet peste prajit cu cartofi, fish&chips era din filé de cod trecut printr-un aluat pe bază de bere şi fript în baie de ulei, stropit cu oţet alb şi servit cu cartofi prăjiţi, direct dintr-un con făcut din hârtie de ziar, asa cum se serveau la noi pe vremuri "cocosei" sau cum pretentios se numesc acum popcorn.

Au un gen de paine, ei o numesc bannock, se face din fulgi de ovaz si la restaurant de regula se serveste prajita la gratar. 

Bridie e o placinta cu carne de vita, ceapa si condiment.

Cred ca nu mai trebuie sa spun, toata lumea stie: bautura nationala a scotienilor este whisky-ul ei ii spun licorii "apa vietii".

În Scoția există 5 tipuri principale de whisky, fiecare definit în funcție de regiunea de producție și stilul aromatic. Acestea sunt:

Highlands - cea mai mare regiune.
- gust variat: de la ușor și floral la bogat și afumat
- exemple: Glenmorangie, Dalmore

Speyside - cea mai densă zonă de distilerii
- whisky-uri mai dulci, fructate, elegante
- exemple: Macallan, Glenfiddich

Islay - cele mai "afumate" (peaty) whisky-uri
- aromă puternică de turbă și iod
- exemple: Laphroaig, Lagavulin

Lowlands - whisky mai ușor și delicat
- note florale și citrice
- exemple: Auchentoshan

Campbeltown - regiune mică, dar istoric importantă
- gust complex: ușor sărat, afumat
- exemple: Springbank

Diferențele dintre cele 5 tipuri vin din climă, apă, turbă și metode de producție

Cu siguranță ați vrea să mă întrebați care sunt brandurile mele preferate din Scoția. Vi le spun în ordine: Glenmorangie, Royal Lochnagar, Lagavulin, Macallan, Laphroaig, Jura, Talisker, Glenlivet.

Au si ei bere, dar nu de lauda cum au de exemplu vecinii lor irlandezii si cateva specialitati: vinul cu scortisoara, ale (suc acidulat cu scortisoara), drambuie (lichior din miere si ierburi aromate cu 40% alcool), irn bru (bautura racoritoare) si sugarelly (limonada din frunze de lemn dulce).

Hai sa vedem ce au scotienii la capitolul deserturi:

Cranachan un desert simplu, cu zmeura proaspata, frisca, miere si ovaz prajit. Pt ca suntem in Scotia se mai adauga pt aroma si un pic de whiskey

Atholl Brose
Mai nou acest nume este folosit pt  cranachan., dar de fapt este un cocktail scotian traditional. Poarta numele unui nobil scotia ce a trait pe la jumatatea evului mediu. Contine whiskey, miere, smantana, fulgi de ovaz.

Tablet
Este un alt desert traditional scotia si este facut din zaharm lapte condensate si unt. Se aromatizeaza cu vanilie si cateodata are incompozitie si nuca sau alune.

Shortbread
Scottish shortbread va este cunoscut deja, il gasiti si in supermarket-urile din Romania. Este un biscuit premium ce contine mult unt. In Scotia evident ca il gasim si in variant home made sau de fapt home baked

Clootie dumpling
Este o budinca cu fructe uscate si rahat si facuta din faina, zahar, arome si lapte. Se serveste asortata cu un pic de frisca aromatizata cu…whisky.

Offline wonderland

• Hero Member
  • Mesaje postate: 4882
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 14 Martie 2015, 09:33 »
http://thecitybreak.ro/gastronomia-scotiana-si-tainele-gatitului-in-edinburgh/

haggis - o mancare traditionala nu au in meniu? Eu as incerca, chiar daca nu arata prea apetisant,  doar asa de dragul de a testa mancarurile traditionale locale. Seamana la denumire cu caltabosul prezentat de Gigi, dar se pare ca e vorba de doua retete diferite.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Onix

• Full Member
  • Mesaje postate: 243
  • Bine ai venit in grupul nostru!
« Răspuns #2 : Sâmbătă, 14 Martie 2015, 10:43 »
Gigi draga...... asigurare am, medicamente voi avea, pofta există, aşa că le vom încerca pe toate  :)

Offline CamiCamelia

• Full Member
  • Mesaje postate: 149
« Răspuns #3 : Luni, 20 Aprilie 2015, 01:05 »
Vaiiii, ce greseala am putut face!!! Cine m-a pus sa intru pe aici la ora asta?????    :hammer: :faint:

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14197
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 04 Iulie 2015, 09:59 »
Incercaram in excursia din Scotia aproape tot din ce am prezentat...Haggins am mancat chiar de cateva ori, atat de mult mi-a placut. Chiar si sangeretele lor black pudding e ok desi difera mult de ceea ce facem noi in Ardeal. Delicioasa si crema de somon de la Kyle, m-a incantat si tocanita de caprioara servita cu bannock si scones - niste mici placinte din cartof. Fish and chips am vazut ca a avut mare succes in grup, apoi somonul - cum altfel cand acolo este cel mai bun...

Dintre deserturi tablet erau nelipsite din microbuz, William a avut de grija sa tot reimprospateze rezerva, Walkers cred ca toata lumea a avut in bagaje, asta in special dupa ce am oprit la Aberlauer acolo unde se produc acesti biscuiti iar Cranachan am vazut pe masa la Edinburgh...

Tocmai ce am terminat micul dejun, asa ca pot scrie despre mancare fara nici un pericol...