Aici situatia impartirii pe mijloace de transport este aproape finalizata, ramane ca atunci cand vin din Portugalia sa mai revin pentru ultimele retusuri.
La aceasta excursie s-a format cel mai mare grup dintr-o excursie Singles Camp (exceptand evenimentele: Carnavalul, Ziua Recoltei si Revelionul) si fiind una de munte, presupune si destul de multe probleme organizatorice suplimentare. Eu m-am gandit cam la tot, dar este nevoie ca si voi toti sa tineti cont de cererile, sfaturile si de indrumarile mele.
Ce vreau sa intelegeti: este nevoie sa se respecte mai strict regulile din munte. La un asa numar de participanti, daca nu se sta compact in sir, este imposibil de tinut si supravegheat grupul. Daca cineva se desprinde pe lateral, sau o ia inaintea ghidului de fata, mie din spate imi este imposibil sa-mi dau seama. O sa se poata deci rataci cu usurinta, fara ca eu sa aflu si fara sa am ce face. Asa ceva este un adevarat dezastru intr-o excursie. Trebuie oprit grupul si inceput cautarile, iar in cazul cel mai fericit se intarzie drumetia. Poate insa sa se intample si mai grav, sa fie nevoie de o cautare mai ampla, chiar cu salvamont. Stiti ca intotdeauna stau in urma grupului, incercand sa nu las pe nimeni sa se piarda de grup si ajutand pe cat pot pe cei care sunt obositi. Dar n-am cum sa stiu ce se intampla in fata si mijloc, daca gupul nu respecta regula tinerii aproape.
Vom imprima un ritm mediu, in care toata lumea sa poata merge, Apusenii nu sunt Cozia, deci cu siguranta ca daca aveti o conditie fizica medie, aveti echipamentul potrivit si un pic de ambitie, veti face fata cu usurinta. Deci nu sunt motive de nerabdare. Un om de munte trebuie sa stie sa-si adapteze pasul indiferent daca viteza de deplasare este mai mica decat cea normala, a lui.