Autor Subiect: Cisnadioara (Michelsberg) - satul canarilor cantareti  (Citit de 6069 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Cisnadioara (Michelsberg) - satul canarilor cantareti
« : Miercuri, 20 Martie 2013, 08:11 »
La o aruncatura de bat de cetatea Sibiului, un sat sasesc isi duce batranetile unei vieti de opt secole: Michelsberg cum il numeau cei care l-au construit sau Cisnadioara cum ii spunem noi romanii, cei care ne bucuram de zestrea sasilor transilvaneni.

Multe amintiri ma leaga de Valea de Argint si de Piatra Broastei, dar cel mai mult iubesc Cetatea, un loc care inspira istorie, legenda, lucruri petrecute in indeapartate neguri ale timpului. Construita pe un deal, ea vegheaza protector satul, scrutand printre genele-i de piatra, pana hat-departe inspre Muntii Cibinului. Istoria ei incepe in 1223, cand "muntele Sf. Mihail împreună cu biserica și cu pământul ce ține de el" a fost donat de rege unui apropiat, iar acesta la randul sau, cistertienilor, pentru a dura acolo un loc de ruga si de refugiu. Biserica - cetate, este impresionanta prin pozitia ei, prin felul si timpul in care a fost construita. Zidurile imense de piatra si cele doua turnuri dau senzatia de inexpugnabil, de loc in care nu ti se poate intampla nimic. Asta trebuie sa fi simtit si populatia care s-a asezat la poalele dealului si apoi pe vale, cu sentimentul asta de siguranta trebuie sa fi trait zecile de generatii de sasi care au vietuit aici. Viata lor a fost legata strans de aceasta cetate si cu certitudine, o mare parte din timp era afectat de catre comunitate pentru intretinere si supraveghere. Sunt acolo in spatele zidurilor niste pietre mari si rotunde, pregatite pentru a descuraja pe cei care ar fi indraznit sa atace cetatea. Se spune ca fiecare flacau, inainte de a se casatori, pentru a-si demonstra puterea, ducea de pe vale, pana sus in deal, o astfel de piatra.

Sasii transilvaneni au fost adeptii lui Martin Luther, aducand aceasta religie cu ei, in cel de-al doilea val mare de colonizare. Multe biserici catolice au fost transformate in lacasuri evanghelice, din pacate cu pierderea si distrugerea unor elemente de decor cu valoare inestimabila. Primii colonisti sasi, cei sositi in sec XII-XIII, au trecut si ei la religia protestanta, ajungandu-se astfel la o religie preponderenta. Fiecare comunitate avea biserica ei, care avea rol de lacas de cult, de cetate si de scoala. Si in Cisnadioara exista o astfel de biserica, ceea ce se vede astazi insa fiind una mai noua, construita in sec XVIII, folosind locul si unele structuri de la una care fiintase aici de mai multe sute de ani.

Pentru sasii din Sibiu, , Michelsberg, ca si Hohe Rinne era un loc de drumetie de sfarsit de saptamana. Asta am vazut, asta am invatat si eu de la ei, asa ca pe vremea liceului, multe-multe duminici mi le-am petrecut haladuind cu prietenii pe Valea de Argint. Imi place apa aceea cu luciri de clestar, imi plac padurile de acolo, dealurile line, aerul bland. Toamna peisajul este de vis, ai senzatia ca padurea arde, este ceva spectaculos si incredibil de frumos. Iar contrastul cu valea, cu tonurile "de-argint", da un efect greu de explicat in cuvinte.

Acum cativa ani, m-am nimerit pe-acolo la un concurs national de canari cantatori. Nu stiu daca s-a mai tinut in continuare si daca acelasi lucru a mai putut fi vazut si anii urmatori la Cisnadioara, pentru mine insa, a ramas de-atunci, "satul canarilor cantareti"....



In vara lui 2020, pe Valea de Argint si la Piatra Broastei:





















Panorame asupra satului. Dominante, biserica evanghelica si cea ortodoxa.









Cetatea Cisnadioara:

























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Cisnadioara (Michelsberg) - satul canarilor cantareti
« Răspuns #1 : Duminică, 31 Ianuarie 2021, 18:04 »
Astazi am ajuns cu nepotelul, la Cetatea Cisnadioara...Si mi-am adus aminte ca scrisem ceva despre acest loc.