Scrise de noi > Articole turistice

Varfurile Muntilor din Romania

<< < (2/4) > >>

admin:
Trecem in Parang. Al cincilea varf ca inaltime din Romania si cel mai inalt din Parang este Parângul Mare 2.519 m. La Ranca, din pensiunea la care am stat cu ocazia excursiei pe Transalpina, de pe terasa exterioara spate, se vedea in stanga un varf care le depasea pe celelalte. Cam asa arata primavara, atunci cand am fost noi:



Un traseu porneste chiar de acolo, de pe Transalpina, de la alt. 2.050 m - platoul Mohorului, continuă cu Vf. Mohor - Vf. Setea Mare - Vârful Setea Mică - Șaua Piatra Tăiată - Vf. Ieșu - Vf. Gruiu - Vf. Parângul Mare, totul cca 10 ore si jumatate pentru un grup cu conditie fizica medie.
Nu este singurul traseu, mai sunt si altele. Daca o sa lansez in 2014 aceasta "incercare" vom urma insa acest traseu.

Cam asa o sa-l vedem...



apoi dinspre Saua Gruiu:



si .... aproape de varf:




admin:
Ne intoarcem iar in Muntii Fagaras, cu varful Cornul Caltunului sau mai simplu, Caltun - 2.510 m. L-am amintit deja, pentru ca este fratele siamez al varfului Lespezi, ceva mai inalt decat el.



Pentru a intelege mai bine ce inseamna traseul de creasta, o imagine Google cu aceasta "poteca":



Si un traseu marcat pe harta de cei de la Turism Arges:



La poalele varfurilor Lespezi (cel din plan apropiat - mai "taios") si Caltun, se afla Lacul Caltun:

admin:
Mergem in Retezat, la 2.509 m - Vârful Peleaga. Accesul spre acest varf se poate face dinspre Șaua Pelegii, dinspre Curmătura Bucurei sau dinspre Lacul Bucura.



O imagine a varfului, dinspre lacul Bucura, de pe blogul lui Cosmin:



Si o schita a varfurilor din Retezat, foarte buna si de ajutor ca idee de panormare si identificare:



Panorama de sus de pe varf:



Un dintre variantele de traseu, indicate pe blogul magiamuntelui.

admin:
Mai coboram, ....un metru si suntem la 2.508 m, tot in Retezat, dar pe Varful Papusa. Accesul in varf se poate face dinspre șaua Pelegii, dinspre Porțile Inchise sau dinspre varful Custura.



Dinspre varful Custura:



Papusa si Pelega. Intre ele Valea Rea.



Numele de Papusa, este dat mai multor varfuri din muntii nostrii. Pe unul am si urcat, este vorba de Vf Papusa (2135 m) din Parang, pe langa care trece soeaua Transalpina. In Retezat apare de trei ori: Papusa, Papusa Mica, Papusa Custurii.

Retezatu, acesti splenzi munti isi trag numele de la legenda Ruscai (am intalnit aceasta poveste si in satul bunicilor mei, Sebesul de Jos - unde exista un platou purtand chiar acest nume). Rusca era fata unui capcan care traia in padurile de aici si care de ciuda si invidie, ca fratele sau a primit si mostenit muntii, a aruncat cu un plug imens (doar erau uriasi  :) ), care nu l-a nimerit pe cel tintit, dar care a retezat pur si simplu, cel mai inalt varf care de atunci se cheama Retezatu.

Ati vazut si voi anul acesta, cat de splenzi pot fi muntii Retezat, ce flora extraordinara intanesti acolo, cum arata padurile pe care le strabati! Traseele nu sunt nici cele mai usoare, dar nici grele si ofera variante de a ajunge in varf. Astfel cei care vor sa priveasca "de sus" trebuie sa-si aleaga, dupa puteri, calea si drumul pana acolo. Exista acum multe site-uri care prezinta traseele pe grade de dificultate si care trebuie consultate inainte de decizia de alegere. Foarte bun este si sfatul unui locanic bun cunoscator al locurilor sau ideal, a unui ghid montan. Cand gasesti pe cineva care este si una si alta, atunci este perfect. Asa este Calin, prietenul nostru din Retezat, cel care are si Pensiunea Dora din Retezat. Este a treia generatie care se dedica muntelui.
Dar iata si 3 variante de traseu pe care se poate ajunge sus pe Papusa:

Cabana Gentiana (1.670 m) – Puntea vaii Pietrele (1.710 m) - Stanca Bordul Tomii – Gura Vaii Pietricelele (1.920 m) - Tocurile Pietricelei (2.055-2.150 m) - Saua Pietricelele (2.195 m) – Vf. Capul Pietrelor (2.425 m) - Vf. Peleaga (2.509 m) – Saua Pelegii (2.285 m) - Vf. Papusa (2.508 m) - pentru cei ca noi, adica amatori, dar evident cu o pregatire fizica buna, care sa-ti permita un traseu cu diferenta de nivel de 850m...

Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Curmatura  Bucurii – Lacul Bucura – Varful Peleaga – Varful Papusa – Portile Inchise – Lacul Gales – Cabana Pietrele – traseu de 8-9 h, este de dificultate mare si neindicat amatorilor

Gura Bucurei – Saua Plaiu Mic – Varful Custura (2.457 m) – Saua Custurii – Varful Papusa (2.508 m)
Stana de Rau – Saua Custurii – Varful Papusa (2.508 m) - traseu de 4-5 h, dificultate mare, Saua Custurii fiind accesibila doar cu echipament profesionist si doar de cei cu pregatire si cunostiinte foarte bune de alpinism.

admin:
Vara asta, dupa un traseu care a pornit din Balea Lac, a continuat cu Saua Doamnei si Vf Paltinu, am ajuns in Saua Caprei destul de repede fata de cum ne planificaseram. Asa ca am continuat....cu Vârful Vânătoarea lui Buteanu, aflat la 2507 m. Am urcat intai pe curba de nivel sudica de sub Varful Vaiuga, admirand de sus Lacul Capra, pana am ajuns pe creasta stancoasa, Saua Vaiuga. Poteca ne-a dus pana la cele doua piscuri, apropiate, cel nordic fiind varful propriu-zis.

Spre varf:



Este o spintecatura intre ele, care trebuie trecuta pentru a ajunge pe Vf. Buteanu. Imi aduc aminte cum stateam toti cocotati pe stanci, ne rontaiam sandviciurile si admiram de acolo peisajul care se intindea sub noi. Ce momente frumoase!



Varful este cunoscut sub acest nume de aproape toata lumea, chiar si hartile contin aceasta denumire. Corect este insa Vanatarea lui Buteanu, datorita stancariei, loc impropriu de pasunat si denumit de oieri, vanatari.



Varful vazut dinspre Arapasul Mic, adica invers de cum am venit noi spre el:

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă