Autor Subiect: Din legendele ascunse ale Edinburgh-ului: Andrew Ray  (Citit de 3815 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14197
Din legendele ascunse ale Edinburgh-ului: Andrew Ray
« : Luni, 03 Noiembrie 2014, 09:31 »
Din legendele ascunse ale Edinburgh-ului: Andrew Ray

Am călătorit mult și am văzut nenumărate locuri. Fiecare cu farmecul lui, fiecare purtând o identitate proprie, ca și cum ar fi fost plămădit dintr-o altă lume. Poate că tocmai această diversitate ne ține vii dorințele, ne hrănește curiozitatea și ne împinge să plecăm din nou la drum. Dacă toate ar semăna între ele, dacă ar avea aceleași culori și aceleași povești, nu știu ce ne-ar mai impresiona, nu știu ce ne-ar mai chema să descoperim.

De aceea, îmi vine greu să spun „îmi place cel mai mult” sau „acesta este preferatul meu”. Locurile, asemenea oamenilor, nu se lasă comparate cu ușurință. Și totuși, există unele care te ating într-un fel aparte, care îți rămân în memorie ca o lumină caldă, imposibil de stins. Îți provoacă o emoție rară, o liniște amestecată cu admirație, o bucurie tăcută. Pentru mine, dacă a existat un oraș care să mă farmece de la prima vedere și să mă cucerească fără drept de apel, acela a fost Edinburgh.

Îmi amintesc atât de clar momentul în care, dinspre Inverleith Park, am zărit pentru prima dată silueta castelului. Se ridica solemn, ca o poveste încremenită în piatră, iar pe măsură ce mă apropiam de zona istorică, orașul începea să-și dezvăluie treptat secretele: turnulețe subțiri, acoperișuri înclinate, străduțe ce urcau și coborau ca niște fire de poveste. Totul părea desprins dintr-un alt timp.

Iar când am pășit pe Royal Mile, am avut senzația stranie că nu mai sunt în realitate. Era ca și cum intram într-un decor de film sau într-o carte veche, unde orice colț putea ascunde o întâmplare fantastică. Aproape că așteptam să se întâmple ceva — un personaj să apară din umbră, o ușă să se deschidă către alt veac. Atât de ireal și de viu mi s-a părut totul.

A doua zi, revenind în centru, am avut privilegiul să descopăr orașul prin ochii unui ghid de excepție, Rita Adam. Cu ea, Edinburgh nu mai era doar un oraș — devenea un tărâm al poveștilor. Fiecare piatră avea glas, fiecare clădire ascundea o întâmplare, fiecare detaliu devenea o fereastră către trecut.

Și dintre toate poveștile, una mi-a rămas adânc întipărită în minte.

Se spune că, în vremuri tulburi, cu puțin înainte ca Marea Ciumă să lovească Europa, un anume Andrew Ray fusese condamnat la moarte pentru că se ridicase împotriva regelui Charles I. În mod misterios însă, a reușit să scape din Edinburgh, iar urmele lui s-au pierdut complet. Lumea l-a considerat mort, iar apoi molima a acoperit totul — o treime din Europa a pierit, iar orașele, inclusiv Edinburgh, au fost copleșite de suferință.

Ani mai târziu, când orașul încă se zbătea sub urmările ciumei, un vas maur a ajuns în portul Leith. Apariția lui a stârnit teamă, căci Edinburgh era slăbit și lipsit de apărare. Conducătorul de atunci, Lordul John Smith of Groathill, nu avea de ales și a încercat să negocieze.

Spre surprinderea tuturor, căpitanul vasului nu a cerut aur, nu a cerut putere — ci a întrebat despre fiica lordului. A aflat că era bolnavă de ciumă. După o clipă de gândire, a făcut o propunere neobișnuită: dacă o va vindeca, fata îi va deveni soție; dacă nu, va pleca pentru totdeauna și nu se va mai întoarce niciodată.

Căpitanul „maur” nu era altul decât Andrew Ray.

După fuga sa, fusese capturat de pirați și dus în Maroc, unde destinul i s-a schimbat. A ajuns să slujească un împărat și, prin inteligență și pricepere, și-a câștigat libertatea — ba chiar mai mult, onoarea de a conduce o corabie. Astfel, după ani de pribegie, s-a întors în orașul din care fugise.

Ca în orice poveste care merită spusă, finalul a fost unul fericit: Andrew a reușit să o vindece pe fiica lordului, iar cei doi s-au căsătorit. Nu a mai plecat niciodată din Edinburgh. A rămas acolo, în Canongate, trăind liniștit într-un oraș care, cândva, îl condamnase.

Povestea ne-a fost spusă în fața unei clădiri de pe Royal Mile (Canongate 265 - 267), unde, sculptat în piatră, se află chipul unui maur — o tăcută amintire a acestei legende. Și poate că tocmai astfel de istorii dau orașului acea aură aparte, acel sentiment că trecutul nu a dispărut, ci doar s-a ascuns printre ziduri.

Edinburgh nu este doar un loc. Este o poveste care te privește, te așteaptă și, dacă ai răbdare, începe să ți se dezvăluie.