"...mie-mi plac comentariile lui Caroline, dar de data asta sunt in tabara celor intrigati de "miorita", adica a celor nefatalisti, a idealistilor care cred ca opinia lor conteaza, mai ales cand contribuie la o "masa critica" ce nu mai poate fi ignorata..."
Nu am vrut sa sune nici intr-un fel fatalist, ci realist.
Apropos de strategiile democratice occidentale, iata ce am invatat la un curs elvetian:
In cazuri politice, sociale, de mass-media sau de masa in general, exista 3 nivele de actiune, 3 cercuri de influenta. Imagineaza 3 cercuri concentrice, cu tine, ca individ, in mijloc:
Cercul 1 (cel mai mic) - familia, prietenii, colegii de serviciu, cei cu care ai contact direct.
Cercul 2 (mijlociu) - institutiile locale, ong-urile, relatiile profesionale la nivel regional
Cercul 3 (cel mai mare, dar si cel mai indepartat) - puterea centrala
Regula de aur este: Nu te justifica, nu explica, nu contesta. ACTIONEAZA! Este evident insa ca nu putem FACE orice, nu putem actiona oriunde si oricum. Asa ca
actioneaza (a nu se intelege a vorbi doar vorbe) doar in cercul de influenta pe care il controlezi, acolo unde ceea ce faci poate avea un efect. Doar asa se poate atinge o masa critica, prin
milioane de actiuni, si nu prin milioane de opinii! 
Altfel, a te limita numai sa vorbesti despre cercurile in care NU ai influenta nu este nici idealism, nici respingerea fatalitatii, ci este pierdere de vreme - de la talk-show-urile TV fara sare si piper, dar mai ales
fara consecinte, pana la discutiile online.
De curiozitate, socoteste timpul pe care il pierzi vizionand, vorbind sau scriind despre cercul mare
fara influenta si imagineaza-ti cate lucruri
cu influenta ai fi putut face in acest timp... chiar daca doar in cercul mic, la nivel pur individual.
Atitudinea "Vorbesc fiindca nu-mi convine, dar nu m-as baga in troaca lor ca sa schimb ceva." le convine lor, manipulatorilor si "dusmanilor poporului" (fac mishto). Le convine faptul ca timpul scurt de decizie care ne-a mai ramas este pierdut de toata lumea pentru a vorbi, in detrimentul lui a face. Practic, sunt asigurati. Toata lumea vorbeste si sta cu ochii in TV, deci nimeni nu va face nimic - asta e "fatalismul" pe care se bazeaza.
Nu-ti convine? Formeaza un ONG regional si treci in cercul 2 de influenta. Nu merge nici asa? Fa-ti un partid si treci in cercul 3. Cu toate riscurile. Altfel, nu ai niciun drept sa vorbesti. Primul pas in a schimba lumea incepe cu tine. Ori tu nu faci nimic, doar vorbesti. Tu n-ai schimbat nimic. De ce te astepti ca altii sa o faca?!