Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013

<< < (3/12) > >>

admin:
Dimineata am plecat spre Szeged. Sunt doar 28 de km pana acolo. Am folosit vechiul drum ce lega granita noastra de Budapesta, altfel daca am fi luat-o pe autostrada ar fi fost nevoie sa platim vigneta. In cca 40 de minute am ajuns acolo si prima vizita a fost la Forras, un hotel pe care il am in perspectiva pentru colaborare. Face parte din lantul Hunguest (apropo oare de ce toate tarile au retele nationale hoteliere, numai la noi nu s-a putut intampla asa ceva?! :( ) si este o combinatie fericita de corporate venue si leisure. Super bine gandit, construit in 2010, impreuna cu imensul complex SPA de langa. Patru stele superior, in jur de 200 de camere, tarif normal 100 EUR/camera, dar care include un mic dejun adevarat si intrarea la SPA.

Complexul SPA, pt ca despre el am sa va povestesc acum, este construit in partenierat public privat, 80% Primaria Szeged si 20% reteaua hoteliera Hunguest. Adica cel mai destept lucru care se poate face: investiti de stat cu marketing, direct interesat, privat. Combinatia perfecta si de cea mai mare eficienta. Oare la noi cand o sa se invete management turistic in adevaratul sens al cuvantului? Cand o sa se priceapa care sunt solutiile cele mai bune si mai eficiente? Cand interesul de obste o sa fie mai important decat al mic, egoist si interesat, personal?

Pana una alta ungurii se dezvolta, au acum la doi pasi de noi Gyula, Hajduszoboszlo, Heviz, Mako si Szgeged. Sa nu mai amintim si de Budapesta care sta tare bine la capitolul bai termale. Si atrag sunte de mii de romani anual, in loc sa fie invers. Avem locuri cu mult mai interesante decat a lor, avem tot ce ar trebui pt investitii, doar ca nu se misca nimic...

Revin la baile din Szeged. Emese, o unguroaica foarte simpatica, instruita si cu o engleza neasteptat de corecta, ne-a asteptat pe mine si pe Samiza si ne-a prezentat tot complexul. Prima parte, acolo unde se poate sta doar 3 ore este numeste Silent SPA. Un loc superb si impecabil construit. Lumini, caldura venita de peste tot, bazinele cu valuri si jeturi, totul este la superlativ!

Se trece apoi intr-o sala cu saune, aromoterapie, cromoterapie....apoi intr-o zona mai intima, o private spa, unde un cuplu, pt 100 de EUR poate petrece 2 ore, intr-un bazin jacuzzi, luminat cum putin locuri am vazut, apoi se poate relaxa intr-o camera alaturata, un imens pat cu saltea cu apa....

Zona publica, aquapark-ul efectiv este si ea compartimentata, sunt acolo multe bazine diferite, toboganuri, outdoor pools, cam tot ce-ti poti inchipui ca-ti face placere.

La etaj sunt in jur de 40 de daily rooms, exista dotari perfecte pt mama si copilul, cu bucatarioara pt incalzirea mancarii sau a laptelui, patuturi, loc de joaca, toate - absolut toate conditiile.

Am plecat de acolo impresionat de ce am vazut, de profesionalismul lui Emese si a lui Piri, ghidul nostru de la Forras.

admin:
In Szeged, imi propusesem sa vad mai multe, arhitectura desi mai noua este tare placuta si armonioasa, dar din pacate toate astea au un adversar pe masura: Szeged Plaza, adica moll-ul lor. Am ajuns si acolo, ne-am intalnit din nou cu prietenii nostri care iesisera si ei la cumparaturi, am pierdut vreo 4 ore... :(( si am plecat spre Mako. Chiar dupa podul peste Mures, din directia Szeged este un local pe care-l stiam de 20 de ani si unde se mananca tare bine si mult. Si ieftin. Ne-am oprit la un gulasch si indopati peste masura, am plecat din nou, spre SPA-ul din Mako.

Seara am fost la Rocco Cafe&Restaurant, un loc mic dar cald si primitor, unde se mananca tare bine.

admin:
Duminica, m-am trezit cu gandul de a ma plimba putin prin orasel si doua ore acesta mi-a fost gazda. Am luat-o pe o straduta pe care am stat, dar in directie inversa centrului, am vizitat o biserica, apoi am ajuns la un targ de duminica. Cu de toate: gaini, oua, bibilici, usturoi, ciorapi, jucarii, maturi....adica un amalgam. Destul de civilizat expuse, asa ca am avut rabdarea sa dau un tur al pietii. Ce m-a impresionat insa a fost, ca toata lumea a venit cu bicicleta, doar 3-4 masini vazusem pe acolo si cred ca si aceia erau sau riverani sau adusesera marfa. De fapt in Ungaria mersul cu bicicleta este un adevarat cult, toata lumea de la copii pana la batrani circula cu acest mijloc. Civilizat!

Oraselul este mic, dar curat si primitor. Cateva cladiri vechi, cateva statui, zone verzi infrumuseteaza locul, asa ca plimbarea mea s-a transformat intr-o placere...vizuala.

admin:
Am parasit Mako cu dorinta de a ma intoarce cat mai repede. Urmatoarea sedere insa va fi la Forras, unde asa cum va spuneam doresc sa duc mai multe grupuri.

Drumul inapoi a fost un pic mai greu, ploua si ne-a prins noaptea, coloane interminabile de tiruri...La 20.00 am fost insa acasa, din nou, dupa 3 zile pline. O excursie scurta dar placuta si relaxanta. Aceste locuri le voi parcurge si cu o parte din voi, de aceea am dorit sa stiti cam ce o sa vedeti si am descris mai pe larg totul. Dar am vrut ca descrierea mea sa foloseasca si acelora din Singles Camp sau din afara care doresc sa calatoreasca spre aceste destinatii. Fiind relativ noi, s-a scris foarte putin despre ele, asa ca poate ce scriu eu acum va ajuta pe multi...

Mari_a:

--- Citat din: admin din Luni, 03 Decembrie 2012, 09:31 ---Primul lucru care te impresioneaza, inca de la apropiere este arhitectura.
--- Terminare citat ---
Am vazut pozele de ieri, de pe facebook, si uitandu-ma la ele m-a frapat asemanarea cu biserica Millenium din Miercurea Ciuc si cu stilul hotelului din Balaton in care am stat asta vara, care avea tot asa o cupola mare din lemn. Si l-am intrebat pe nea'google cum e posibil. Mi-a zis ca atat Baile Mako, cat si biserica de la Miercurea Ciuc (dar si edificii din Sfantu Gheorghe -Covasna, Timisoara si Cluj) sunt desenate de unul din marii arhitecti maghiari (decedat in 2011): Imre Makovecz. Incepand cu un restaurant din Balaton, in 1964, a proiectat numeroase hoteluri, vile, csarde, bai, parcuri in statiunile de primprejurul lacului, cum ar fi hotelul Atrium si biserica din Siofok. Pe langa stilul de "arhitectura organica", cu mult lemn, cu trunchiuri de copaci cat mai putin ori deloc prelucrate, doua sunt motivele care se regasesc in majoritatea constructiilor proiectate de el in Ungaria si, dupa cum se vede, nu numai: acoperisurile in forma de ceapa (care se cultiva intens in zona Mako inca de pe la 1700) si aripile de vultur stilizate - care apar si pe coloanele bailor din Mako...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă