Scrise de noi > Articole turistice

Presepi pentru copiii uriasilor: Coasta Amalfi

<< < (2/2)

admin:
Amalfi

Pentru prima oara mentionat in sec VI, localitatea care da numele intregii coaste, fosta capitala a ducatului, a fost un important port, o zona de comercializare a granelor, a matasii si a …sclavilor.

Cunostiintele localnicilor in ale navigarii, organizarea portuara au constituit un model pentru multe orase. Astfel Tavole amalfitane, a fost un cod maritim adoptat de porturile europene. Au fost republica independenta sec VII – XI, s-au ridicat la nivelul Pisei si  a Genovei. Au avut curajul sa se rupa din Imperiul Bizantin, conducandu-se si organizandu-se singuri sub conducerea unui duce.
A fost faimos pt cultura, pt scolile de navigatie si de matematica. Richard Wagner impresionat nu doar de peisajele fantastice de aici ci si de educatia si nivelul cultural al celor pe atunci 70 – 80.000 locuitori a decis sa stea acolo o vreme. Ibsen a fost un al doilea geniu de arta care a ales Amalfi ca resedinta temporara…

Inconjurat de un peisaj de vis cu stanci care stau parca sa se pravalesca in mare, cu o iesire la mare mai mult decat minunata, Amalfi a fost primul dintre locurile turistice de pe coasta. Inca din 1920 aristocratia engleza venea acolo in vacanta…
Ca in multe locuri din zona sud italiana si Amalfi era cunoscut pentru lichiorul care se producea acolo dintr-o varietate de lamai numita „sfusato amalfitano” un goliat al acestui gen de fructe. Limoncello incanta nu doar gustul ci si privirea si mirosul…Are o culoare vie, imbietoare, iar aroma este absolut minunata…

Trei mari festivitati se tin acolo in fiecare an. Una de Sf Andrei 25 – 27 iunie, alta in 30 noiembrie, ambele sarbatorind pe cel care este patronul spiritual al orasului. Celalalt mare eveniment este in 31 august si se numeste „Revelionul Bizantin” asta pt ca dupa vechiul calendar al imperiului atunci incepea noul an…

Ce se poate vedea in Amalfi, in afara de port, casele zugravite in culori vesele si imprastiate sub stanci, restaurante, magazine cu tot felul de articole locale? De departe cel mai important obiectiv este Catedrala Af Andrei sau Domul cum mai este cunoscut. Construit in sec XI domina piata cu acelasi nume si creeaza o impresionanta senzatie de maretie prin multimea de scari pe care trebuie sa urci pt a o vizita…Construita in stil baroc, are un interior exceptional decorat cu picturi si statui de sfinti.

I-am strabatut cred toate stradutele, i-am cercetat toate ungherele fascinat de armonia locului. Undeva in ultimele case am ajuns intr-o casa care avea o exceptionala colectie si constructie de presepi. Incantatoare de-a dreptul. Am inteles ca proprietarul, mare microbist si fan a lui Maradona (dar cine nu-l iubeste pe argentian in zona Napoli pe cel care a dus titlu acolo?!) a strans si a montat cu mana lui tot ce e acolo…
Ultima ora mi-am petrecut-o pe digul portului privind intregul arc pe care e cladit orasul. Este cea mai frumoasa imagine si cu ea am sa si incep…

Fotografia este o panorama. Dati click pe ea pt a mari imaginea, iar apoi cu cursorul va puteti plimba in stanga si dreapta.

admin:
Imagini din Amalfi:

admin:
La doar 6 km de Amalfi, trecand pe langa  plantatii de vita, crame locale si fabrici de ulei de masline se ajunge la Ravello.

Asezat deasupra Amalfi si Minori ofera o panorama de vis…Oraselul a fost fondat de romani, asta se intampla prin sec V, cand cateva familii incercasera sa se refugieze din calea barbarilor. Localitatea a tot crescut, apogeul fiind in sec XII cand avea in jur de 25 de mii de locuitori. La mijlocul acelui secol a fost asediat de ostasi ai armatei Republicii Pisa si in mare parte distrus. Nu si-a mai revenit de atunci decat tarziu cand a inceput turismul pe Coasta Amalfitana. Istoria sa mai marcheaza si cutremure, ciuma, asa ca a avut multe de indurat pt a supravietuii…

A mai avut cateva zvacniri, unul dintre momentele bune a fost in sec XIV marcat de dezvoltarea unui comert cu Asia, dar apoi a cazut din nou…
Este vizitat de artisti plastici, de fotografi, tentati de imaginile ce se deschid sub oras. Este si un oras al muzicii, aici avand loc cu o traditie de 60 de ani Festivalul Wagner, unul dintre cele mai vechi din Italia.  Wagner a fost entuziasmat sa gaseasca la Ravello Villa Rufolo, cea pe care o s-o vizitam si noi in excursie. Bucuros compozitorul nota: „Am găsit grădina magică a lui Klingsor”.

Ce se poate vedea in Ravello:

Domul din Ravello, un lacas construit in 1087. In fiecare an, in iulie, se tine un ritual aici, transformarea sangelui sfant in apa. In cripta amenajata ca muzeu se poate vedea o sculptura cunoscuta numita Sigilgaita, bustul unei femei din familia Rufolo. Este executata din marmura. Cripta mai adaposteste si relicvele sfiintilor Tomasso, Barbara si Lorenzo.

Biserica San Giovanni del Toro nu mai arata ca acum mai bine de 1000 de ani, atunci cand a fost construita. Restaurari succesive i-au prelungit viata dar i-au si modificat aspectul.

Bisericuta Santa Maria a Gradillo, construita in sec XI 

Sanctuarul lui Cosmas and Damian sec XIV.

Villa Rufolo a fost construita in sec XII. Gradinile care o inconjoara sunt absolut fantastice, iar terasa – scena pe care se desfasoara Festivalul Wagner ofera o panorama de vis.

Vila Rufolo

Gradinile Vilei Rufolo

Villa Cimbrone este si mai veche decat cea a familiei Rufolo, provine din sec XI. Terasa infinitului si gradinile minunate de jur se pot vizita si vor face obiectul turului nostru. 

Terasa infinitului - Vila Cimbrione

Mai multe poze:

Panorama de vis din Ravello

Vederi ale orasului Ravello

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă