OK,
Am folosit termenul "prostitutie legalizata" in sens metaforic, nu e vorba de prostituate cu acte sau fara, ci de acele femei care, pentru ca sa nu faca ce zice bitek ca face o mama eroina in Romania, accepta o relatie cu un sponsor pe nume sot, fata de care nu simte nimic, care nu face nimic pentru ea si copiii ei in afara faptului ca ii subventioneaza cu bani de cosnita contra servicii de casa si masa din partea femeii, 24 de ore din 24. Asta consider eu ca inseamna sa te vinzi - si ca femeie, dar si ca educatie a copiilor, intr-un astfel de mediu - pentru un ban in plus sau pentru o idee preconceputa privind un statut social privilegiat numit casatorie. Cazul extrem este acela in care copiii, ajunsi la maturitate, reproseaza mamei de ce nu a divortat sau de ce a sacrificat afectiunea copiilor pentru banii sotului, si nu tatalui pentru ce facea - cunosc cazuri in carne si oase.
Revenind la polemica initiala, spuneam ca nu cred ca putem categorisi femeile romance la o extrema si americance la cealalta extrema. Singura deosebire este ca din salariul minim canadian, o femeie isi permite sa creasca singura 3 copii si sa-i dea si la facultate, daca sunt buni si obtin o bursa de studiu. In Romania, nu sunt posibile nici una, nici alta. In ce priveste sacrificiile necesare, nu stiu de ce ne imaginam ca in America (sau in tarile europene) umbla cainii cu covrigi in coada... Aveam colege de serviciu in aceasta situatie care ramase singure cu copii mici, nu numai ca renuntasera la orice fel de studii ca sa castige mai mult, ci faceau de zeci ani schimburi duble si nu-si permiteau o prajitura decat la ziua de nastere. Sau pentru care o pereche de pantofi noi era o investitie pentru multi ani. Hai sa nu comparam salariul minim absolut in cele doua tari, ci puterea de cumparare: chiriile, serviciile, invatamantul, care nu e gratuit decat in scoli in care nu-ti doresti sa-ti ajunga copiii etc.
Cu ce ar fi una mai eroina decat alta?!
Din acest punct de vedere, in Romania ideea asta s-a incetatenit asa de tare, incat femeile frumoase ajung sa se "prostitueze legalizat" nu numai cand nu au incotro, ci si in genul Irinel si Monica... ca rampa de lansare. Si cazuri de-astea, sincer, eu nu prea am vazut pe continentul american, in timp ce la noi, TV-ul vomita astfel de "modele" de sub-cultura aproape zilnic.
Am incheiat off-topicul...