...felicitari caro!
Multumesc, Matei, pentru
advocacy, dar nu e cazul aici. Examenul de titularizare e o porcarie, din mai multe puncte de vedere:
- Bibliografia cere carti de specialitate universitare, in timp ce examenul este gestionat de inspectorate, care corecteaza cuvant cu cuvant dupa... manualele de liceu; Absolventii sau cei aflati prima oara la examen care nu stiu asta pot lua o "plasa" de pana la 3 puncte depunctate, daca trateaza subiectele academic si nu scolastic;
- Didactica si metodica - dupa cum logic suna si numele - ar trebui sa fie un indrumator practic de metode didactice, si nu o stufosenie teoretica care trebuie invatata pe de rost si, mai ales, din cartile autorilor din comisie, si nu din altele. Daca-si aduce aminte cineva de Materialsimul dialectic sau Cunostinte social-politice de pe vremea lu' Ceasca, in acelasi stil suna si cartile de metodica "moderne" de dupa reforma. Plus ca se schimba in fiecare an, exact asa cum face si Androneasca cu legile...

Concret, eu am invatat 3 luni "Teoria curriculumui si reformei" si metodicile noi pentru examen si pot sa spun ca nu am invatat nimic care sa pot folosi la clasa.
- Teoretic, trebuie sa iei minim 5 ca sa obtii o suplinire si minim 7 ca sa iei un post. Practic, concurenta pe post (cand am dat eu, in 2010) a fost in medie de 20 de candidati pe loc (din cauza crizei, multi someri proveniti din industrie s-au inscris sa dea examen in invatamant). Asta in cazurile in care exista un post. Practic, poti sa iei si 10 si sa nu ai unde preda. Asta in timp ce majoritatea profesorilor titulari, care sunt de 20-30 de ani la catedra, nu au mai dat niciun examen de cand au terminat facultatea... Cum fac aia reforma dupa metodica noua si noile programe de specialitate?! Nu fac! Da' elevii dau capacitatea si bacu' dupa noile examene...

Eu am patit cu metodica exact "schimbarea" de care spune profu de geogra din articol... Si desi am fost in prima treime pe tara care a luat nota de titularizare (adica peste 7), tot nu am post... si nici nu va exista post titularizabil in tot judetul Sibiu in urmatorii 10 ani (informatie oficiala, de la Inspectorat) datorita prelungirii varstei de pensionare si a scaderii procentului de copii pe an ce trece. Incepand cu anul viitor, trebuie sa dau iar acelasi examen de titularizare din 2 in 2 ani, ca sa am "dreptul" sa predau pe acelasi post pe care sunt acum... fara sa ma pot titulariza vreodata aici. Spre deosebire de profii din articol, si a majoritatii profilor din invatamantul de Stat, care altceva n-au facut si nu stiu sa faca la viata lor, eu as putea oricand sa ma duc sa lucrez la o firma, un centru de traduceri sau un call-center, da' n-am chef sa renunt la copii si sa ma bag iar la stapan 8 ore pe zi, 11 luni pe an... mi-a ajuns.
In concluzie, si eu sunt foarte hotarata sa raman in invatamant... putin prin State sau UK

...daca in urmatorii 2 ani nu se reglementeaza salariile, nu se schimba legea titularizarii sau nu-mi gasesc un part-time in zona dupa ore, din care sa-mi iasa ceva extra-cash in mod constant. Asta nu pentru ca nu ar ajunge salariul sa traiesti, ci pentru ca este deprimant ca un profesor sa mearga la scoala mai prost imbracat decat elevii, sa nu-si permita sa-si cumpere o carte cu ultimele descoperiri in domeniu sau sa nu poata participa la o conferinta sau la un curs de specialitate. Nu mai pomenesc de tinerii absolventi din invatamant care sunt nevoiti sa stea cu parintii ca nu-si permit rate pentru casa sau ca ezita sa-si faca o familie ca n-au cu ce-si creste copiii. Pe langa toate astea, faptul ca degeaba ai 3 luni de concediu pe an daca trebuie sa le petreci integral acasa intre 4 pereti, pare un simplu moft...