Si ne-am vazut.

Si iata ce a iesit din brainstorming-ul nostru:
Tabara se va tine pe perioada a 4 zile (3 nopti), asta pentru ca week-end-ul este prea scurt, iar mai multe zile ar insemna pt parinti nevoia de zile libere, poate chiar de concediu. Cred ca sunt suficiente pt o minivacanta si posibil de a fi umplute cu program.
Tabara o sa inceapa cu seara de joi si o sa se finalizeze duminica dupaamiaza. Am gandit un program diferit pe zile, astfel incat sa fie cat mai atractiv si mai interesant. Nu o sa intru inca in detaliile legate de program, ramane ca tot cu ajutorul Carolinei, care are experienta unor tabere de copii si a instructorului outdoor care se va ocupa de grup sa le fixam in perioada urmatoare.
Prima seara, cea de sosire, va insemna un prim contact intre copii si parinti, o acomodare. Si ceea ce fac copiii de regula, o avaluare a tovarasilor de tabara...

Pentru ca atmosfera sa fie mai dinamica, o sa facem un fel de discoteca, asa incat copiii sa se miste si sa se bucure de o seara placute.
Tema zilei de vineri va fi "Hai sa cunoastem natura!". Echipati de excursie, instructorul va deplasa copiii in zona apropiata satului si le va organiza mai multe activitati ce tin de deprindere de cunostiinte, verificare abilitati, orientare in spatii deschise. Echipele o sa fie mixte, cel putin pe perioada de zi, copiii vor sta cu totii impreuna. Caroline mi-a explicat si am inteles mentalitatea protectoare a copiilor mai mari in astfel de situatii. Totul o sa fie sub forma de lectii si de mici concursuri. Capitanii au sa fie alesi chiar de ei, vom vedea cat de bine s-au evaluat unul pe celalalt. Masa de pranz o sa fie una campeneasca, adica un foc mic de tabara, in jurul caruia se va sta si se va servi hrana rece din bocceluta. O tepusa, cu un carnat in capat, cartofi si porumb copti in jar, spalat la apa de izvor. Igiena, dar una adaptata locului in care suntem, adica in natura.
Parintii au sa aiba parte de un alt program, urmand sa se reintalneasca cu copiii doar dupaamiaza spre cina, cand si copiii si ei au sa se intoarca la locatie.
Seara are sa fie una de cantec. Daca printre copiii care urmeaza sa participe, sunt unii care stiu sa cante la un instrument, am sa-i rog sa si-l aduca. Eu am sa fac tot posibilul sa aduc din Sibiu, sau din sat 2-3 copilasi care stiu sa cante si care pot sa-i ajute sa invete cateva cantece de munte. Stiu ca lor le place mult mai mult si sunt obisnuiti cu ceea ce asculta la tv sau radio, o sa abordam si acele cantece daca vor dori asta, dar tin mult sa invete 2-3 cantece adevarate de tabara de munte. O sa le indicam pe youtube, astfel incat sa fie pana la sosire, familiarizati cu ce se va canta. Chitarile ar fi perfecte acolo, deci daca aveti copiii cu astfel de abilitati, incurajatii sa-si aduca instrumentele.
A doua zi va avea ca tema "traditia la sat". Ne-am gandit ca n-ar fi rau ca si copiii sa aiba un contact cu viata adevarata de la tara, sa mearga sa vada cateva gospodarii, cum se cresc animalele, cum se ingrijesc. Apoi sa vada un port autentic din zona neastra a Marginimii si sa li se explice simbolurile care il orneaza. O sa fie o plimbare in zona de sat, Gura Raului este un sat raspandit pe o suprafata mare, asa incat o sa aiba ce face cateva ore. La revenire, o sa fie o activitate legata de pictura pe sticla, asta pt ca in zona este o traditie de cateva sute de ani. Fiecare va primi o sticla (pe marimi ce tin cont de varsta), pe care o va colora cu culori tempera, astfel incat sa plece cu o amintire din tabara. Seara va fi una de dans. O sa invitam o pereche de dansatori de standard&latino, de preferat nu departe de varsta lor, astfel incat sa invete de la ei cativa pasi si tehnici. Totul sa fie ceva liber, ca intr-o joaca.
Duminica dimineata, dupa micul dejun si inainte de plecare, o sa fie un program special gandit de instructor, ceva de ramas bun tabara draga. Tot atunci o sa se primeasca premiile si diplomele.
Nu m-am tinut de promisiune cu comunicarea locatiei si programului, asta pt ca nu vreau totusi sa grabesc lucrurile. Tin sa iasa ceva super, de care toata lumea si copiii si parintii sa-si aduca aminte cu placere. Am vrut sa va tin la curent cu ce am gandit pana acum si doresc sa fac. Ii multumesc Carolinei pt sfaturi si idei. Adevarul ca doar un profesor, care este zilnic in contact cu copiii, cunoaste perfect mentalitatea, reactiile, nevoile, spiritul lor. Eu sunt un bun organizator si cobor pe multe detalii, Caroline imi explica insa ca nu este cazul. Copiii sunt mult mai inventivi, se orienteaza mult mai bine si au simtul organizarii intre ei bine dezvoltat. Am inteles ca sunt si mult mai independenti decat eram noi, ca nu sunt deloc deranjati si afectati de prezentata parintilor, atunci cand isi fac jocurile...
Instructorul pe care o sa-l aiba copiii este unul foarte cunoscut aici in zona, a fost un sportiv polivalent, cunoaste supravietuire, extreme, tot ce tine de munte...Sunt convins ca o sa placa copiilor, asta face in fiecare zi.
Pe masura ce mai pun o caramida, am sa o postez aici.