Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Excursie in Maramures 21 – 25 mai 2014

<< < (3/19) > >>

wonderland:
Am văzut multe căpițe astă-vară în Maramureș. Cibănași, nu prea.  ::)

admin:
"glaja" = este ardelenescul de la "sticla". De aceea la noi locul in care se fabrica sticla se numea "glajarie".

Maramuresul nu este o zona de oierit. Mai tine lumea cateva pe-acasa, dar nu o sa vedeti turme ca in zona Sibiu - Brasov - Arges. Oile cat par ele de  rezistente si de usor de hranit, pt a face miei si a da lapte au nevoie de iarba de o anume consistenta si in cantitati suficiente. Care de regula o gasesti pe platourile inalte, unde oamenii au defrisat, dezradacinat si au amenajat pasunat de oi. Din iunie pana in septembrie le tin sus, la peste  1000 m altitudine. Din septembrie, mai scriam eu pe aici, coborau la fanete - adica undeva dasupra satelor si doar in octombrie ajungeau cu ele in sat. Acolo si iernau turmele de oi. In locuri pregatite, saivane se numesc pe aici, si unde ..rumegau toata iarna la fanul strans pe timpul verii. Pe vremuri, pana prin 1850 (cand practic s-a inceput amenjarea pasunilor montane) si sporadic si dupa, ciobanii ardeleni profitau de vremea mai calda din alte parti si isi iernau turmele. Imi spuneau niste batrani poienari care stiau ca strabunicii lor ajungeau pana la Marea Adriatica!

Apropo de iarba si de calitatile ei, nu doar nutritive ci si terapeutice: spun oamenii din Sibiel, ca iarba de pe Guga Mare - asta e un munte din Crint (cei care ati fost la mine la pensiune stiti ca aceasta e asezata pe drumul ce duce acolo), ajuta oile si vitele sa se vindece de stirpeala. Duse acolo si lasate peste vara, in anul viitor aveau miei sau vitei...Ciobanii dadeau bani grei celor care aveau in pasunat zona, sa-si poata lasa animalele "la tratament" acolo...

In Maramures oamenii cresc in special vite. Am mai vazut ici colo cate o stana din aia de ses, unde ciobanii tin amestecat capre si oi - dar asta nu inseamna oierit...

De aceea nu ai vazut ciobanasi pe acolo... :)

natalya:
Vin si eu in Maramures! :yeah:. Ce pacat ca pe vremea cand ma tineau genunchii sa colind muntii nu am cunoscut un asemena grup.

admin:
Inscrierile sunt pe final si la aceasta excursie.

gabirose:
Buna ! Sunt gabirose si m-am inscris la prima mea excursie,cea din Maramures .Cine a mai fost spuneti-mi si mie va rog cat de dificil este traseul si cum sa ma echipez.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă