Aici se discuta > Subiecte generale
Plante
Mari_a:
Am pus unu la prins... Cu ocazia asta am aflat si eu (!) ca ananasul nu creste in pom!!! :blush:
"In anul 1493 Cristofor Columb a descoperit ananasul in insula Guadelupa din arhipelagul caraibian, acesta fiind raspandit pe atunci doar in America Centrala si de Sud. Amerindienii Tupi (din Brazilia de astazi) il numeau le nana des nanas parfumul parfumurilor nu mai trebuie sa spunem si de ce. Englezii l-au numit initial pinul Indiilor, datorita asemanarii cu conul de pin si pana la pineapple nu a mai fost decat un pas. In 1777 capitanul Cook l-a introdus in arhipelagul malaezian innobilandu-l cu titlul de printesa a fructelor datorita coroanei de frunze. Astazi se cultiva si in sudul si vestul Africii, in sud-estul Asiei, dar mai ales in insulele Hawaii unde se produc nu mai putin de un milion de tone pe an.
Poate o sa-i dezamagim pe cei care cred ca ananasul creste intr-un pom inalt, asemanator cu palmierul, cand le vom spune ca, de fapt, este o planta erbacee care nu se inalta mai mult de un metru si jumatate de la sol. Chiar si asa parfumatul fruct ne este dat de o planta deosebit de interesanta. Fiind o planta bienala, in primul an ii cresc doar frunzele mari dipuse radial. Abia in al doilea an in varful plantei infloreste un ciorchine de aproape 200 de flori roz a caror ovare se vor maturiza, transformandu-se in fructele de forma diamantului. Practic, ananasul este compus din 200 de fructe adunate intr-un ciorchine batut. Sub coaja fiecarui diamant gasim un ochi un lacas in care, la hibrizi, foarte rar gasim seminte. De aceea, plantarea ananasului se face prin propagare. Se replanteaza o parte din tulpina, sau chiar frunzele mari. Daca coroana de frunze mici se taie mai generos, cu un capac mai gros, aceasta se poate replanta cu succes. Daca fructul este desprins intr-un anumit fel, cultivatorul poate obtine de la aceeasi planta, un al doilea fruct in acelasi an mai mic, dar mai mai dulce."
In alta ordine de idei, acum, pe aici pe la noi, e vremea LOR! Dar cred ca imaginea asta se potrivea pe topicul ala despre.... ::)
Mari_a:
Orhideea maimuta... :D
http://www.kuriositas.com/2012/06/amazing-monkey-orchid.html
Mari_a:
Afine. Sau cum se joaca nikonistii cu aparatele... :D
almi_gabi:
....un puiut de trandafir primit cadou pe care l-am pus la fereastra! :)
Mari_a:
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă