A doua zi a fost destinata Cheilor Galbenei pentru o grupa si Cheile Radesei - Izvoarele Somesului Cald celei de-a doua. Eu am insotit primul grup, Nicu pe cel de-al doilea.
Am urmat intai traseul bulina albastra, incepand din Glavoi, adica a acelasi din ziua precedenta, care duce spre barlcoanele Cetatii Ponor. Dupa un "sprint" de trei sferturi de ora am ajuns la poiana de unde drumurile se desfac: unul este cel care coboara la dolinele Cetatii (bulina albastra), iar celalalt, pe care l-am urmat noi, marcat cu bulina galbena, spre "Cheile Galbenei". Prima oprire, dupa 30 minute, am facut-o la Avenul lui Bortig, un urias crater stancos care coboara vreo 30 m. De acolo aveam posibilitatea de a merge sa vedem Pietrele Galbenei, dar neputand evalua traseul de chei, am renuntat. Acum am o parere de rau, era doar o ora de mers 20 de minute pana acolo si 20 de minute inapoi pentru a continua traseul. Drumul traverseaza paduri de poveste, dar coborand intr-o panta destul de mare, este destul de greu sa te bucuri de peisaj. Noi insa ne-am oprit, ne-am mai tras sufletul si asa ca ne-am mai putu si roti ochii...
Dupa o vreme auzi valea Galbenei si un indicator iti arata spre "izbucul Galbenei". Izbucul este un soi de izvor, apa tasneste cu putere din stanca, sunt acumulari in golurile carstice sau chiar rauri subterane. Nu va pot descrie frumusetea Izbucului Galbenei. Nu am putut decat sa scot un wow...Apa se pravale apoi, dupa iesirea din stanca peste bolovani uriasi acoperiti cu muschi. Din loc in loc, cate un trunchi de copac care opreste sau deviaza apa. Suppperbbb! Doar ca pana acolo trebuie sa cobori destul de pieptis si nu toti s-au avenurat, crezand ca va trebui sa se intoarca pe acelasi drum. Chiar si noi cei care am coborat ne-am lasat rucsacele sus, scapand un pic de greutate...

Izbucul Galbenei
Traseul de chei urmeaza, asa cum se vede si in fotografie, poteca cu lanturi, dar asta am inteles-o doar coborand si cum nu eram toti si evaluand cu grad de pericol poteca aceea, am evitat intrarea pe chei, urmand sa patrundem pe vale dispre Poiana Florilor. Pentru anul urmator am solutia: cu cei curajosi si pregatiti cobor la Izbuc si continui traseul de chei - cu cele 3 traversari pe lanturi si cabluri, iar ceilalti vor urma traseul de bulina galbena pana in superba Poiana a florilor. Acolo este si izvor de apa si loc potrivit pentru popas, umbra. Eu am sa am timpul necesar cu ceilalati sa fac cheile si sa iesim apoi spre Poiana Florilor.

In Poiana Florilor