Aici se discuta > Subiecte generale
Stiri, evenimente, informatii, barfe
Caroline:
Nu ma refeream numai la practica masinilor si a banilor. Practic este si sa aplici, de exemplu, principiile gandirii pozitive in viata de zi cu zi si nu doar sa vorbesti foarte frumos altora despre ele. La noi (un alt exemplu) s-a incetatenit o vorba: cine nu-i in stare sa practice o meserie, ramane la catedra ca sa o predea. Ori ar trebui sa fie exact invers. Parerea mea - la noi, cel putin, oamenii se justifica foarte mult si actioneaza foarte putin (a se intelege prin "a actiona" inclusiv actiunea de a avea propriul discernamant in gandire). Nu ne plangem toata ziua de medicii care nu mai muta un ac fara spaga, functionarii publici care nu fac decat sa mute doua hartii pe banii contribuabililor si profesorii care cad victima elevilor? Toti acei oameni au invatat si stiu (teoretic) ce au de facut... insa cunostintele nu s-au "internalizat" prin practica proprie si personala (cu discernamant, nu dupa metodele altora), asa ca nu s-au concretizat niciodata in actiune, cu cauza si efect.
micaela:
am inteles. te refereai la intelectualii "cu diploma", la cei care au acumulat cunostinte dar nu le-au "internalizat", cum spui tu...
eu cred ca nu la ei facea referire Vargas, ci la ceilalti, la "cugetatorii" care mai au preocupari ontologice in timp ce omenirea mananca mititei ascultandu-l pe copilu' minune, in campanii electorale, la cei care ridica existenta la un nivel estetic superior...
"cine nu-i in stare sa practice o meserie, ramane la catedra ca sa o predea" - asta e o zicere simplista... sunt n-spe mii de motive pentru care cineva ramane in invatamant, de la un program mai "adaptabil", o libertate mai mare decat la un privat, o siguranta crescuta a unui salariu fie el si mizer, iubirea pentru copii si vocatia de pedagog...pana la inclinatia catre aspectele teoretice si cercetare, in cazul invatamantului superior, unde "construiesti" cursurile tu insuti, pe baza unui indelung studiu.
nu vreau sa cadem cumva in lozinca minerilor "noi muncim, nu gandim", ca-mi revin amintiri de necrezut. am trait istoria pe viu, si-am vazut ce inseamna lipsa de educatie si instruire...
Caroline:
--- Citat din: micaela din Luni, 16 Aprilie 2012, 16:48 ---nu vreau sa cadem cumva in lozinca minerilor "noi muncim, nu gandim", ca-mi revin amintiri de necrezut. am trait istoria pe viu, si-am vazut ce inseamna lipsa de educatie si instruire...
--- Terminare citat ---
Si de mine "istorii" de genu' asta s-au tinut scai: eram eleva la Tg. Mures cand cu partida de strada cu ungurii in 1990, la Sharm-El-Sheic la atentatul din 2004 etc. In ce ii priveste pe marii ganditori, nu pot sa dau credibilitate studiului. Dimpotriva, din ceea ce citesc si vad in jurul meu eu, omul de rand, mi se pare ca oamenii care se "trezesc" se inmultesc pe zi ce trece. Nu numai in librarii, ci chiar de pe bancile scolii. Poate ca marea masa este un rau necesar pentru ca prin contrast ceea e bine sa iasa in evidenta si sa nu treaca neobservat. Nu exista intuneric, e doar lipsa luminii, nu exista frig, e doar lipsa caldurii (nu mai stiu cine a spus). De-asta eu nu cred ca in Rai am mai putea evolua, din moment ce totul este deja perfect... cred ca ar fi o plictiseala de moarte! :)
micaela:
mi-a placut "eu, un om simplu". pai tu esti unul dintre intelectualii la care facea referire Vargas. :buck2:
si n-as vrea sa fiu inteleasa gresit. nu era vorba de vreo dihotomie de tip "om simplu'-"intelectual". instruirea institutionalizata, diploma de studii superioare iti da niste premize sporite de a fi/deveni un intelectual, dar nu garanteaza asta. eu cred ca nu instruirea face diferenta ci structura omului. sunt si oameni asa-zis "simpli" (doar ca statut social) dar care sunt complecsi si profunzi, adica intelectuali, in sensul acela al calitatii de cugetatori nedominati de superficialitate.
de aceea spun mereu si cred in asta, pentru mine conteaza in primul rand Omul si nu diplomele lui.
visez la ziua cand "marea masa" va fi civilizata, cu bun simt, si cu valorile asezate corect. :)
Caroline:
--- Citat din: micaela din Luni, 16 Aprilie 2012, 17:10 ---visez la ziua cand "marea masa" va fi civilizata, cu bun simt, si cu valorile asezate corect. :)
--- Terminare citat ---
Aia nu se va intampla niciodata pe Pamant... decat in Raiul naivilor care asculta de popa. ;D
R. Steiner zice ca noi nu existam decat ca si efect a intersectarii lumii lui Cristos cu aceea a lui Lucifer - si cred ca asta nu mai e o noutate pentru nimeni, totul functioneaza pe principiul bipolar pe Pamant, incepand cu polii magnetici si terminand cu potentialul de membrana pozitiv/negativ care face diferenta intre miscare (viata) si inertie (moartea). Este o perceptie gresita si fara finalitate sa infieram raul precum biserica, mai corect ar fi sa-i utilizam potentialul in a stabili o tensiune constructiva intre Bine si Rau... Nu stiu cum sa ma explic mai bine, cred ca o sa caut pasajul, ca era foarte interesant... da' la alt topic, ca lucrurile astea sunt stiute de atata vreme ca nu mai sunt o stire. ;D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă